Ръководството на КТБ: Обезценката на активи не е "дупка"

Одиторите нямат ангажимент да одитират кредитите, а да консултират квесторите
29 окт 2014 18:44, Екип на Investor.bg
10
Ръководството на КТБ: Обезценката на активи не е "дупка"
Снимка: Архив Reuters

Трябва да се каже ясно, че обезценката на активи не е "дупка", липса или пряка загуба от дейността на банката. Тя е резултат от предположения, че един или друг кредит може да не бъде погасен в бъдеще – напълно или изцяло. Преценката с колко да се обезцени всеки кредит е на квесторите под диктовката на Българска народна банка (БНБ).

Това посочва в съобщение до медиите отстраненото ръководство на Корпоративна търговска банка АД (КТБ), коментирайки доклада за действията на БНБ по казуса с кредитора.

Според отстраненото ръководство цялата общественост целенасочено е била заблуждавана през последната седмица за "дупка" в размер на 4,2 млрд. лв. "Тази цифра не е избрана случайно – като се извади от нея капиталът, който е в размер на 700 млн. лв, се получава нетен отрицателен капитал в размер на 3,5 млрд. лв. – това, което Иван Искров обяви още преди 4 месеца".

"Този подход цели не само да отблъсне заявилите интерес да оздравят банката частни инвеститори, но е и част от деструктивната кампания по ликвидиране на българските банки и невъзможност за финансиране на българския бизнес", отбелязват те.

По думите на отстранените ръководители на КТБ "трите фирми, цитирани като одиторски, нямат ангажимент да одитират кредитите, нито да оценяват обезпеченията, а само да консултират квесторите с цел размиване на отговорността. На базата на тези предположения се формира обезценката на кредитите, която директно се отразява като загуба и се изважда от капитала на банката".

"Твърдението, че кредитите са обезпечени само на 13%, е абсурдно. БНБ и квесторите субективно не отчитат всички законови възможности – сключените с банката договори за залог на дълготрайни материални активи, стоки в оборот и на склад, залог на вземане, включително и по търговски сделки, което е широко прилагана банкова практика. Те са приели за „валидни обезпечения” само ипотеки и залог на цяло търговско предприятие. Посочените примери доказват, че стойността и на тези два вида "приемливи" обезпечения се оценява доста произволно", изтъкват те.

"КТБ АД е предоставяла всички изисквани от закона и от централната банка справки и информация на ежедневна, седмична, месечна, тримесечна и годишна база. Верността и пълнотата на тези справки и отчети винаги са били задължително проверявани на място при всяка една инспекция на Централната банка. Всички процедури, политики и правилници на КТБ АД са представяни надлежно в БНБ за сведение и одобрение, в рамките на законовите срокове. Тяхното спазване и прилагане е проверявано при всяка инспекция", отчитат още от отстраненото ръководство.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
0
 
! Отговори
П.Петров преди 9 години
Работата е много по-проста, КТБ дълго време е прала парите на Пеевски и Доган през офшорни фирми и сега си мислят, че като не е ясна собствеността на офшорните фирми не може да се проследи пътя до тях и искат да фалират КТБ, за да покрият следите си и да не върнат дългове си към КТБ.Не е Василев крадецът, а олигархичния кръг около Доган и Пеевски!
6
1
 
1
 
! Отговори
Бо преди 9 години
Всичко е законно ... ама парите ги няма?! Не знам, да се смееш ли, да плачеш ли...
5
2
 
9
 
! Отговори
не съвсем разбирач преди 9 години
чрез реализация на обезпеченията. След като затвориха банката по медиите писаха, че квесторите са спрели и приемането на погашения по кредитите. По такъв начин вероятно всички кредити са класифицирани като съмнителни, трудносъбираеми или несъъбираеми в зависимост от времето на просрочието съгласно наредбите на БНБ, което води и до необходимостта от заделяне на по-голям процент провизии, които пък няма откъде да се вземат, след като банката не работи.И ако гадаем, че в писмото се споменават фирми като Техномаркет или Технополис, Винпром Пещера и т.н., питам се кои биха били според квесторите
4
2
 
7
 
! Отговори
не съвсем разбирач преди 9 години
Не съм съвсем разбирач, но разбирам, че рисковото тегло на активите съгласно наредбата на БНБ в значителна част от тях е по-голямо от нула. За нулев риск се приема само първа по ред ипотека върху недвижим имот, кораб, залог на търговско предприятие или гаранция от първокласна банка. Всички останали обезпечения се класифицират с различни проценти съгласно наредбата. Това характеризира качеството на кредитния портфейл, но съвсем не означава, че тези кредити не могат да бъдат събрани, а само показва какъв е рискът да не бъдат събрани, ако станат изискуеми и се събират чрез реализация на обезпечен
3
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
*** E NA EVROPEISKO NIVO I TAKAVA SHTE SI OSTANE.AKO BALGARSKOTO PRAVITELSTVO RESHI:IZPLASHTAT SE OBESHTETENIA SAMO DO 10000 LV.VSICKI PARI NAD 10000 LV.SA OTKRADNATI,NIKOI NE MOGE DA SPESTI POVECE S CESTEN TRUD.
2
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ръководството на КТБ: Обезценката на активи не е "дупка", а ДУПКИЩЕ!
1
2
 
26
 
! Отговори
възмутен преди 9 години
Напълно съм съгласен, че всичко с КТБ е една огромна манипулация и подигравка с българските граждани. По-склонен съм да вярвам ето на тази версия на бившите шефове в тази институция, отколкото на всички останали институции, които толкова месеци се чудеха с какъв доклад да излязат и как да оправдаят милиардите, които ще искат да се теглят като актуализация към бюджета! Отворете си очите, мили сънародници! Имаше оздравителен план, имаше интерес някакъв към тази банка, но......

Спонсорирани публикации