В Бюджет 2015 няма да има планирани кухи приходи

Стоянова: Сивият сектор не се интересува от данъчното облаганe
Обновена: 20 ное 2014 14:07 | 20 ное 2014 09:50,
9
 В Бюджет 2015 няма да има планирани кухи приходи
Снимка: БТА

В бюджета за 2015 година няма да има „кухи” приходи. Такова обещание е получила председателят на временната бюджетна комисия в Народното събрание Менда Стоянова от финансовия министър Владислав Горанов. Такива кухи приходи "винаги избиват и ефектът от тях е много лош”, заяви в ефира на БНТ Стоянова.

По думите й плоският данък си е свършил работата – от 2007 година насам приходите от него растат непрекъснато. Тя посочи, че плоският данък е справедлив за тези, които „правят икономиката” - за бизнеса „на светло”, който си плаща задълженията към хазната. За тези, които са в сивия сектор, няма никакво значение дали има прогресивно или подоходно облагане, допълни депутатът.

Стоянова коментира, че е имало изненади при гласуването в пленарната зала на предложения на БСП и "Атака" за премахването на плоския данък. Тя визира вота на Патриотичния фронт и АБВ.

Според депутата от ГЕРБ и двете политически формации са обещавали в своята предизборна кампания да премахнат плоския данък, но в преговорите с ГЕРБ за съставяне на управленска коалиция е била постигната договорка промени в данъчната система да се правят след цялостен анализ, а „не на парче”.

Тя коментира, че ще се водят повече разговори между партньорите преди гласуване на спорни предложения в зала, за да бъдат намалени разногласията между партиите. Стоянова обаче беше категорична, че Патриотичният фронт не трябва да има претенции за назначения в кабинета, след като е отказал да участва в правителството.

До края на годината Народното събрание ще трябва да разгледа два бюджета – актуализацията на Бюджет 2014 и проект на бюджета за следващата година, поясни още Стоянова.

„Смятам, че няма да имаме проблеми с актуализацията, защото е узаконяване на една действителност, за която сегашните управляващи нямат вина”, каза тя и допълни, че Бюджет 2014 е бил „кух в приходната си част и добре изпълнен в разходната си част”.

Депутатът обаче посочи, че ще има доста предизвикателства за бюджета догодина, защото реално планирани приходи и желание за дефицит под 3% означават, че разходите ще бъдат намалени. Тя обаче беше категорична, че няма да има стягане на коланите, но има определени сфери, където „коланът се е разпуснал прекалено”.
В ефира на БНТ Менда Стоянова коментира и ситуацията около КТБ. Тя припомни, че вината за казуса е на три нива и първото от тях е мениджмънтът и собствеността на банката. Според нея отговорността на това ниво е сериозна и трябва да бъде не само административна, но и наказателна.

На следващо ниво отговорност носят държавни институции, сред които и надзорът на БНБ, и като цяло централната банка. Стоянова обаче беше категорична, че не само БНБ носи вина в случая. „За какво имаме ДАНС?”, заяви тя и допълни, че агенцията е трябвало да засече проблема при проверката на трансакциите, които извършва по закона за пране на пари.

Третото ниво на отговорност се носи от одитната компания KPMG, която е заверявала документите на КТБ. Тя е подвела обществото и заинтересованите клиенти, че всичко е наред в банката, смята още Стоянова.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
умната преди 9 години
в крайна сметка вие взехте решение за ктб!
4
0
 
3
 
! Отговори
кк преди 9 години
МенТа да говори за бюджет, все едно аз да говоря зя космически програми....Нека и най-големите поддръжници на Цар Кировото счетоводителче да си сложат ръката на сърцето и си признаят - когато е участвувала в ТВ-диспут, в края на диспута винаги се оказва, че е най-зле подготвения "финансист" сред диспутиращите.Слабичка е, а заема такъв висок пост - Председател на БК към НС. Ей за това не вървят нещата - не от "липса на политическа воля", а от НЕКАДЪРНОСТ на управлявящите. И сега и преди...
3
0
 
7
 
! Отговори
Българин преди 9 години
"В бюджета за 2015 година няма да има кухи приходи"Като ви гледам (вас управляващите) какъв "въздух под налягане сте" много се съмнявам в това ,което казвате. Не разчитайте в "късата ни памет".Добре си спомняме вашето "управление".Спомняме си как "опоскахте"бюджетните излишъци ,спомняме си" постните пици",спомняме си рязането на лентички ,мачлетата чак в Италия,"бистришките тигри".Спомняме си самозапалилите се хора,тефтерчета и флашки...Дано и вие си ги спомняте ,за да не ви ги припомняме.
2
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Сивият сектор не се интересува от данъчното облагане". А защо политиците вече 25 години не правят нищо за излизане на светло на сивия сектор. Вероятно всички политици имат фирми в сивия сектор и затова не предприемат нищо.
1
2
 
11
 
! Отговори
НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ ! преди 9 години
На снимката - личната счетоводителка на Цар Киро от времето, когато процъфтяваше бизнеса му с производство на фалшив алкохол !Това са "новите лица" на ГЕРБ !

Спонсорирани публикации