Сметната палата: Проблеми има в отчетите на малките общини

Грешките са при отчитането на средства по програми и проекти
23 яну 2015 18:34, Надежда Бочева
1
Сметната палата: Проблеми има в отчетите на малките общини
Снимка: Reuters, архив

Проверки на Сметната палата установиха проблеми във финансовата отчетност на малките общини. Това съобщи одитната институция след одити на годишните финансови отчети за 2013 г. на всички 264 общини в страната.

Без резерви са заверени годишните отчети на 60 общини (в т. ч. на 45 общини с бюджет над 10 млн. лв. и на 15 общини с бюджет под 10 млн. лв.).

При 145 общини има несъществени отклонения. Това са 49 населени места с бюджет над 10 млн. лв. и  96 общини с бюджет под 10 млн. лв. Техните отчети са заверени без резерви с обръщане на внимание.

С резерви са получили заверка 55 общини поради съществени отклонения - 9 общини над 10 млн. лв. и на 45 общини под 10 млн. лв.

На 4 общини с бюджет под 10 млн. лв. – Костенец, Маджарово, Невестино и Годеч, е отказана заверка. Причината - съществени отклонения по стойност и по характер. Годишният финансов отчет на посочените общини не дава вярна и честна представа за отразената в него финансова и нефинансова информация, смятат одиторите.

Те припомнят, че на главния прокурор е пратен одитният доклад за заверка с резерви на годишния финансов отчет на Видин за 2013 г.

Повечето отклонения в отчетите са свързани с неправилно отчитане на приходи и разходи, неспазване на указанията на Министерството на финансите при отчитане на средства по програми и проекти, пропуски при инвентаризации. По време на самите одити са коригирани значителна част от констатираните отклонения и са изготвени нови отчети.

Сметната палата прави няколко извода за общините с бюджет под 10 млн. лв. При тях делът на становищата за заверка без резерви е близо 5 пъти по-малък, заверките с резерви са 3 пъти повече, а в тази група са всички отказани заверки.

Констатираните съществени отклонения по стойност и характер в малките общини (с бюджет под 10 млн. лв.) показват недобра финансова отчетност в повечето от тях, твърдят проверяващите. Междувременно от Сметната палата припомнят, че новият закон за одитната институция предвижда вече да не се заверяват счетоводните отчети на 161 общини с бюджет до 10 млн. лева.

С решения на Сметната палата са и приети одитни доклади със становища за заверка на годишните финансови отчети за 2013 г. на всички бюджетни организации - министерства и ведомства, и държавни висши училища.

Министерствата и ведомствата имат следните отклонения в отчетите: неправилно отчитане на дълготрайни материални и нематериални активи, дялове и акции в търговски дружества, неосчетоводяване на земи зад граница, отклонения при анализите за дълготрайни материални активи в процес на придобиване към края на годината и определяне на приблизителна счетоводна оценка на незавършеното строителство.

Проблеми имало и с отчитане на възстановени приходи и разходи, осчетоводяване на договорите като поети ангажименти, с текущото начисляване на внесени гаранции от бенефициентите по оперативните програми и др. ВУЗ-овете пък неправилно отчитали средства, предоставени от фонд „Научни изследвания“.

Още икономически новини четете в Investor.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
0
 
! Отговори
Гражданка преди 9 години
Защо не проверите община Лозница,Разградско?В това мижаво градче от селски тип,се крадат милиони!