Данък "лихва" остава 8%. Засега

Бюджетната комисия в НС отхвърли връщането на десятъка
Обновена: 2 дек 2014 16:00 | 2 дек 2014 16:00,
8
Данък "лихва" остава 8%. Засега
Снимка: Reuters

Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание отхвърли предложението на ГЕРБ данъкът върху доходите от лихви по депозитите да бъде повишен отново на 10% от текущите 8 на сто.

Предложението не срещна подкрепа от мнозинството в бюджетната комисия, която гледа на второ четене промените в данъчното законодателство. Окончателното решение дали ставката ще се запази, или ще бъде повишена, обаче ще се вземе в пленарната зала. Именно там е напълно възможно управляващите да прокарат предложението си. 

На заседанието на бюджетната комисия на предложението се противопостави Мартин Димитров от Реформаторския блок, чиято партия като цяло е против увеличаване на данъците, както и представителите на БСП и ДПС. Именно предходният кабинет начело с Пламен Орешарски реши, че ставката ще намалява с 2 процентни пункта всяка година, докато през 2017 г. отпадне напълно.

"Няма нужда от покачване на данъците, когато ние търсим растеж и превръщане на спестяванията в инвестиции", каза Димитров. Той отбеляза, че увеличение на който и да е данък дава много лош сигнал, а в конкретния случай и потенциалните приходи в бюджета са минимални.

По оценки на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова от по-високия налог върху лихвите се очакваха допълнителни приходи в бюджета за около 80 млн. лв.

"Не очаквахме данъкът да остане 8 процента, но за нас е много важно, че се прие разширяването на данъчната основа", коментира пред журналисти Людмила Петкова, директор Данъчна дирекция в Министерството на финансите. Тя поясни, че съгласно сега действащите разпоредби се е предоставяла възможност от налагането на данъка да се изключат някои влогове и депозити и банките са предложили на клиентите си точно такива продукти, които да не попадат в обхвата на определението.

Петкова посочи, че разликата в приходите за хазната между облагането с 8 процента и облагането с 10 процента на приходите от лихви по депозити е 17,5 млн. лв. и тази сума ще намери отражение в проектобюджета за 2015 г.

"По-притеснително е, че доходите от лихви на чуждестранни юридически лица се облагат с 10 процента данък и се създава дискриминация спрямо тях", поясни Петкова. Тя добави, че не е коментирана възможността тяхната
ставка да се намали на 8 процента, но по принцип те трябва да се уеднаквят.

Бюджетната комисия реши още, че на хората с най-ниски доходи вече няма да се възстановява 10-процентният данък. Лицата, които са имали минимални доходи през тази година, ще могат да се ползват от данъчното облекчение и да им бъдат възстановени данъците от 10 на сто върху 12-те минимални работни заплати за 2014 г., уточни Петкова. От началото на следващата година това облекчение отпада, но за тази година то ще бъде изплатено, добави тя.

Още икономически новини четете в Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: бюджетМенда Стоянова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
народа преди 9 години
Не ми пука. Депозити нямам и пари нямам. Да му мислят управляващите.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Лихвата не трябва да е върху дкпозита. Много е важно какъв процент дава банката, Израелските банки са едни от стабилните защото там депозита получава толкова колкото да покрие инфлацията за да не губят хората от това че парите са в банка а не в буркан
4
0
 
19
 
! Отговори
ИСТ преди 9 години
Лихвите по депозитите в ДСК паднаха до 0.8 % за година. Всяка година банката печели 100 милиона. Няма да се учудя ако ДСК поиска вложителите да и плащат 2% лихва , за това че и пазят парите от жилищни крадци. Но не и от тези, които крадат цели банки.
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ТОЗИ ДАНЪК ГО ВЪВЕДЕ БОРИСОВ ОЩЕ ПРЕЗ ПРЕДИШНИЯ МУ МАНДАТ ЗА ДА КРАДЕ ОТ ПЕЧАЛБАТА НА ХОРАТА!!!!!!!! А РЕАЛНО ИНФЛАЦИЯТА ДА ИМ ИЗЯЖДА И ОСТАНАЛОТО!
2
17
 
4
 
! Отговори
РАЗ ДВА преди 9 години
на 10 000 лева депозит при 2% линхва данъкът е 16 лева , с 10 бона кеш умрял си за 16 кинта *** мрънкалниците, с 1000лв данъкът е левче мрън мрън да има
1
0
 
37
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 9 години
С ТЕЗИ 8% ,СВЕЩИ ДА СИ КУПИТЕ !!!