Двойно повече храна сме поръчвали за вкъщи и офиса

Средната цена на поръчка за столицата за 2014 г. е 34 лева
Обновена: 23 дек 2014 14:04 | 23 дек 2014 10:28, Надежда Бочева
9
Двойно повече храна сме поръчвали за вкъщи и офиса
Снимка: Reuters

Поръчките на храна за вкъщи и офиса в България са се удвоили само за година, сочи проучване на компанията BG Menu. Между 60 и 70% от поръчките се правят в София, но интересът към този тип услуга се увеличава и в другите големи градове.

Средната стойност на поръчка за столицата за 2014 година е 34 лева, като през декември достига до 36-37 лева заради коледните партита. В същото време средната стойност на поръчките за страната е 14,5 лева. Разликата се обяснява с това, че освен “бърза храна” софиянци имат афинитет към по-висок клас ресторанти.

Най-масовите поръчки за България са на пица и китайска кухня. Фаст фууд се поръчва средно 4 пъти на месец и е категорията с най-сериозен ръст, докато висок клас храна – 2 пъти, по данни от системата на компанията.

“Пазарът се развива много бързо и интересът на потребителите е все по-голям. Основните причини за това са свързани с динамичния начин на живот в големите градове – хората са заети и нямат много свободно време, обикновено всички членове на семейството работят. Освен това търсят разнообразие. Съответно поръчката на храна е много удобно и бързо решение, което ни предлага достъп до различни варианти”, обяснява Владимир Давчев, основател на BG Menu.

Броят на хората, които поръчват храна, също се е увеличил през 2014 година (25%), като авторите на проучването отчитат 50% ръст на активните потребители за същия период.

Обикновено те са на възраст между 25 и 55 години, с постоянна работа и висока степен на заетост, технически грамотни. 8% от клиентите на компанията са чужденци. През последната година обаче ясно се отграничава и групата на търсещите изгодни оферти и намаления.

През 2014 година е отчетлива и тенденцията за увеличаване на поръчките на храна за вечеря. Променят се и предпочитанията на потребителите към определен тип кухня.

Ако допреди две години сушито е било хит в премиум сегмента, сега то е изместено от гурме бургерите. За месец компанията доставя между 8000 и 9000 от тях, като 70% от поръчките са направени от мъже, разкрива Давчев.

С все повече фенове се сдобиват и индийската и турската кухня, които държат съответно около 5% и 4% от всички поръчки за миналата година. Традиционно хит са и поръчките на торти, на които се падат около 9% от всички доставки.

Сладките изкушения са определено приоритет за дамите, като 80% процента от поръчките се правят от жени. Тортите заедно с баниците с късмети са сред хитовите поръчки в последните дни преди Коледа, заради офис партитата.

Доставчикът очаква ръстът на пазара да продължи и през 2015 година, като тенденцията ще е валидна не само за България, но и за Балканите като цяло.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
2
 
! Отговори
Димитър преди 9 години
Обичам да готвя, но когато се прибирам всеки ден от работа в 19 часа, че и по-късно, рядко предпочитам да го правя пред всичко друго. Да не говорим пък за хората, които работят на смени до още по-късно. Чувал съм, че на запад е популярен израза 9 to 5...
7
1
 
6
 
! Отговори
eee преди 9 години
Ай стига бе , една баница не можете да си направите за Коледа , че я поръчвате , пууууу
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи, нашият блок с 24 апартамента - аут? Не е честно...
5
1
 
6
 
! Отговори
Тодор Живков преди 9 години
Може да поръчва само който има пари бе.
4
0
 
4
 
! Отговори
Статистик преди 9 години
Като чета коментарите до сега, наблюдавам че статистически читателите на днес.бг не разбират изобщо от статистика и как да тълкуват статистически факти, без да са повлияни от собственото си субективно мнение.
3
0
 
3
 
! Отговори
Гергана преди 9 години
Пошло и изкопирано от ваши конкуренти. Другият път си раздвижете сивото вещество и измислете нещо оригинално и не заблуждавайте с лъжлива статистика.
2
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз пък съм сигурен, че болшинството хора, вкл и младите "карат" с не повече от 10-15 лева на ден. Така че тия средностатистическите данни си ги четете в луксозните офисчета
1
4
 
12
 
! Отговори
Статистик преди 9 години
Стига с тези глупави статистики, това е все едно да мериш средната температура в цялата болница ....

Спонсорирани публикации