EPIC, Оманският фонд и Gemcorp искат да спасяват КТБ

Планът предвижда спасяване на банката, но и с държавни средства
Обновена: 24 окт 2014 18:05 | 24 окт 2014 17:02,
48
EPIC, Оманският фонд и Gemcorp искат да спасяват КТБ
Снимка: Ройтерс

Среща между представители на Българска народна банка (БНБ) и австрийската компания EPIC, Фонда на генералния държавен резерв на Султаната на Оман и базирания в Лондон инвестиционен фонд Gemcorp се е състояла днес, информират от централната банка в съобщение до медиите.

На срещата, провела се в БНБ, става ясно, че новосформиран консорциум от посочените трима инвеститори води разговори с правителството и с парламентарно представени политически сили за изготвяне на план за рекапитализиране и преструктуриране на „Корпоративна търговска банка“ АД (КТБ), който да включва и средства, осигурени чрез държавна помощ, пише още в прессъобщението.

От централната банка посочват, че „плановете за рекапитализация и преструктуриране на КТБ следва да бъдат съпроводени с ясни доказателства за наличността и разполагаемостта на средствата, които ще бъдат инвестирани, както и за сроковете и инструментите, чрез които ще се реализират инвестиционните намерения, с оглед срока на специалния надзор, който изтича на 20 ноември“.

От БНБ отново заявяват, че до този момент планове за преструктуриране на КТБ не са били внасяни.

Консорциумът от инвеститори е поискал съдействие от БНБ за осигуряване достъп до докладите на одиторските фирми, съдържащи анализа и оценката на активите на КТБ. От своя страна от централната банка са изразили съгласие за съдействие за установяване на контакт и достъп до докладите при определени между консорциума и одиторите условия.

„БНБ не е страна по договорите между квесторите на КТБ и одиторските фирми и докладите не могат да се разпространяват без съгласието на одиторите“, пише още в информацията до медиите.

Gemcorp e инвестиционният фонд, който бившият ръководител на VTB Capital Атанас Бостанджиев основа тази година. А както е известно - руската инвестиционна банка, която е част от банковата група на VTB, притежава миноритарен пакет акции в КТБ. Любопитното в случая е, че малко след като беше обявено поставянето под специален надзор на банката, Бостанджиев и руската ВТБ се разделиха, като по негови думи това е било предварително планирано. Отново по собствените му думи Gemcorp вече е набрал финансиране в размер на 500 млн. долара.

По-рано през седмицата Министерството на финансите обяви, че „Банк Российский Кредит“ е проявила интерес към ТБ “Виктория”. Информацията се тиражира от няколко дни в медийното пространство.

Припомняме, на 20 юни БНБ постави КТБ под специален надзор, след като банката изчерпа ликвидността си и преустанови разплащания. Акционерите в банката с дял от над 10 на сто бяха лишени от право на глас и бяха назначени квестори.

Мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев се предаде на полицията в Сърбия на 16 септември, след като беше обявен за издирване от Интерпол. Същия ден сръбски съд го освободи с мярка „подписка“. Международният паспорт на Василев е отнет и той трябва всеки ден да се явява в съответното полицейско управление. Дни по-късно стана ясно, че прокуратурата е изпратила на компетентните съдебни власти на Сърбия молба за екстрадицията на Василев.

Междувременно Европейската комисия обяви началото на досъдебна процедура срещу България заради КТБ и банка "Виктория". Причината е, че страната ни е допуснала закъснение с изплащането на гарантираните депозити на граждани и фирми в двете банки. Според действащата директива гарантираните депозити до 196 хиляди лева трябва да започнат да се изплащат 20 дни, след като стане ясно, че дадена банка не е в състояние да изплати парите на вложителите си.


Развитието на казуса с КТБ можете да следите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
19
 
! Отговори
ГАСТАРБАЙТЕР преди 9 години
В ИСПАНИЯ И ПОТУГАЛИЯ ХОРАТА ПЛАТИХА НА 2 ТА СЕДМИЦА.НИЕ КАКВО ДЪРЖАВА СМЕ???ЗАСЛУЖАВЯМЕ ЕК ДА НИ СКЪСА ТО САНКЦИЙ.НЕ БАВЕТЕ ТОПКАТА ГОСПОДА.ЗНАМ ЕДНО КОЙТО ПЛАЩА ЛОШО ПЛАЩА ДВА ПЪТИ.ПАРИТЕ СА ИЗКАРАНИ С МНОГО ТРУД.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
искров ти си на ход.я да видим колко си мъж???тропаш по масата и ПЛАЩАШ.ЗАЩО ВЗИМАШ ТАЗИ ГОЛЯМА ЗАПЛАТА.АКО НЕ МОЖЕШ ДА РЕШЕШ СИ ТРЪГВАЙ ОТЩЕ ВЕДНАГА.НО ЗА ПРИКРИВАНЕТО НА ДАЛАВЕРИТЕ ПАК ЩЕ ОТГОВАРЯШ!!!ИМА МЕЖДУНАРОДЕН СЪД
8
3
 
8
 
! Отговори
вложител преди 9 години
да си ми връщат парите и да протакват с тия оздравяванияколкото си искат .да връщат гарантираните и да си оздрявяват каквото искат.пари съм им дал и 20 наближава.започват дела.блиц каза кой са длъжниците.ЕК КОМИСИЯ ЩЕ СПАТ И СУБСИДИЙТЕ
7
4
 
28
 
! Отговори
?!? преди 9 години
Господа от БНБ сериал стана много дълъг, Вземайте решение за банката. Срока за оздравяване отдавна мина. Държавни помощ за чужди инвеститори - не!
6
5
 
9
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 9 години
В България се готвеше национална катастрофа. Ако руската ВТБ беше придобила с елементарни средства собствеността на КТБ, реално руска банка става собственик на държавния национален капитал на България. Това щеше да е катастрофа за нас. Тогава самият Цветан Василев каза, че не е готов да изнесе това, което се подготвя", разкри в подробности Марков.В България всичко се знае, ние сме малка държава, но върху службите има шапка и те не могат да действат, подчерта той.
5
6
 
9
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 9 години
, вече са в друга банка.Конфликтът между Пеевски и Цветан Василев стана заради "Южен поток", разкри той."Обслужващата банка по този проект беше КТБ. Тя беше посочена от държавата да бъде националната търговска банка на България. Тя беше посочена от кабинета "Борисов". Тогава голяма част от капитала на държавата влезе в нея. Страшното е, че стъпи на гнило, защото властта се държеше от хора с опасно за държавата мислене. Но Цветан Василев не е човекът, който причини тази катастрофа...ЕС реагира заради договорите за "Южен поток", които бяха подписани с фирми, приближени с Пеевски. В Б
4
4
 
12
 
! Отговори
Гаварит Масква преди 9 години
Конфликтът между Пеевски и Цветан Василев стана заради "Южен поток", разкри Николай Марков в "Още нещо" Истината за КТБ, изписана в цифри, е в ръцете на Цветан Василев. В момента тя е гарант за живота му, защото е депозирана, където трябва. Към този момент той така трябва да я ползва. Но тези писмени доказателства, ако излязат наяве, ще разкрият много магистрати, политици и други, които участват в този сценарий. Ще бъдете изненадани от хора, които играят добрите, заяви в студиото на "Още нещо" полк. Николай Марков и добави, че хората, които забъркаха сценария с КТБ, и капиталът, вече са в др
3
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе какви са тези спасявания бе! Няма ли да намерят виновниците, как така се спасява подобна банка , къде се изпариха парите на хората! Да фалира и толкова, който е бил по-алчен имал е пари там, който не е бил - си ги държи в други банки! Аман.
2
10
 
5
 
! Отговори
Узунов преди 9 години
Само Османските фондове имат смисъл. Българите крадете а ние османлиите даваме. Няма да говорите и против ДПС ,защото еничери имаме пари да си купим колкото си искаме ,а вие ще си останите както си е и редно аргати.
1
2
 
36
 
! Отговори
Боби преди 9 години
Искаме да знаем имената на хората с милиони кредити от КТБ. Това не може да е "банкова тайна", тъй като разбрахме, че БНБ и държава България не съществуват!