Влияе ли сривът на рублата на пазара на луксозни стоки?

Прочути "руски" продукти всъщност не се произвеждат в Русия
22 дек 2014 19:06, Елена Кирилова
25
Влияе ли сривът на рублата на пазара на луксозни стоки?
Снимка: архив Ройтерс

Сривът на рублата кара мнозина да вярват, че сега е точният момент да си купят хайвер и скъпа водка. Помислете отново, съветва Bloomberg.

Това няма да доведе до спад в цените на руските луксозни стоки, защото всички скъпи удоволствия, които ползват богатите и се смята, че са произведени в Русия (хайвер, водка, кожи от норка), всъщност не са.

“Не сме внасяли нищо от Русия от около 7 или 8 години”, коментира Александър Петросян, вицепрезидент на компанията за луксозни храни Petrossian. Най-големият дистрибутор на хайвер всъщност получава доставки от САЩ, Израел, Европа и Китай.

“Руснаците имат само една ферма за черен хайвер и тя дори не е голяма”, допълва той.

През 20-те години братята Петросян превръщат черния хайвер в абсолютен деликатес като започват да продават такъв от белуга от Каспийско море на висшето общество в Париж. Век по-късно те продават американски хайвер на американците.

Това се дължи на прекомерния риболов, замърсяването и бракониерството. За да спасят онова, което е останало от дивия хайвер от есетра, подписалите Конвенцията за международна търговия със застрашени видове, пък ограничиха вноса и износа му през 2005 г.

Палтата от норка също не идват от Русия, а по-скоро от Дания, Финландия или Северна Америка. В момента Дания е най-големият производител на кожи от норка. 75% от техните продажби се осъществяват на територията на страната, твърди Кийт Каплан, изпълнителен директор на Fur Council of America. По думите му Финландия е вторият най-голям производител на кожи, а след нея се нарежда Северна Америка.

Тръпката от преследването на норките също е мит. Няма смели изследователи, които търсят и ловят норки на ръка в заснежените далечни краища на сибирските равнини. Всъщност норките са изправени пред далеч не толкова драматична съдба - те се гледат във ферми.

Качеството на кожите пък зависи от самата ферма, но тези от Копенхаген и Северна Америка са смятани за най-добрите, допълва експертът. Според него едно палто от норки струва около 9000 долара.

Дори и най-известните марки водка - Smirnoff и Absolut, не са дело на руски компании. Въпреки славата на руската водка, Absolut се прави в Швеция. Smirnoff е рекламирана като "наследник на руската напитка от XIX в.", но пък се прави от най-големият производител на алкохолни напитки в света - Diageo, който пък идва от Великобритания. Продукцията на Smirnoff за САЩ се прави в Северна Америка.

Дори бутилките Stolichnaya се правят в САЩ, а отчасти и в Люксембург, но не и в Русия. 

Повече новини за пазара на луксозни стоки можете да прочетете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Щирлицчувал съм, че най-добрите мобилни телефони били руски. Единствения им проблем бил, че батериите им били в 2 куфара.
16
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Хеленик БотълингКока -колата в България не е същата каквато е в съседна Гърция или САЩ, тъй като там рецептата е със захар а тука с неиндифицирания продукт вместо захар - глюкозо - фруктозен сироп.Хейтърче чуло си това-онова, но не си доразбрало. Сиропа е с по-високо качество от захарта. Кока кола го ползва навсякъде, където може да си го достави на по-ниска цена от захарта. Произвежда се в България, в Гърция и САЩ също го ползват.Чукча писатель, чукча не читатель.
15
1
 
12
 
! Отговори
Светлиов преди 9 години
Сменете моркова,че омекна!
14
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Днес.бг,Защо днес няма материал от рубриката "Денят в снимки"?
13
4
 
7
 
! Отговори
Хеленик Ботълинг преди 9 години
До Анонимен - за мерцедеса в щатите - отговорът - не - не е . Както КИА вече не се брои за корейска а като немска кола. И както Кока -колата в България не е същата каквато е в съседна Гърция или САЩ, тъй като там рецептата е със захар а тука с неиндифицирания продукт вместо захар - глюкозо - фруктозен сироп. Е - българската кола не е оригиналната кола тоест както и щатския мерцедес не ще да е дете на Щутгарт - Германия. Въпреки, че бенца никога няма да се произвежда в щатите.
12
8
 
18
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
28 март 2011:"Тази година Русия започна износа на хайвер след деветгодишно прекъсване и разчита на рибните си ферми, за да си върне реномето на пазарен лидер.През изминалите три години бяха открити около 12 рибни ферми в Русия. Това е добре за бизнеса и за каспийската есетра, която може да се надява на по-добри времена. "ОТ 3 месеца ми се повръща от откровенна пропаганда.Ама то не ви писва май да го правите!!Айде,коментирайте.
11
5
 
9
 
! Отговори
Солженицин преди 9 години
До Анонимен - Вярно е - много пара взимат в Камчатка надзирателите
10
15
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе в северните райони взимат по 4000 долара средна заплата в Русия. Нека да са зле.Бачкайте тук за 600 лв. и четете статии колко зле били русите.
9
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако Мерцедес е произведен в САЩ, немска кола ли е?
8
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Абе то и руската космическа станция се произвежда в задния двор на Пешо в Перник...Вервайте ми...
7
20
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Сега очаквам статия в която да се обяснява надълго и нашироко, че руснаците всъщност не знаят въобще какво е това черен хайвер.Абе прости западняци, когато в Русия ядяха черен хайвер и пиеха готина водка вас още ви нямаше на картата.
6
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Киселата краставичка вече липсва !
5
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Всъщност малко е подвеждаща статията. Смирноф разбира се, че е руска водка. Не се прави в Русия, но е по руска рецепта.Руснаци бягат сле 1917 г. от болшевиките се установяват в САЩ. От тогава там се произвежда.Но така както е написана статията, то в нито една държава няма национални стоки... всички таблети, смартфони, лаптопи, ПС се произвежда в Китай.Може да пише Еипъл, ама всъщност е Китайско.Какво сега значи това? Че САЩ не произвеждат нищо ли?Не сме толкова балами.Комунизма свърши.
4
28
 
17
 
! Отговори
Янукович преди 9 години
Какви луксозни стоки би могла да произвежда една голяма бензиностанция ???
3
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
И Лукашенко почна да го усуква за евразийския съюз, сал един Ким Чен Ун остана верен на чикягите в Кремъл :)))))Търговията в долари другари :)))Мухахахахаххахахаха
2
10
 
17
 
! Отговори
Елемаг преди 9 години
"Руснаците имат само една ферма за черен хайвер и тя дори не е голяма, допълва той.Я пак се заинтересувайте.Аз само ви подсказвам!!!
1
9
 
18
 
! Отговори
С.С.С.Р преди 9 години
И един мармот завива .......

Спонсорирани публикации