Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките

Всеки пети няма достатъчно средства, за да покрие разходи след това
Обновена: 25 ное 2014 19:55 | 25 ное 2014 19:30, Екип на Investor.bg
75
Харчим повече по празниците, не остават пари за сметките
Снимка: архив, БулФото

През последните години българите имат все повече проблеми с изплащането на кредитите и сметките си покрай коледните и новогодишните празници. Това отчитат от компанията за кредитни консултации „Кредит Център“.

„През последните няколко години се наблюдават проблеми с покриване на разходите за комунални услуги, плащания по кредити и текущите разходи на домакинствата през месец януари“, коментира Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.

„Дори да има и други фактори за това, основната причина за повечето потребители са именно зле планираните разходи около коледните празници. Хората харчат не само повече от предвиденото според заплатите си, но и посягат към спестяванията“, допълва Тошев.

Така след неразумното харчене по празниците всеки пети българин трябва да се подложи на сериозни лишения и ограничения през януари. Това се налага, за да може хората да погасят задължителните си разходи през първия месец на годината, обяснява Тошев.

Така лесно се стига и до забавянето на вноските по кредити, което води и до натрупване на допълнителни задължения от наказателни лихви. Обикновено финансовите затруднения имат „домино“ ефект и продължават и през февруари и март, добави специалистът.

Според него финансовата култура на българите се повишава плавно през последните години, а тегленето на потребителски заем за посрещане на Коледа и Нова година вече е рядкост.

„През последните седмици туроператорите обявят ръст на записванията, търговските центрове вече имат разпродажби, всички възможности, които на пръв поглед са изгодни, могат да се окажат капан за хората с по-ниски доходи, които като че ли най-често се изкушават да надскачат възможностите си”, коментира още Тошев.

Грешно планираните разходи обаче се запазват като тенденция през последните години. Според проучване на сайта за кредитни консултации creditpoint.bg задлъжняването е характерно за потребителите с по-ниски или средни доходи, които не са свикнали да следят финансите си. Според експертите през януари 2015 г. ще станем свидетели на нов ръст в закъснялото покриване на задължителни разходи.

“Преди да пристъпят към покупки и резервиране на ваканции, домакинствата трябва да обмислят внимателно действията си и да преценят дали и как това ще се отрази на следващите няколко месеца. Изникването на непредвидени разходи също не бива да се забравя“, съветва Тошев.

Друг проблем се явяват коледните бонуси. По данни на консултантите от сайта от предходните години, близо 10% от работещите не получават допълнителните си възнаграждения, въпреки че са им обещани. Това се отразява много лошо на финансовото им състояние в началото на новата календарна година. От там съветват хората, които нямат вписани в трудовите си договори допълнителни доходи, да се въздържат от включването им в бюджета си преди реално да са ги получили.

Още финансови новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


75
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
15
 
! Отговори
АНТИ преди 9 години
Не знаете какъв Глад ви чака!
24
1
 
17
 
! Отговори
Х преди 9 години
Седна дума и по празниците ни броят хапките.
23
0
 
7
 
! Отговори
Чоко Боков преди 9 години
Ааа,остават бе как да не остават,като се върна на 5ти януари догодина на работа в Нюрнберг пара има,само да му се бачка на човек
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Метода на постепенното прилагане или на сварената жаба,защо не сме щастливи,както през 90-те години,отговорът е в натрупаните неща в подсъзнанието ни.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАНе забравям нищо, това са само вложителите с гарантирани депозити до 100 хил. евро.Хич не са малко - само за една банка, пр 7,5 милионно население.Кой казва, че нямало средна класа у нас?
20
6
 
8
 
! Отговори
Ее.. Велик е Путин! преди 9 години
Ей .. Що не пишете за Гражданската война в уса... Смешници... Ахааааа... Айде пред сополството на уса раздават оръжие бегай да браните "Демокрацията" у уса.... Хаоаааахаоо Гледайте как ще ми изтрие коментара!!!
19
2
 
9
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
Но не е само това. Вижте магистралите на Лили, както кавалерски ги нарече. Какво ли е направила тази жена, че Бойко Борисов да се откаже от най-милото си и да го припише на нейно име? Няма как да разберем. Може би строи магистрали. Та по време на строежа на магистралите на Лили няма как почти на всеки да не му е бил отчужден парцел за 100, за 200 хиляди. И той като ги вземе тия пари какво прави? Отваря фирма и наема трима безработни ли? Не той веднага беж крачета до банката, депозит и лихвичка! Как да не му отвинтиш тиквата на такъв?
18
0
 
8
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
И още няколко проблема в историческото си изказване засегна премиерът Бойко Борисов. До промените всички разполагали само със стара руска техника. Като дошла демокрацията, и домакините се юрнали да я подменят. И няколко години паднало яко потребление докато се стигне до момента, в който със свещ да търсиш, не можеш да намериш хладилник Мраз. И накрая енергийната ефективност. Ако бъдат убедени хората да си санират жилищата с половината пари, дето Бойко Борисов им даде, хем ще живне икономиката, хем ще си удължат живота на апартамента с 30-40 години, хем комплексите ще придобият по-живописен в
17
0
 
0
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 16 АМИ ДА ТИ ОТГОВОРЯ ЗА ТЕЗИ ЗА КОИТО ПИТАШ ДО 100 Х.ЕВРО СА РЕГЛАМЕНТИРАНИ А ОТ ТАМ НАГОРЕ НЕ. ТАКА, ЧЕ НЯМА ДА ПОЛУЧАТ НИЩО. А ТАКИВА С ПО 20 Х.ЛВ 50 Х.ЛВ 250 Х.ЛВ. ЗА МЕН СА ДРЕБНИ. ДА ТИ ПРИПОМНЯ, ЧЕ ВИВАКОМ САМО ИМА 76 МЛН. ЛВ
16
4
 
10
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
Да приемем, че Бойко Борисов както винаги е прав и всички сме забогатели благодарение на него с 50 -100 000 лева на калпак. И какво правим ние, *** му ниедни? Не се вълнуваме от потребление, от развитие на икономиката, ами като някакви тартюфовци си държим парите на депозит в банката? В началото на кризата това е сигурност, в края на кризата това вече е мързел. Свикваш, всеки месец отиваш и си взимаш лихвичката и колкото толкова, изригна в справедлив гняв премиерът. Той Бойко Борисов затова ли ни ги даде тия пари?
15
5
 
13
 
! Отговори
КОШМАРА - АТАКА преди 9 години
Бойко ни разкри само се правим на бедни! Премиерът Бойко Борисов разкри може би най-голямата тайна на прехода. Ние българите всъщност сме богати, а само мрънкаме, че сме били бедни от мързел, мърлящина и за да му разваляме настроението. Само той (в интерес на истината този път каза ние тоест аз и тия убитаци около мене) направил в последно време толкова хора богати собственоръчно.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Pochti vsichki Balgari imat pari! Turcite i Romite da mu mislqt!
13
1
 
10
 
! Отговори
непукист преди 9 години
На кого да благодарим ,че достигнахме тези тъжни висоти?
12
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Емииии 1500 лева за алкохол и свински пържоли - нормално...
11
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВЕЩИЦАТАВещицо коя част от "до 100000" евро не разбра? Да няма 50000 държавни институции? Държавните институции са тези с доста над 100000 евро и те горят. 255000 държавни институции ли са това? Аман от *** народ.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Знанието и информацията са най-скъпото нещо,използвайте ги.
9
1
 
3
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
ДО 12 ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ОТ ТЕЗИ ВЛОЖИТЕЛИ ИМА МНОГО ДЪРЖАВНИ ИНСТИТУЦИИ КАТО МВР, ОБЩИНИ, АРМИЯТА, ГОЛЕМИ КОРПОРАЦИИ, ОБРАЗОВАНИЕТО, ТЕЦ И Т.Н. НА КОИТО СМЕТКИТЕ ИМ СА ЗА МИЛИОНИ. ОСТАНАЛИТЕ СА ДРЕБНИ РИБИ. ГОЛЕМИТЕ БЯХА ЗАСТАВЕНИ ОТ ПРЕДИШНОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА БОЙКО ДА БЪДАТ ОБСЛУЖВАНИ САМО ОТ ТАЗИ БАНКА. ЗАЩО ЛИ? ОТГОВОРЕТЕ СИ САМИ - ВСИЧКО ВЕЧЕ Е ОТ ЯСНО ПО ЯСНО!!!!!!
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо този сайт заблуждава и крие информация от читателите си. За Путин може по 10 статии на ден, кога ***, кога спал, ама за една от най-големите акции на ДАНС няма нищо. Защо?
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Защо в този депесарски сайт не се казва нищо за акцията на ДАНС в Пазарджик????
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !"255 000 вложители имат 3.6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ"Филия с мас ли?Я гледай тука.Стига с това сиромахомилство!