ДКЕВР: Отнетият лиценз на КТБ не засяга цените в енергетиката

Парното нямало да поскъпне заради блокирани пари на софийската Топлофикация
Обновена: 19 ное 2014 14:05 | 19 ное 2014 13:32,
2
ДКЕВР: Отнетият лиценз на КТБ не засяга цените в енергетиката
Снимка: Ройтерс

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не следи паричните средства на енергийните дружества и те имат свободата да разполагат с тях, коментира пред журналисти председателят на регулатора Светла Тодорова. Тя беше категорична, че отнетият лиценз на КТБ и блокираните средства на дружества в банката не влияят ценово в енергетиката в този момент.

На тази база от Комисията не очакват повишение на цената на парното и топлата вода в София заради блокирани пари в КТБ на Топлофикация - София. "Подобна ситуация не трябва да води до повишаване на цените. Трябва да се търси друг начин за финансиране", обясни Тодорова.

Тя вече е имала среща с новия енергиен министър Теменужка Петкова и са уточнени мерките за стабилизиране на енергетиката. ДКЕВР вече е отменила решението си за преговори между НЕК и двете американски централи, в което са били заложени предварително параметрите, които трябва да бъдат постигнати - намаляване на изкупната цена и излизане на свободния пазар на централите. Сега регулаторът е препоръчал на двете страни само да водят преговори, като са дадени правомощия на държавната компания да преговаря във всички аспекти, които ще помогнат да бъде постигнато намаляване на плащанията.

Тодорова направи коментар и по отношение на сградната инсталация. Според нея ДКЕВР няма правомощия да промени начина на изчисляване на сметките. Формулата, записана в Закона за енергетиката, обаче коректно отразява европейската директива, смята още председателят на регулатора.

Припомняме, че в Закона за защита на потребителите е записано, че потребителите не трябва да заплащат за услуга, която не са поискали. И в двата закона се транспонира европейска директива, а според ДКЕВР по-пълно това е станало в Закона за енергетиката и затова таксата за сградна инсталация трябва да бъде плащана от потребителите на топлофикационни дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: парноДКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации