Здравната реформа - трудният за преглъщане залък

Сериозни промени обеща министър Петър Москов
Обновена: 6 яну 2015 14:04 | 6 яну 2015 10:17,
24
Здравната реформа - трудният за преглъщане залък
Снимка: архив, Булфото

Сянката на здравната реформа започна да се показва на прага на новата 2015 година. Очевидно дискусиите по тежките реформи бавно тръгват и това пролича в последните дни на календарната година, когато здравният министър Петър Москов представи концепцията си за реформиране на сектора. Очакват се поредица от законодателни мерки до април 2015 г.

Какво се случи в здравния сектор през 2014 година

Годината премина под знака на две актуализации на бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), скандал със Спешната помощ, криза с бебешки ваксини и като цяло нулева година за реформи.
Големият спор за парите на НЗОК тази година мина през две актуализации. Първата още в средата на годината, а втората – в края й. През август бюджетът на Касата бе увеличен с 225 млн. лева, а през ноември - с още 100 млн. лв. Така и тази година бе закърпен бюджетът на здравния фонд след множество коментари за и против отпускането на допълнителни пари.

Безсилието на властите да овладеят финансите на здравеопазването пролича и с разразилия се през лятото скандал със Спешната помощ. В разгара на скандала със столичната Спешна помощ се чуха различни позиции и предложения за това какво трябва да се направи, така че системата да функционира нормално. Проблемите на спешните медици в столицата бяха демонстрирани чрез протести, които надхвърлиха границите на София и доказаха националния мащаб на проблема. Става въпрос за заплатите на работещите в спешните центрове, за условията на труд, за липсата на желаещи да упражняват тази професия, за недостатъчен брой екипи, за неефективно разходване на средства, за лош мениджмънт. Все проблеми, които не са от вчера, но останаха за следващата година.

Друг казус – този с липсата на определени ваксини за бебета, изправи на нокти и лекари, и пациенти през есента. В края на септември лекари алармираха, че липсва петвалентната ваксина, с която трябва да бъдат имунизирани всички бебета, родени след 1 юни т.г. Решаването на тази криза беляза краткото тримесечно управление на служебния здравен министър Мирослав Ненков, който прибегна до пускане на обществена поръчка за шествалентна ваксина като договаряне без обявление. След като кризата намери благоприятен изход, Министерството на здравеопазването подготви рамково споразумение за доставка на ваксини за следващите три години. Споразумението предвижда производителят, който спечели обществената поръчка, да осигурява ваксини за следващите три години, а не за една.

Ограничен бе паралелният износ на лекарства. Паралелен износ на лекарствени продукти, отпускани по лекарско предписание, ще се извършва след изпращане на уведомление до Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), а директорът на агенцията ще може да откаже с мотивирана заповед, стига да се установи, че съответният продукт е в ограничени количества у нас.

Реформата „Москов”

До април 2015 трябва да се изготвят предложения за законодателни промени в здравноосигурителния модел, като се предвижда да бъдат въведени три здравни пакета за оказване на медицинска помощ – базов, надграждащ и спешен. Това залага реформата "Москов". Според експерти зад идеята всъщност стои предложение за цялостна промяна на здравноосигурителния модел, което се очаква да предизвика сериозни дискусии. Като например преструктурирането на здравните вноски – трябва да се уточни каква част от вноските ще отива за основния пакет и каква – за надграждащия.

Очаква се ясна дефиниция на основния пакет услуги, който заплаща Здравната каса, тоест за лечението на най-често срещаните заболявания, които водят до най-голяма смъртност у нас. Според намеренията на здравния министър допълнителният пакет ще покрива не спешни състояния или социално значими заболявания, той ще дава и възможност за доплащане, като за този втори стълб осигурените ще могат да избират дали вноската им да бъде в Здравната каса или в частен фонд.

Третият, така наречен спешен здравен пакет, на практика означава изработване на ясни критерии за спешност – нещо, за което спешните медици отдавна настояват. Очакват се ясно регламентирани критерии за разделяне на наистина спешните пациенти от онези, които търсят Бърза помощ за всичко. Здравно неосигурените лица ще могат да ползват именно този пакет от услуги, за останалите осигурени лица ще има базов пакет, така че всеки здравно осигурен ще може да се лекува от всички заболявания. Очаква се здравното министерство да определи критериите за спешност, както и въпроса кой заплаща получената медицинска услуга, ако пациентът не отговаря на посочените критерии.

Казусът със здравно неосигурените, около два милиона души, е напът да получи частично решение. Предлага се повишаване на таксата за възстановяване на здравни права, като начин да се пресече възможността за лесно влизане и излизане от здравноосигурителната система. В момента връщането в системата на един неосигурен струва около 600 лв. Предложението е възстановяването на здравни права да става след заплащане на 2000 лв.
Промени ще има и в лекарствената политика. Готви се въвеждане на централизирано договаряне на различни видове отстъпки за лекарства от Здравната каса. Фондът няма да заплаща медикаменти, ако производителят не предостави отстъпка, предвижда идеята.

Москов иска и надзорът на НЗОК да определя списъка с медикаментите, които Касата ще заплаща с публични средства.

Предлага се въвеждането на механизъм за оценка на здравните технологии при прилагането на лекарствените продукти. Когато оценката докаже липса на ефективност при прилагането на даден медикамент, средствата, заплатени от Здравната каса за неговото закупуване, ще се възстановяват по бюджета на здравния фонд.
Промените предвиждат още поетапно увеличаване на вноската от държавата за групите, осигурени от нея, със стъпка от 5%, като то ще започне през 2016 г.

Залага се и възможност за прекратяване на договор с изпълнител на медицинска помощ, при който се констатира системна неудовлетвореност от страна на пациентите, както и прекратяване на договора, в случай че изискванията за качество са системно нарушавани.

Ще решат ли тези мерки проблема с източването на Здравната каса, ще се затворят ли кранчетата на фонда, така че да се постигне баланс в системата, са въпроси, чието решение очакваме през новата 2015 година.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Знаят,че лекарите източват здравната каса,единственно те имат допир до държавната хазна.Нищо не могат да направят.Най- малкото поне ги изгонете от страната.Вземете от други държави,честни ,съвестни медици.Нашите са все недоволни,няма кой,да ги цени в България.Отценката която,се пише в коментарите не им стига.
17
1
 
1
 
! Отговори
44 преди 9 години
Лекарите станаха най-алчното племе!
16
0
 
10
 
! Отговори
da преди 9 години
Всеки средно интелигентен Българин(а и не само) може да се сети,че както в БГ е пълно с крадливи и безсъвестни политици,кметове ,областни,бизнесмени...така и с лекари,които мислят само как да откраднат,не всички са такива но са много.Спиране на източването на здравната каса,съд за тези ,които са крали (не само лекари),по високо заплащане на тези,които останат и работят съвестно.Здравето на хората трябва да бъде приоритет на държавата защото хората,които не избягат ще започнат да измират.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Vans Я влез първо на сайта му и виж какъв "кадърен" екип е подбрал - роднини,приятели, деца на приятели по на 20 г. без стаж и качества. А с такива хора резултати няма как да има, само "случайни" снимки ката вчерашните които сам си бе качил от "благородни" дела.
14
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До февруари 2015 Москов ще подаде оставка, защото е некадърник.
13
0
 
4
 
! Отговори
Vans преди 9 години
До 15Реално наистина има вътрешни пречки, виж кои остават в министерството дори и при смяна на правителства и виж от колко години са там. А най-големия проблем безспорно е съдебната система.При една правилна съдебна система нещата в България ще тръгнат в коренно различна насока и ще си говорим за "чудото на Балканите",защото в страната ни има страшно много пари, но и страшни много "течове" заради съдебната система. Според мен са важни качествата и желанията на конкретния човек, а не на партията
12
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Vans Аве няма що голям министър голямо нещо.Освен да си прави пиар до момента друго не е направил Засили си че ще даде ДЕФИНИЦИЯ на спешно състояние ,ама сега каза ще ще даде дефиниция ама след ДВЕ години.Навремето преди 1989 год. пред всеки кабинет на бърза помощ имаше разяснение какво е спешно състояние.Та първо да направи това та да не стават тези неща като в Разград ,и не само там.Защото ако лекарите бяха оперирали и детето бе умряло на масата хирурзите щяха да са виновни.сега пак виновни
11
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До Vans Щом производните на СДС ще правят реформи ясно,ще стане още по голям батак.Нали реформата в здравеопазването я направи СДС ,вижте докъде я докараха.Нали реформата в съдебната система я направи СДС е вярно с треторазредни адвокати ,вижте докъде я докараха. Реформата в пенсионната система нали те я направиха (Нейков),вижда се на какъв хал е.Оправданието е че ние я "започнахме" ама "другите" спряха реформите. На ялова крава бика и виновен.
10
3
 
10
 
! Отговори
Vans преди 9 години
Вижда се, че министърът и заместниците му имат желание да се правят реформи, но бъдете сигурни,че има голям отпор от хора в министерството,които са там от 10-15 години и си натискат парцалите за да не сгрешат и да си останат на държавна хранилка, защото не греши този,който не прави нищо. Пожелавам им сили и успех, има много добри идеи за реформи!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това не са никакви Правителства през последните години мислещи за Народа си това са Мафийй който на всяка цена се опитват да изтупат каквото му е останало по джобоветепонеже на мен нищо не ми е останало ще изтупат от трите най дългото
8
0
 
22
 
! Отговори
akud преди 9 години
трудният за преглъщане залък всъщност са проблемните роми които се издържат от помощи и харчат данъците на Българите
7
1
 
13
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
премахнете институцията личен лекар освен писане на рецепти нищо друго не получаванеосвен 2 часа чакане и 3 лв потр такса със здравната книжка всеки да ходи на доктор където искаи в коя да е болница 26 дкс в люлин е в плачевно състояние откакто е построена нямаспециалисти а за техника да не говорим събота и неделя затворено а в люлин са 200000 жители болница токуда източва здр каса и на всичкото отгоре доплащаме огромни суми
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
То въобще останаха ли България Държавни болници???И ако са останали с тази реформа ми се струва че ще се опитат да ГИ ПРИВАТИЗИРАТ И ТЯХ ама мен това слабо ме интересува въпроса е друг КАКВО ТРЯБВА ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА НЕ ВИ ПРИВАТИЗИРАТ ТЕЗИ 2000ЛВ ВЪЗ ОСНОВА НА ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО
5
1
 
4
 
! Отговори
до 6 преди 9 години
Те по тоя начин те принуждават да не се осигуряваш а да ходиш по часни болници
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Значи аз трябва да си платя за това че не съм се осигурявал 2000 лв Тез пият ли си хапчетата редовно питам аз За такава здравна система не плащам пукната стотинка по добре е да си ги спестя за частен лекар НА БЕЖАНЦИТЕ ИМ ОСИГУРЯВАТЕ БЕЗПЛАТНО ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРСКАТА ЗДРАВНА СИСТЕМА НА БЪЛГАРИТЕ НЕ
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Половината от българите в Чужбина не се осигуряват което иска да каже че ако се върнат в България трябва да си платят по 2000лв за да може тука някой Хайвани да лапат БЪЛГАРИЯ Е МАЩЕХА ЗА БЪЛГАРИТЕ НА КВИ СЕ ПРАВИМЕ ТУКА ОТ КЪДЕ ЕДИН ЗАВЪРНАЛ СЕ БЪЛГАРСКИ ЕМИГРАНТ ЩЕ НАМЕРИ 2000лв ИЛИ СИ МИСЛЯТ ТУКА НЯКОЙ ХОРА ЧЕ ЕВРАТА В ЕВРОПА РАСТЪТ ПО ДЪРВЕТАТА
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
25 години ни баламосват с някакв реформи. Резултат 0. Закакво да плащам за "здраве"? С моите пари да лекувам *** ли? А на мен като ми потрябва лекар да плащам пак? Айде у лево. Здравна реформа ще проима само тогава, когато нашите власимеещи започнат да се лекуват в болниците за простолюдието, а не в правителствена.
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
imali takava reforma ili samo reketyori