Лихвите по депозитите продължават да падат

Средно при депозитите в левове са около 2,65%
27 ное 2014 16:33,
5
Лихвите по депозитите продължават да падат
Снимка: Архив Reuters

Банките понижават още лихвените проценти по депозитите. През октомври сме могли да вложим свободните си парични средства на срочен банков депозит в левове при средна лихва от 2,65% и в евро при 2,49%, разкрива лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

За сравнение, през октомври миналата година като възнаграждение за отложеното ни потребление сме могли да получим лихва от 3,91 на сто за влоговете в левове и 3,67% за тези в единната валута.

Лихвените проценти по фирмените спестявания пък са още по-ниски. През десетия месец на годината лихвата, която получават предприятията за това, че държат паричните си средства в банките, се понижава до 1,59% за депозитите в левове. По евровите се смъква до 1,10 на сто. За сравнение – през октомври август 2013 г. лихвата по левовите спестявания за компаниите е била 2,33%, а по тези в евро – 1,87%.

По-рано през седмицата главният изпълнителен директор на СиБанк Петър Андронов коментира, че ниските лихвени проценти по депозитите са предпоставка за потенциален ръст на кредитирането.

Според него обаче заради огромната сума на привлечените средства в системата банките плащат повече за лихви по спестяванията, което е един от факторите за влошаването на нетния лихвен доход на трезорите, успоредно с ниската кредитна активност. Той посочи, че нетният лихвен доход е по-нисък с 15% спрямо периода преди кризата.

В законопроекта за Бюджет 2015 г. управляващите залагат увеличение на данъка върху дохода от лихви от текущите 8% до 10% и разширяване на обхвата му. Предвижда се налогът да обхваща не само срочните депозити, но и спестовните влогове, т.е. продуктите, при които средствата могат да се използват без предизвестие.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
А преди 9 години
Нямам над 100 000 евро спестявания, нямам и 2000. Това че пада лихвата и че ще ми удържат и 10% също не ме тревожи защото така или иначе не разчитам на тях. Просто някакви пари в някаква банка. Ако с тези методи се опитват да ме накарат да харча повече не са познали модела. Вдигнете ми заплатата и ще си повиша разходите, но със тия замразени доходи ще си замразя и потреблението !!!
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Време е за отрицателна доходност и ще цъфнем!
1
1
 
13
 
! Отговори
??? преди 9 години
По-ниските лихви по депозитите би трябвало да доведат до по-малък общ размер на депозитите и съответно по-малко срества за раздаване на кредити, което пък ще доведе до покачване на лихвите по кредитите. Точно обратното на това, което казва оня в статията.

Спонсорирани публикации