Лукарски е за нов закон за обществените поръчки

Ще има промени и в Агенцията за обществените поръчки
Обновена: 20 ное 2014 15:50 | 20 ное 2014 15:40,
1
Лукарски е за нов закон за обществените поръчки
Божидар Лукарски откри обновена инсталация на „Верила Лубриканти“. Снимка: МИЕ

Абсолютно задължително е да има нов закон за обществените поръчки, коментира пред журналисти икономическият министър Божидар Лукарски. "За съжаление, законодателството в областта на обществените поръчки е едно от най-често променящите се в България“, каза министърът.

В новия закон ще бъдат приложени европейските директиви и регламенти в областта на обществените поръчки. Работата по закона обаче все още е на етап „предварително съгласуване“, обясни още той.

Министърът припомни, че някои от идеите на Реформаторския блок в областта на промяната на законодателството са били заложени в управленската програма, подписана между реформаторите и ГЕРБ и подкрепена от Патриотичния фронт и АБВ.

„Основното нещо е електронизация на търговете на обществените поръчки, за да има по-голяма прозрачност, както и унификация на документацията“, допълни той. Лукарски уточни, че ще има промени и в Агенцията за обществените поръчки, като целта е да се засили работата й.

Няма да загубим европейски средства заради „София Тех Парк“, категоричен е Божидар Лукарски. Той очаква „в най-скоро време“ да бъде направена и първа копка по проекта.

Всички забележки на Брюксел по Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност" са били изчистени, припомни още икономическият министър. Програмата има потенциал да бъде една от най-ранно започналите – още през първото полугодие на 2015 година, прогнозира още той.

Сред основните приоритети на Министерството на икономиката е именно насърчаването на инвестициите във високотехнологични производства, които са двигател на всяка икономика, припомни още министърът.

Днес Божидар Лукарски откри обновена инсталация на „Верила Лубриканти“ в с. Равно поле край София. По време на официалната церемония той посочи, че инвестицията на „Приста Ойл“, която е мажоритарен собственик на компанията, е в размер на 5 млн. лева, които допринасят за развитието и на местната, и на националната икономика.

Компанията е експортно ориентирана, като около 60% от производството й отиват за износ, а традиционни пазари са Азия, Европа, Африка.

Председателят на Управителния съвет на „Приста ойл“ Пламен Бобоков отбеляза, че с инвестицията се увеличава два пъти капацитетът на производството и в завода вече ще бъдат произвеждани 90% от познатите смазки в световен мащаб. „За останалите 10% няма икономическа логика за производството им“, уточни още той.

Една част от инвестицията е насочена към подобряване на качеството на продукцията и така компанията ще бъде по-надежден доставчик за своите партньори, един от които е и американският гигант Chevron, допълни Бобоков.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Божидар Лукарски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации