Наказателни постановления за 9,2 млн. лв. отнесоха ЕРП-тата

Съставени са общо 1805 акта за административно нарушение
Обновена: 13 яну 2015 21:15 | 13 яну 2015 19:34,
25
Наказателни постановления за 9,2 млн. лв. отнесоха ЕРП-тата
Снимка: Булфото, архив

Общо 1805 акта за установяване на административно нарушение са съставени по направените одити на дейността на електроразпределителните дружества (ЧЕЗ България, EVN България и Енерго – Про) в периода 1 юли 2008 година - 30 ноември 2013 г., като приключени са вече 975.

По 460 от тях са издадени наказателни производства, всяко от които на стойност от 20 хил. лева. Така общата сума възлиза на около 9,2 млн. лева.

Досега обаче нито едно дружество не е извършило плащане по тези производства. Това обясни пред журналисти председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Светла Тодорова, след като представи доклада си за одитите на електроразпределителните дружества, изготвен още през април 2014 година.

Връчването на актовете по установените нарушения се бави, защото дружествата използват законови основания, позволяващи им да "протакат" получаването им, обясняват от ДКЕВР.

EVN България например дава пълномощно на своя представител да получава само по пет акта, посочи пред депутатите от парламентарната комисия, която наблюдава дейността на ДКЕВР, Тодорова. Самото връчване на документацията обаче е много важен акт, защото нарушение при него може да бъде разгледано като основание за прекратяване на делото в съда, припомни Тодорова.

Въпреки бавенето по нито един от актовете няма изтекла давност и предстои връчването им. В одитните доклади са били включени нарушения от стари периоди, по които вече има невъзможност за връчване на постановления заради изтекла давност на нарушението, поясни още Тодорова.

Установените нарушения в одитити са свързани основно с общи нарушения на договорите за използването на електропреносните мрежи, измерването на потребената енергия и други.

Към днешна дата са приключени 975 административно наказателни производства, по които са издадени 460 наказателни постановления, а при 512 от случаите дружествата са получили само предписание за отстраняване на нередности, защото нарушението е било оценено от ДКЕВР като маловажно. Тодорова посочи, че в 70% от случаите става въпрос за липса на втори подпис на свидетел при смяна на електромер и обясни, че дружествата имат различна политика при тези случаи - за ЧЕЗ България изискването е за двама свидетели, за EVN България - поне двама, а за Енерго Про - един. Преценката на Тодорова е, че основанието за това нарушение няма да издържи в съда. Случаите, при които липсва подпис на свидетел на смяната на електромера, обаче са санкционирани, категорична е тя.

Още по темата четете в Investor. bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: ЧЕЗДКЕВРEVNЕнерго – Про
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Малко им е да им вземат 1 месечната нечиста печалба та да ди питам тогава няма ли да спазват условията ааа.
12
1
 
3
 
! Отговори
Гост преди 9 години
Всеки засегнат от ЕРП-тата- да ГИ СЪДИ. Искаха ми 500 лв за това,че техника не бил свързал правилно електромерите, когато ги сменяли. Не им ги дадох и ги осъдих, вярно на втота инстанция, но ги осъдих. Протоколите за подмяна бяха подписани от техни служители без свидетел и нямаха нито едно изискване за нормален протокол. Даже не пишеше кой е сменил електромера-просто една хартиика, а искаха още 500лв. Съдете ги за да не се държат с нас като с малуумни.
11
1
 
3
 
! Отговори
Петко Ганчев ВТ преди 9 години
Картинката беше жалка ... за 5 г не намерили време да връчат Актовете , а за гражданските организации време не се намери ... След малък скандал отнеха микрофона . Голяма част от комисията в Парламента ама изобщо не е запозната със самата Енергетика и кашата която е сътворена в Отрасъла и престоящия Фалит ! Може би умишлено за да може правилните хора да ги купят за без пари . Всеки ден НЕК губи по2-3 милиона лева - Купуват ток от Козлодуй на 4 ст и го продават на Турция на Турция на 6 ст ( присъс
10
1
 
1
 
! Отговори
Загуби преди 9 години
До sallaadinПърво.Под загуби се разбира технически загуби и търговски загуби.Техният размер се определя от ДКЕР.Второ.За двата вида загуби , отговорност носят самите разпределителни дружества.Трето .Кражбата се отразява на сметката , само ако има незаконно включване към електромера.Крадене от жиците на преносната мрежа неможе да повиши индивидуална сметка .
9
1
 
9
 
! Отговори
sallaadin преди 9 години
МАЛКО ИНФО Всяко ЕРП калкулира в цената на тока т.н. Нетехнически загуби, а те включват от: стойността на откраднатото количество ел. енергия от потребителите, стойността на откраднатите кабели до адвокатските хонорари по загубените от ЕРПтата дела, та затова когато всички тия горе описани глоби се съберат принудително, както самите ГЛОБИ, така и разноските по тяхното събиране ЩЕ СИ ГИ ВИДИМ В СМЕТКИТЕ, В НАШИТЕ СМЕТКИ. За тва на ЕРПтата им е през
8
3
 
1
 
! Отговори
bate boiko преди 9 години
Бат серго руския не се наяде с евро пари,та сега с неговите другари от комунистическата партия затягат колана на ерп-та
7
2
 
17
 
! Отговори
Антонов преди 9 години
Значи, държавата ги глобява и тръби това по медиите, а после не си събира парите! Ако е някой беден човечец, ще го изгонят и ще му продадат жилището за да си плати сметките!
6
0
 
4
 
! Отговори
Ленко преди 9 години
Как се намират двама свидетели ако си техник - на господ му е трудно в този случай - селото с тинейджъри на по 70 години и се броят на пръсти - празни къщи на 80% - достъп до тях никъкъв - не им е лесно и на ЕРП - тата
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
9200000 LV. SHTE GI PLAshtat balgarite.VAN VSICKI OT ERP-ETATA. VAN OT BALGARIA.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
GLUPAKO ZASHTO TRIESH
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Кога най-после ЕРП-тата ще изкупят частните трафове.Местни феодали във Варна<Добрич и Шумен,а може би и в цялата страна ни продават промишлен ток на убийствени цени.До колкото ми е известно те са задължени да ги изкупят,но не го правят.Чакат да се повреди нещо и да им се подари трафа.Това убива бизнеса ни.
2
0
 
19
 
! Отговори
ХХХ преди 9 години
Ха познайте дефакто кой е глобения :) Кой кой кой ще плати тези глоби ? :) Матряла естествено .
1
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както се разбра писали са постановления но пари не са инкасирани, защото няма на кой да връчат постановлението и така падат в съда - играта е отдавна отиграна!