80% от активите на "Напоителни системи" нямат акт за собственост

Изваждането на документи ще струва около 1 млн. лева
Обновена: 19 ное 2014 14:05 | 19 ное 2014 12:52,
1
80% от активите на "Напоителни системи" нямат акт за собственост
Снимка: БТА

80% от активите на "Напоителни системи" нямат акт за собственост, стана ясно по време на общественото обсъждане на плана за развитие на дружеството до 2016 г., което се провежда в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

Изпълнителният директор на дружеството Димитър Методиев коментира, че няма достатъчно средства за изваждането на документи за собственост, което би струвало около 1 млн. лева. Част от посочените разходи ще бъдат за данъчна оценка на посочените активи.

Той допълни, че собствеността е безспорно доказана, плащат се данъци и дружеството се грижи като добросъвестен собственик за активите в продължение на повече от 10 години. Нещо повече, никой няма претенции върху имотите на "Напоителни системи", а те не генерират дивиденти, а загуби, коментираха от дружеството.

Адриана Димитрова от компанията припомни, че "Напоителни системи" е създадено през 1993 г. с активи на държавната фирма „Хидромелиоративни системи” – София и част от имотите са били получени с разделителни актове.

Някои от активите, получени по този начин, са от 60-те години на ХХ век. По време на обсъждането на бизнес плана на дружеството имаше възражение по препоръка в доклада на работната група на ДКЕВР да бъде извадена от регулация цената на водата, подадена до стопански производители, сред които и водноелектрически централи.

Въпросът за подаването на вода за тези дружества в момента се разглежда от съда. "Напоителни системи" се явяват естествен монопол за редица стопански обекти и те не желаят да преговарят за цената на доставената вода, а настояват тя да бъде регулирана от ДКЕВР, уточни Методиев.

Очаква се съдебното решение да бъде отразено в бизнес плана.

Председателят на регулатора Светла Тодорова допълни обаче, че е необходимо допълнително проучване от правна гледна точка по тази препоръка на работната група.

"Напоителни системи" хронично страда от липса на финансови средства и през лятото служителите в компанията излязоха на протест заради неполучени заплати. В началото на годината с промени в Закона за водите беше допуснато компенсирането на една от дейностите на дружеството - защита от наводнения с пари от бюджета. Така през март бяха преведени 15 млн. лева от бюджета за покриване на разходи, като например опазване на язовири. Другата дейност на дружеството е свързана с доставка на вода и напояване.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Напоителни системи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
0
 
! Отговори
шеф преди 9 години
Ама що ни са таквиз дреболии като сме ги дали се на наши хора?