КТБ и доверието - банките през 2014 г.

Какво спечели и какво загуби индустрията?
2 яну 2015 19:07,
79
КТБ и доверието - банките през 2014 г.
Снимка: Reuters, архив

Банковият сектор е напът да спечели повече през тази година, тъй като още към края на септември печалбата на кредитните институции надмина тази за миналата година. Но какво реално спечели индустрията и какво изгуби?

2014 г. бе белязана от ликвидната криза през лятото, в която изпаднаха няколко банки, а една от тях – Корпоративна търговска банка (КТБ), в крайна сметка остана без лиценз, след като над четири месеца бе под специалния надзор на Българска народна банка (БНБ).

Анализатори, външни наблюдатели, включително и агенция Ройтерс в своите статии, описват отминаващата година като една от най-лошите за българската банкова система от 1997 г. насам. Дори и в най-тежките години на финансовата криза нито една банка у нас не изпадна в неплатежоспосбност. Изпълнителните директори на едни от най-големите банки, с които Investor.bg разговаря, посочват отнемането на лиценза на КТБ като събитието за сектора през 2014 г.

Банковият сектор изгуби един от най-големите играчи на пазара. КТБ бе четвъртата по големина банка, съдейки по размера на активите. За много кратко време системата загуби доверието на вложителите, но за отрицателно време го възвърна, имайки предвид сумата на спестяванията в банките, която към края на третото тримесечие се повиши в сравнение с тази от май (последният месец преди поставянето под специален надзор на КТБ и Търговска банка „Виктория“).

На 4 декември пък започна изплащането на гарантираните влогове в КТБ. 3,7 млрд. лв. ще останат в системата, като до 30 декември 89 290 вложители в КТБ са се разпоредили с гарантирани влогове в размер на 3,191 млрд. лв., показват последните актуални данни на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ). Или иначе казано Фондът е изплатил малко над 86% от общия размер на гарантираните влогове в КТБ. Освен това от 12 декември ТБ „Виктория“ започна да изпълнява задълженията към своите вложители.

Може да се каже, че индустрията също спечели от отпадането на един играч от ранга на КТБ. На пазара вече оперират 28 кредитни институции, като по думи на банкери и тази бройка е много. Освен това лихвените проценти по продуктите на КТБ, например, донякъде изкривяваха средните показатели за системата. Дори и след отнемането на лиценза на КТБ диспропорцията в статистическите данни продължава, имайки предвид последните данни за депозитите и кредитите. Едно е сигурно - конкуренцията в сектора вече е от друго естество.

„Банковата система успя да подобри показателите си за ликвидност, да съхрани капиталовите си буфери и да продължи без затруднения да изпълнява ролята си на финансов посредник в икономиката“, отчитат от БНБ състоянието на системата след летния ликвиден натиск в своя полугодишен доклад за 2014 г.

Банковата система издържа своеобразния стрес тест. По всичко личи обаче, че я чакат нови, по-сериозни изпитания през 2015 г. Съдейки по казаното от гуверньора Иван Искров БНБ възнамерява да инициира преглед на качеството на активите на цялата българска банкова система по подобие на стрес тестовете в еврозоната, извършени от Европейската централна банка през 2014 г. Резултатите от тези стрес тестове биха показали дали българските банки са готови да се присъединят към Единния банков надзор, който е и първият стълб или първата стъпка към т.нар. Европейски банков съюз. Оттам пък ще бъде предначертан и пътят за присъединяване към еврозоната.

През първата половина на 2014 г. в рамките на Европейския съюз бяха договорени важни елементи на банковия съюз в еврозоната – Единният механизъм за преструктуриране и оперативната рамка на инструмента за директна рекапитализация от Европейския механизъм за стабилност. Догодина у нас предстои да бъде въведена Директивата за възстановяване и преструктуриране на банки в ЕС, целяща въвеждането на унифицирани правила и инструменти в държавите членки за справяне с проблемни банки и предприемането на навременни и адекватни мерки за спасяването на жизнеспособни институции. Тази директива предстои да бъде въведена в българското законодателство чрез нови законодателни текстове и изменения на вече съществуващата законодателна рамка.

Цялата тема прочетете в Investor.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
2
 
2
 
! Отговори
даааа преди 9 години
Tова ако се бе случило в друга държава,щеше да има сума ти избити до сега а ние и виновни не търсим,такава тъпотия цари на всякаде,че дори и на повечето народ му е хубаво!
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Аз само разбрах,че ако искаш да няма нещастни деца,пращаш SMS. Ако искаш да се излекуваш,събираш пари с SMS. Ако искаш да няма нещастни хора,пак пращаш SMS. Ами защо ни са тогава правителства,социална и здравна система. Трябва ни само един читав моб. оператор и всичко е наред.
30
3
 
2
 
! Отговори
направете ме премиер преди 9 години
Ще оправя БГ за 5 години. И пари не искам / само заплата.
29
3
 
3
 
! Отговори
Бивш член на БСП преди 9 години
Станишев си прибра парите от кражбата на КТБ и си купи имение в Швейцария , а вие лапате мухите и викате за нашите . Никой не може да надмине БКП-БСП-ДС по кражби още 100 години .
28
4
 
7
 
! Отговори
Георги Ламбуров преди 9 години
10-на едри и 100-на средни акули, надушиха кръв и обезкостиха КТБВъв всеки случай не по-малко от 6 милиарда лева. Само някакъв футболен шеф е изтеглил 400 милиона лева !Вместо тези хищници да бъдат арестувани и национализирани, то техните имена са първо-степенна държавна тайнараз-Бойко изтегли 3 милиарден заем от еврейските банки, за да плати почти 4 милиарда "гарантирани" влогове. Гарантирани, ама от кого ?Та този заем ( заедно с лихвите ) ще го плащаме ние > редовите българи
27
3
 
7
 
! Отговори
kinder преди 9 години
А за свалянето на кредитния рейтинг на БГ (а с това и на всички банки в БГ) до "Junk" (***) нещо да споменете?
26
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 39:Тошко,Андрейчо,Иванчо,Симеончо,Сергейчо,Бойко...-някои от тях да е бил за Сталин?
25
3
 
0
 
! Отговори
wc преди 9 години
i az zagybix ogromna syma pari no dobre che cheshmata y doma teche.piesh i polychavash orgazam
24
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А кога виновниците за КТБ ще отидат зад решетките????? Нещо да ни каже БОСТАН по този въпрос???
23
3
 
1
 
! Отговори
до34 преди 9 години
По точно резултатите са......
22
8
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 31В една пирамида като КТБ не е вината на тоя създал банката, а на тия които са и давали жизнени сокове от самата си алчност породена от 8%-та лихва!Понял?
21
7
 
11
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 30Впрочем, ако не беше Луканов, щеше да е някой друг. След като пада бай Тошо идеята на бившите комунисти е да се създаде изкуствен балансьор, чиято цел е да придаде видимо демократично статукво на правото на избор. ака искаха от запада- така го измислиха нашите *** като сложиха Доган с ДПС-то му като балансьор. Ето ви евро ценностите в крайна сметка!След толкова години дават огромните си плодове!
20
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
атакиста ... не си глупав, макар да се кичиш с СРАМНОТО прозвище атакист ...а банката фалира, заради алчността и некомпетентността на собственика си - селянина Василев.
19
10
 
14
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 25Той затова Цецо Василев избяга при ГРОБ. Мерси за информацията!
18
4
 
13
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
до 23Бай Иване, как да разбреш истината за КТБ, като те всички на върха са крали от нея на гърба на овчия народ.
17
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АТАКИСТАтакистче, нямаш правото да се изказваш по темата, защото КТБ беше фалирана по време на съвместното управление на БСП, ДПС и жалката ви партийка. А за финансиране на протести пък въобще не трябва да се обаждаш! Яж си пицата !
16
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
в името на какво да протестират софиянци ?в името на това БСП/ДПС + Батака да се върнат на власт ли ? ... ми няма да стане !
15
3
 
13
 
! Отговори
бай Иван преди 9 години
И така не разбрахме кой открадна парите на КТБ?Иначе текста е така структориран и унифициран с инструменти и бормашини,че човек не може да разбере за какво иде реч.Струва ми се,че вече ЕС ще ръководи банковата ни система,защото от нашите банкери става само пишман счетоводители на трета фуражна бригада...
14
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"Всеки ден забавяне на разследването за кражбата на КТБ от прокуратурата и ДАНС, дава възможност на престъпниците да се укриват, да напуснат страната, да прехвърлят многократно откраднатата собственост. И когато разследващите стигнат до тях - те няма да имат собственост за отнемане! Това е планирана операция на прокуратура и ДАНС с цел да се измамят гражданите и да се даде максимална възможност на престъпниците да се укрият,оневинят и прикрият следите на откраднатото."
13
12
 
6
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 9 години
До 20Що да протестират като Тиквата е на власт и не финансира алкохолиците по площадите?Аз ли накарах Едвин Сугарев на смешната си гладна стачка или онази Жана д'Арк оголила цица на жълтите павета или оня бушмен дето се качи на един комин на ТЕЦ?