8% e ръстът на лекарствения пазар у нас за годината

Проучване: Фармацевтичният ни пазар обаче остава от най-малките в Европа
27 ное 2014 18:35,
3
8% e ръстът на лекарствения пазар у нас за годината
Снимка: IMS Health

Очаква се за 2014 година пазарът на лекарства в България да регистрира ръст от 8%. Това сочи последният анализ на изследователската компания IMS Health за фармацевтичния пазар у нас. Проучването беше представено по време на бизнес форум на фармацевтичния бизнес в България.

Ръстът на аптечния пазар ще бъде 6,5%, а този на болничния пазар се очаква да достигне 15%. При болничния пазар ръстът не е повсеместен – той засяга само една голяма група – онкологията. При онкологичните медикаменти е регистриран ръст от 30% в стойност. Размерът на болничния и на аптечния фармацевтичен пазар тази година ще надхвърли 370 милиона лева за онкопрепарати.

По отношение на потреблението на генерични медикаменти данните сочат, че пазарът на генерици бележи ръст от 5% през тази година. Беше изтъкнато обаче, че независимо от повишението в стойност при генеричните продукти и тази година се наблюдава ценова ерозия, която го понижава.

Понижението на цените е в резултат на външно рефериране и вътрешна конкуренция на пазара, коментира председателят на Българската генерична фармацевтична асоциация Николай Хаджидончев. Според него 8-процентният ръст на пазара на лекарствата в стойност, който отчита анализаторската компания, се дължи преди всичко на ръста при оригиналните медикаменти, защото при генериците увеличението идва от обемите в опаковки.

Анализът потвърждава, че употребата на генерици повлиява благоприятно разходите на осигурителните системи в ЕС. При оригиналните лекарства е налице ръст с 9,5%, което анализаторите коментираха като очаквано.

Анализът подрежда в класация за 2013 г. фармацевтичните компании с най-голям пазарен дял в България. По стойност на продажбите на първи позиции са: "Новартис", "Актавис", "Рош", "ГлаксоСмитКлайн", "Санофи-Авентис" и „Софарма“. По брой на продадените опаковки в челото на таблицата са "Актавис", "Софарма", "Новартис", "Санофи-Авентис" и "Менарини".

Д-р Явор Янкулов, който представи анализа, коментира, че през последните години класирането в двете категории се запазва почти без промяна и ръстът е равномерен за всички. Средният ръст на приходите за всички компании е 6,8%, като най-високият индекс е 9,1%.

Според анализаторите растежът на пазара се дължи основно на иновациите в областта на диабета, автоимунните заболявания, антитромботичното лечение и на подобрения достъп до онкологично лечение. Посочва се и формираща се нова прослойка потребители, която се разраства.

Анализът отчита още, че през годината най-голям е бил ръстът в аптеките при хранителните добавки – той е надхвърлил 195 млн. лв. Една от причините е, че страната ни има традиции в лечението с нелекарствени средства, както и проблемите с достъпа до медицинска помощ.

Изследването потвърждава за поредна година, че българският фармацевтичен пазар е един от най-малките в Европа – с  дял от 0,7 на сто.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: лекарстваФармация
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Пенсионер преди 9 години
Този ръст идва единствено от вдигането на цените, а не че по-голямо количество лекарствае продадено, дори обратното.

Спонсорирани публикации