Какво следва за КТБ?

Банкери и финансисти коментират как се е стигнало до дупката в банката
Обновена: 23 окт 2014 14:10 | 23 окт 2014 11:57, Надежда Бочева
73
Какво следва за КТБ?
Снимка: Ройтерс

Банкери и икономисти коментират как се е стигнало до фрапиращата „дупка“ в капитала на  КТБ и какво се случва оттук нататък с парите на вложителите, след като вчера стана ясно, че необходимите обезценки на активи в поставената под надзор банка възлизат на над 4,2 млрд. лв.

„КТБ би трябвало да се оздрави, за да се успокои обстановката в страната, но едва ли ще се намери инвеститор, който да направи такова голямо вложение. Другият вариант е обявяване на несъстоятелност и изплащане на гарантираните депозити“, заяви пред БНТ главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Тя коментира, че е изненадана от представения от БНБ доклад на одиторите за състоянието на КТБ. „Не мога да допусна, че такова нещо може да се случи в такъв огромен размер“, обясни тя.

Банкерът допълни, че по-голямата част от посочената обезценка се дължи на 82 кредита, които са с обща експозиция 3,4 млрд. лв. До дефицита се стига, тъй като заемите са отпуснати на фирми без история, които не са в добро финансово състояние, и това не е добра банкова практика. По тази група заеми покритието с обезпечение е само 2%, посочи тя.

Още по темата
Според нея тези кредити няма да бъдат върнати. Покритието от обезпеченията ще е 13%, а фирмите може да бъдат търсени по съдебен ред, но съдебната практика не е толкова бърза, каза Виолина Маринова.

„Не съм чула досега някой в банковата сфера да прилага такива практики. Банкерът е банкер, той не бива да се занимава с друго. Банката би трябвало да се ръководи от принципа, че ръководи не собствени средства, а на вложители“, каза още тя.

Запитана как досега никой не е разбрал какво е действителното състояние на КТБ, тя отговори, че публикуваните отчети в сайта на БНБ изглеждат нормално. Какво се крие зад тази информация, аз не мога да кажа, заяви Маринова.

Тя прогнозира, че ако се увеличат премийните вноски на банките във Фонда за гарантиране на влоговете, това означава, че ще се вдигнат и лихвените проценти по кредитите. „Ние не печатаме пари, трябва да ги реализираме“, обясни банкерът.

Икономистът Любомир Дацов коментира пред БНР, че не е правилно да се говори за „дупка“, защото в момента липсват 4,2 млрд. лв. от финансовите отчети.

„Тези средства съществуват, защото са инвестирани в определени фирми и предприятия. Но одиторите правят оценка, че срещу тях няма реален залог. Нормално е да си помислиш, че след като няма обезпечение, тези пари едва ли ще бъдат върнати в банката“, обяснява той.

За бъдещето на банката той посочи, че нещата вече са предизвестени. „Очаквахме, че тези лоши кредити ще бъдат в рамките на милиард – милиард и половина, което правеше възможно да има интерес от външен инвеститор за оздравяване. При такава сума – 4,2 млрд., мисля, че е безсмислено да се правят спекулации, че банката може да бъде оздравена. Ще се върви по стандартния ред, предвиден от закона“, очаква финансистът.

Запитан дали има вариант само банка „Виктория“ да бъде оздравена, Дацов отговори, че това е относително малка банка, за разлика от КТБ, която беше четвъртата по големина в страната. Защитените депозити там са около 55 млн. лв., а има и инвеститорски интерес, затова хората с депозити там няма за какво да се безпокоят, смята той.

Дацов е убеден, че  гарантираните депозити ще бъдат изплатени, ако бъде обявена несъстоятелно на КТБ. Това според него може да стане най-рано след месец.

За Христо Михайловски от Агенцията за кредитен рейтинг звучи невероятно, че обезпечението на кредитите е около 13%. „Даже за една група са около 2%. Вие знаете, че в България кредитите се отпускат основно не при анализ за генерирането на паричен поток от бизнеса, а се търси обезпечение. И то от порядъка на 130 – 150%. Тук изведнъж са 13%“, коментира той пред БНР.

„Другото интересно нещо е, че официалната информация казваше, че лошите кредити са около 2%. При този анализ на одиторите те са около 80%. Струва ми се невероятна огромната разлика в числата, които се представят. Не поставям под съмнение данните, представени от одиторите, но някъде има грешка“, убеден е финансистът. 

По повод изявлението на Централната банка, че КТБ е представяла подвеждаща информация, той каза, че банковият надзор гледа първични документи. Имаме един анализ отпреди 7 – 8 месеца, който е с фрапираща разлика спрямо сегашната ситуация, отчита той.

„Банката е одитирана през 2013 г. от призната одиторска компания, сега също е проверена от признати одитори. Не може положението на банката да се влоши до такава степен за 3,4 или 8 месеца“, заяви експертът.

Той също смята, че би трябвало да се пристъпи към отнемане на лиценза на банката, но досега няма анализ какво ще е отражението върху икономиката.

„Колко са предприятията и заетите в тях и финансовите институции с депозити (в КТБ - бел. ред.) – трябваше да се реши кое е по-малкото зло с по-малко загуби за държавата“, коментира анализаторът.

Той не очаква казусът да се отрази на банковата система.

Развитието на казуса с КТБ може да следите тук

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още по темата: банкибанкериКТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Какво става бе имам кинти там, ще ги загубя ли, нз какво да правя побърках се !!!гггггггг
10
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Списък на имената на изтеглилите кредити и вендета стрелба на месо друг начин няма.Държавата не става за нищо.
9
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
do 7 - obiaviavam gi - dyrjavnizite, koito ni upravliavat i rodninite im!
8
3
 
15
 
! Отговори
... преди 9 години
Епа така се източват 4.2 млрд лв.! Учете се! Сега само се чудя кога ще почне подобно източване и в подобни размери и от евро фондовете, щото, чини ми се, засега са само на по няколко десетки до стотици милиони евро, точат от там и за повече не смеят! Ама в най-скоро време и на това май май ще му се намери цаката! Ама цялата тая работа ДПС и БСП го приложиха и 1997 ама и сега пак им се хванахме ей! Да видим дали ще има и трети и четвърти пък, щото виждам, че май май е почнало и да ни харесва!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Еми нали минаха избори,кой знае колко милиони са отпуснати на фирми свързани с партия.От къде иначе пари за купуване на гласове.И сега тия купени гласове ние ще ги плащаме с по-високи лихви
6
1
 
20
 
! Отговори
Тео преди 9 години
Хайде сега, имената на всички фирми, изтеглили такива кредити без обезпечение да бъдат оповестени. Всеки може да си направи справка в последствие в Брра. От всичко излиза, че едни мошенници са обрали парите на други мошенници. Щом гарантираните депозити се равняват на 13%, представете си останалите 83% - всички с влогове над 100 хил. евро. Просто обявете имената на крадците, а те нека в последствие да се оправят помежду си!
5
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе, това КТБ не е ли дъщерната фирма на КГБ ?!
4
1
 
9
 
! Отговори
AHТИМУТРА преди 9 години
МНОГО ОТДАВНА ТРЯБВАШЕДА ИМА НЕСЪТОЯТЕЛНОСТ И ДА СА ПЛАТЕНИ ГАРАНТИРАНИТЕ ДЕПОЗИТИ!А НЕГАРАНТИРАНИТЕ КОГАТО МОГАТ!!!ОМАНСКИЯ ФОРД ИМА 30%-ТА В БАНКАТА И ИСКАТ КОНТРОЛА ДА ИЗТОЧАТ КВОТО МОГАТ ДА НАМАЛЯТ ЗАГУБИТЕ!САМО НЕСЪСТОЯТЕЛНОСТ ЩЕ ПОТЪРСИ ПАРИТЕ КАКВИТО СА ОСТАНАЛИ И ЩЕ НАМАЛИ ЗАГУБИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА!!!СЕГА , ЧЕ ЩЕ ИМА УВОЛНЕНИ ЩЕ ИМА НЕ ЗНАМ КОЛКО ХОРА РАБОТЯТ В КТБ НО ДЪРЖАВАТА НЕ Е ДЛОЖНА ДА НАЛИВА МИЛИАРДИ САМО И САМО ТЕ ДА ОСТАНАТ НА РАБОТА!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i BNB e v igrata tova e OGRABVANE na visoko nivo.
2
2
 
23
 
! Отговори
Наблюдател преди 9 години
Продължават да го осукват - И от Космосa е видно, че става въпрос за грандиозно престъпление не без знанието на БНБ !
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
smiatat ovyrtat e..ti dyrjavata, bankierite, oligarsite i komunistite NENAGRABILI se za 70 godini. KRAI NIAMA! daite na horata parite i zaminavaite za mars, ama i tam ne vi iskat skapaniazi.