КТБ ще се оздравява, реши бюджетната комисия в НС

За целта трябва се приемат законови промени до 6 ноември
Обновена: 29 окт 2014 21:42 | 29 окт 2014 19:29, Екип на Dnes.bg
162
КТБ ще се оздравява, реши бюджетната комисия в НС
Снимка: Архив Reuters

Временната комисия по бюджет и финанси прие решение, което на практика предвижда оздравяването на поставената под особен надзор Корпоративна търговска банка. С него отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента БНБ е длъжна да отнеме лиценза на банка, чийто собствен капитал е отрицателен.

Още по темата
До 6 ноември НС трябва да приеме изменения в Закона за кредитните институции, които да задължат БНБ да предприеме действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина, е записано в решението. То беше прието с мнозинство, но без гласовете на БСП.

Народното събрание в срок до 6 ноември да приеме и законодателни изменения, които да гарантират изплащането на гарантираните депозити според европейското право, записаха още депутатите.

Решението предвижда също Министерският съвет съвместно с БНБ и КФН да извърши анализ на законодателството и да внесе в НС законодателни изменения, гарантиращи ефективността на банковия надзор.

Препоръчва се и наемане на международна фирма, която да проследи изгубените пари в КТБ.

Според сега действащото законодателство КТБ би трябвало да бъде обявена веднага след осчетоводяването на данните от одиторския доклад в несъстоятелност.

Все още има интерес от потенциални инвеститори към оздравяването на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), коментира по-рано подуправителят на Българска народна банка (БНБ) Калин Христов по време на изслушване пред временната парламентална комисия по бюджет и финанси.

Това са виенският фонд EPIC, Оманският фонд и консорциум, създаден на 22 септември, който желае да рекапитализира банката. Проблемът е, че тези институции очакват държавна помощ, а БНБ нито може да реши, нито одобри подобна помощ.

Димитър Костов обясни от своя страна, че оздравяването на банката ще струва най-малко 6 млрд. лв - липсващите 4,22 млрд. лв, както и още няколко милиарда ликвидна подкрепа, която да убеди вложителите, че банката има достатъчно пари.

Очаква се ефектът от фалита на институцията да бъде по-малко от 0,5% от икономическия ръст.

Иван Искров обаче не можа да отговори на конкретния въпрос дали БНБ подкрепя промяна в законодателството, за да бъде намерено решение за оздравяване на КТБ.

Позицията на ГЕРБ е, ако може да бъде намерено пазарно решение за банката, уточни по време на дискусията Менда Стоянова, но при положение, че има реален шанс за оздравяването.

От БСП обаче бяха категорично против да се продължава да се търси вариант за оздравяване. Според Румен Гечев от месеци е ясно, че "няма инвеститор, който да дойде и да налее няколко милиарда" в банката.

Без сериозен дебат комисията прие и проекта за промяна на Закона за кредитните институции, предложен от ДПС. Този законопроект обаче не беше подкрепен от Реформаторския блок и БСП.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ЩЕ СЕ ОЗДРАВЯВАТ МОШЕННИЦИТЕ И КРАДЦИТЕ ,А ЩЕ СЕ ПОБОЛЯВА РАЯТА СИРЕЧ НАРОДЕЦА БЕДЕН И СМИРЕН ПФУ
65
0
 
8
 
! Отговори
Ама ше стане белята преди 9 години
Искров на СЪД , няма ние да плащаме за това , че са проспали (умишлено не е случайно според мен) този пладнешки обир. Да се конфискува имуществото на всички , които не са си свършили работата по надзора , както и на тези които са взимали необезпечени кредити и току виж се събрали парите на вложителите та и отгоре. Това станели мили мои съграждани трябва да направим като в Гърция - ЦЕЛИЯ НАРОД СЕ ДИГА И ГИ ПОМИТА ТИЯ ***. Няма аз и Вие да плащаме чужди заеми.
64
0
 
13
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Няколко цитата на Джеферсън, които са валидни за текущата ситуация в България.С демокрацията е свършено, когато започнете да отнемате от хората, които искат да работят, за да го давате на тези, които не искат да работят.Да насилваш човек да плаща с данъците си за разпространението и приложението на идеи, в които той не вярва или ненавижда, е престъпление (грях) и тирания.
63
7
 
6
 
! Отговори
!!!! преди 9 години
Волен пак се скри под депутатската масичка от правосъдието.
62
0
 
2
 
! Отговори
до 89 преди 9 години
тоя народ обича да си плаща, та мани, глей си там картечницата
61
0
 
29
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 9 години
Еееееее да са ни честити поредните 4,2 милиарда които трябва да връщаме. И каква стана тя сега,1000 човека си лапаха дебелите лихви по депозитите си а сега всички бедняци (около 90% от народа) ще подпомагаме банката за да могат пишман тарикатите да си върнат паричките.Ехххх народе народе, с това търпение нищо хубаво не ни чака.
60
2
 
21
 
! Отговори
Andreshko преди 9 години
Време е държавата да направи изчисление,колко ток се изразходва в деиствителност и колко ток се произвежда,защото ми се струва,че произведеният ток е много,а потребителите малко.Излишнят ток се хвърля на вятъра,но всички го плащаме.После трябва да се анализира,кои производители ще останат,а останалите със скъпата енергия да си търсят клиенти.Не може от наше име държавата да купува скъп ток и да ни изнудва да го купуваме.Време е всички производители и доставчици да излезнат на пазара.
59
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Волен Сидеров казва, че ще направи заплатите по 1000 лева - възможно ли е това?Възможно е - но само за тези, които преди това са вземали по 2500 :D:D Хайде стига вече сме си говорили за комични герои ;)
58
4
 
3
 
! Отговори
до 71 преди 9 години
Къде го чете това с подкрепата за ПП ЮРуш, в научната секция на NatGeographic ли? :D
57
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Джудже, хулиган, комплексат, расист и ксенофоб влезли в заведение. Бармана попитал:- Какво желаете, г-н Сидеров?
56
5
 
9
 
! Отговори
до 67 преди 9 години
Ае стига го вадихте този шут сидеров на всяка тема, че вече се излагате. Политически труп!
55
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Преебете държавата сега заради няколко алчни и богати вложители!! Хайде малко по-сериозно, да са мислили дали да вкарват пари при "странно" високи условия!!! АЗ ЛИЧНО НЕ ИСКАМ С ПАРИТЕ ОТ МОИТЕ ПЛАТЕНИ ДАНЪЦИ ДА ПОКРИВАМ ХОРСКАТА ГЛУПОСТ!!!!!
54
0
 
18
 
! Отговори
НИЕ преди 9 години
След като ще правят каквото си искат с парите от нашите данъци,ние пък можем да не плащаме данъци
53
0
 
9
 
! Отговори
Влогар преди 9 години
Айдееее рИвящИтИ "данъкоплатци", ще ми върнат паритИ. Ще платят и на нек малко кинти, на искрофф зЪплатЪтЪ и готовоооо. ОК смИ.
52
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Държавата няма толкова пари, това е някакъв финт в последния момент. Освен че е неизгодно, освен че хората трябва да протестират срещу поредното им ограбване, държавата не може да си го позволи. Тя едвам ще намери пари за себе си, да се издържа, камоли да плаща нови 4-5 млрд. лв. ей така. Много съм разочарован, но при ГЕРБ винаги е било така- днес е едно утре е друго. Абсолютни ***, никак не са се променили откакто са се създали.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
1. Писна мида чета коментари на ***, смятащи, че хората са вложили пари "само заради лихвите, ясно е, че това е пирамида". Не забравяйте, че там бяха 70% от парите на държавата и това в последните години укрепи сериозно доверието в тази банка-аз и 15% лихва да давах, щеха да се излъжат точно 4 балъка2. Ясно е, че е фантастика, че некой си ще налее 2-3 млрд, за да си изтеглят хората парите, при положение, че създадената ситуация можеше да се реши още през Юни3. Гейм оувър за държавата
50
1
 
19
 
! Отговори
ПРОТЕСТИРАЩ преди 9 години
Ще направят закон,с който ще си върнат милионите,съответно с нашите пари.След това ще затворят баката ,защото всички ще си изтеглят авоарите.Не знам защо ги търпи,цялата политическа сбирщина.
49
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ДА АМА НЕ.
48
0
 
5
 
! Отговори
ofshor преди 9 години
kreditnite dosieta sa v web i te vsichko si kazvat naturalno :)teparva zapochva comediata.
47
0
 
3
 
! Отговори
Hahaha преди 9 години
Vsichki vie uchastvate v edno prouchvane, v edna statistika. Kogato precenqt, 4e ste dostatuchno sladbi, shte posegnat na suvereniteta. Togava i da izlizate da skachate, shte e kusno!