Бюджетната комисия може само да дава препоръки за БНБ, скочи Гечев

Исмаилов: При всяка криза в определена банка БНБ ще трябва да налива пари там
Обновена: 30 окт 2014 14:15 | 30 окт 2014 11:53, Надежда Бочева
8
Бюджетната комисия може само да дава препоръки за БНБ, скочи Гечев
Снимка: Ройтерс

Бюджетната комисия не може да задължава БНБ, която е независима институция, а само да дава препоръки, каза пред БНР Румен Гечев от БСП, който е член на временната бюджетна комисия към НС.

Решението за дадена банка трябва да бъде взето изцяло от Централната банка, заяви депутатът.

Вчера комисията реши да се намери начин за оздравяването на банката. Депутатите одобриха изменения в Закона за кредитните институции, които задължават БНБ да предприема действия за оздравяване на банките, когато собственият им капитал стане отрицателна величина. С текста отпада т. нар. автоматизъм, при който в момента централната банка е задължена да отнеме лиценза на банка с отрицателен капитал. Социалистите възразиха категорично срещу предложението.

„Освен това комисията няма решение, че БНБ трябва обезателно да оздравява КТБ. От трите независими доклада за състоянието на банката, както и от друга информация на прокуратурата и други институции, е пределно ясно, че КТБ се намира в неспасяемо състояние“, твърди социалистът.

Той определи вчерашното над четиричасово заседание на комисията като „ПР акция“ на най-голямата партия. „Няма инвеститор, който ще даде поне 4-5 млрд., за да оздравява една банка, която е загубила доверието на хората и е разсипана. Ако един инвеститор има толкова пари, ще си направи нова банка“, смята депутатът.

Румен Гечев обърна внимание на факта: „Преди няколко дни е регистрирана фирма, която уж проявява интерес към КТБ. Не е ли очевидно, че това е опит за забавяне на процедурата“, попита той по повод очакването да се изплатят гарантираните депозити.

В отговор на въпрос той потвърди, че е възможно забавяне при изплащането им. Запитан кога вложителите ще могат да си получат гарантираните пари, той отговори, че сега това е ясно по действащия закон. „В момента, в който БНБ отнеме лиценза, тече законов срок от 20 дни“, припомни червеният депутат.

Запитан каква е цената на двата варианта – фалит или оздравяване, финансистът отговори, че загубите за обществото ще бъдат много по-големи, ако се опитваме да оздравим нещо, което не подлежи на оздравяване. „В света няма случай банка да е оздравена след 3 – 4 месеца“, каза той.

"Даже проблемът не е в парите. Дори 20 милиарда да налеем в тази банка за сметка на българския народ, тя е неспасяема поради недоверието на хората", обясни социалистът.

Народният представител от Реформаторския блок Корман Исмаилов, който е и член на временната бюджетна комисия, посочи пред БНР колко ще струват двата варианта за банката – при фалит цената за обществото е 1,5 млрд. лв. заради гарантираните депозити, а оздравяванете ще струва около 6 млрд. лв. Той обаче уточни, че при фалит ще има негативен растеж на икономиката около 0,5% заради фалити на фирми, намаляване на заетостта, понижени приходи и по-ниско потребление.

Депутатът заяви, че групата потенциални инвеститори искали да участват с 50% от необходимата сума за оздравяване, а останалото да е държавна помощ, но трябвало да се изясни собствеността на тази група.

По повод решението на комисията той смята, че при всяка криза в определена банка БНБ ще трябва да налива пари там, затова неговата група не е подкрепила предложението. И той посочи, че банката дълго е под особен надзор и активите й се обезценяват.

„Вече има силно недоверие дори и в действията на БНБ. Имаше и критики към действията на прокуратурата. Общата среда е нездравословна и действия за оздравяване в момента е трудно да се прецени колко стабилен ефект биха имали“, смята той.

Развитието на казуса КТБ можете да следите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: КТБ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Пак засегнат преди 9 години
За какво е надзорът от БНБ? Ами трябв ас дугата информация само да има една графа в отчетите на банката към БНБ - НЕОБЕЗПЕЧЕНИ КРЕДИТИ ИЛИ ЧАСТ ОТ КРЕДИТИ В РАЗМЕР НАД 10000 ЛЕВА. Тази графичка на всеки отчет от БНБ да я дават на г-н Цацаров за да се провери аджеба колко и кой получава въпросните кредити и накъде отиват парите и ако това се прави всеки месец ето ти я държавността. Какво ми вадят закони за привличане на безбожно скъпи одитори и разследващи фирми. за какво ни е нашата прокуратура
4
0
 
2
 
! Отговори
ВЛОЖИТЕЛ преди 9 години
ГОДПОДА ИМАТЕ СРОКОВЕ СТИГА СТЕ РАЗТЯГАЛИ ЛОКУМИ.ПЛАЩАЙТЕ ГАРАНТИРАНИТЕ ВЛОГОВА НА ХОРАТА.КОЛКО ДА ВИ ЧАКАМЕ ОЩЕ?ХОРАТА СИ ИСКАТ ПАРИТЕ.
3
3
 
1
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
Gechev govori gluposti. Yavno taka mu e izgodno. V zapadna evropa se pravi vsichko vuzmozhno da se ozdravyavat problemnite banki. Da bude ozdravena e znachitelno po evtino ot zakrivaneto na bankata.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Румен Гечев - специалист по хиперинлации
1
5
 
6
 
! Отговори
гечев преди 9 години
Гечев то е ясно бре брат, бившия управителен директор си го каза " най-много БСП съм виждал в КТБ". Много ясно че сте социалсти като искате 15% увеличение на данъците, искате да изтриете 3 млрд от бвп, да фалирате една банка и да не гласувате бюджета който дори европа каза че трябва да се гласува. Дано Миков да ви забие в на ДПС *** и заедно еднопосочен билет за Анадола . Дори и малък шанс да има да се спаси от инвеститори и държавен ЗАЕМ трябва натам да се върви.

Спонсорирани публикации