Очаква се хаос в пенсионната система, смята експерт

Абаджиев: Прехвърлянето на частни партиди в НОИ трябва да отпадне
Обновена: 16 дек 2014 14:02 | 16 дек 2014 11:58, Анисия Иванова
11
Очаква се хаос в пенсионната система, смята експерт
Снимка: Bulgaria On Air

Няколко неща са притеснителни в идеята да се прехвърлят пари от частните пенсионни дружества в държавния фонд, но преди всичко проблемът е за съдбата на парите на осигурените. Тези хора ще бъдат лишени от допълнителна пенсия в бъдеще, ще настъпи хаос в системата, тръгва се към разрушаване на българския пенсионен модел, защото за пореден път ще се разруши доверието в пенсионата система.

Още по темата
Това заяви в ефира на Bulgaria On Air Никола Абаджиев, председател на Българска асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) по повод предложението, одобрено от правителството и синдикатите за осигуряването на втора пенсия. Според него родените след 31 декември 1959 г. могат свободно да изберат дали да се осигуряват и в универсален пенсионен фонд (УПФ), или изцяло само в Държавното обществено осигуряване.

Абаджиев предположи, че ако предложението бъде прието, ще има различни форми за натиск върху осигурените в частните фондове лица да изберат държавния фонд. Той поясни, че поправките предвиждат свободен избор само един път. Тоест ако един млад човек, който стъпва на пазара на труда, не е взел решение в кой фонд да избере – частния или държавния, остава завинаги в държавната обществена система автоматично. Изборът се дава само веднъж, после не може да се промени, каза Абаджиев.

Председателят на БАДДПО посочи, че вторият стълб е част от системата, защото осигурява допълнителна пенсия на хората. „А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат”, посочи той.

Според експерта проблемите на първия стълб - ниските доходи, ниските вноски и дефицита, не трябва да се прехвърлят към втория. Не е редно и да се противопоставят двете неща, които са едно цяло, защото те са част от единната система, каза още Абаджиев.

По думите на Абаджиев няма точни разчети за сумата, която ще се прехвърли евентуално от втория стълб към първия. Той коментира, че тези 7 млрд. лв, които са натрупани във втория стълб, са инвестирани в икономиката и парите работят за хората, и се връщат по сметката им. Освен това доходността по тези сметки е над 6%.

Ще се наложи фондовете да продават активи, ако се наложи това прехвърляне, каза още той и допълни, че голяма част от ресурса е инвестиран в дългосрочни инструменти.

Абаджиев изрази надежда, че идеята ще отпадне. Той съобщи за приета от асоциацията декларация, която ще бъде връчена на партиите с обяснения за последствията от това решение. Абаджиев предложи най-малкото промяната да бъде отложена за решение заедно с пакета от мерки за промени в пенсионната система до края на март, а не сега изведнъж и изненадващо.

Цялото интервю чуйте на сайта на Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още по темата: Bulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не искам повече да работя! Имам 41 г. трудов стаж!Дайте възможност на хора като мене да се пенсионират!
6
1
 
10
 
! Отговори
ebb преди 9 години
еха още един експерт!!! в тая държавица само експерти и роми ,нормални хора май не останаха
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Тоя дърт мошеник, който по случайност е соц и ДС, защо не излезе в пенсия (гони 75) , ами ни забавлява с опашати лъжи.И Полша и Унгария национализираха частните пенсионни фондове -най яркото източване на личните ни пари със закон на олигархията!
4
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А тези милиарди, за които някой мечтае, са в държавната система и под една или друга форма хората ще ги получат, посочи той. Всичко е казано в горното изречение, няма какво да коментираме!
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия пак търсят начин да ни изпапат парите за старини.евала
2
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това е най-резкият ляв завой в държавното управление от времето на Вълко Червенков. Премиер, който смята себе си за десен, и заявява, че за всичко е на едно мнение със синдикатите - е такова друго животно другаде по света няма. Само не мога да разбера "реформаторите" чий го дирят в това социалистическо правителство? И като заграбим и опукаме за година-две и тези пари,събирани 14 години, после какво правим? Щото сега ще заграбят едни реални налични пари, срещу едно обещание на НОИ, което ще трябва да изпълнява някога, някой друг, евентуално ако има възможност
1
2
 
11
 
! Отговори
dancho преди 9 години
Основните правила към частният фонд не са регламентирани.Много от хората не знаят с какви осигурителни вноски разполагат до момента, а да не говорим, че повечето от тях не знаят в кой нелегален сектор им се удържат.За това най-важното е да се направи регистър подобен на НОИ и всеки гражданин на РБ да бъде малко осведомен за неговите неясни пенсии за в бъдеще.Това е положението не чакайте нищо добро в далечните 22 години.

Спонсорирани публикации