2014 г. - рекордна за усвояването на площи в моловете у нас

Пазарът на бизнес имоти в страната остава стабилен
29 яну 2015 14:16, Миглена Иванова
5
2014 г. - рекордна за усвояването на площи в моловете у нас
По 108 кв. м в мол се падат на 1 000 души у нас. Снимка: freeiamages.com

Рекордна година по отношение усвояването на търговски площи в България отчете консултантската компания Colliers International.

Само през втората половина на миналата година са били усвоени 84 хил. кв. м площи в моловете, което е повече от усвоения обем през цялата 2013 г., съобщи на пресконференция Иглика Йорданова, изпълнителен директор на компанията.

Пазарът на търговски площи обаче оттук насетне ще е сравнително константен заради липсата на нови проекти. Ключова тенденция е препозиционирането, както и промяната на предназначението на търговски имоти, основно в big box сегмента, и преориентирането им за други функции.

Установените на пазара молове освен това вероятно ще преразгледат позиционирането си на пазара като места за забавление и/или места за пазаруване, прогнозира Йорданова. След затварянето на The Strand в Бургас и Mega Mall Ruse oбщият обем търговски площи в страната достига 783 260 кв. м, а индикаторът наситеност на търговски площи общо за България - 108 кв. м на 1 000 души население, отчитат от компанията. Интересът на търговците към локации извън моловете пък е насочен към водещите търговски улици и търговските паркове.

Като цяло пазарът на бизнес имоти в страната остава стабилен, като тенденцията е да нараства интересът към първокласните активи в големите градове, коментира Георги Киров, директор „Инвестиционни услуги“ в компанията. На пазара в момента преобладават българските инвеститори, за разлика от времето на бума, когато водещият двигател бяха западноевропейски и американски инвеститори. Очаква се обаче през тази година те да започнат да се завръщат на българския пазар, прогнозира Киров.

Интересът е насочен основно към готови сгради, които генерират доход, както и към земи и проекти с нереализиран потенциал, допълни той.

На пазара на офис площи водещ наемател са компаниите от аутсорсинг индустрията. Тенденцията е те да се разширяват в другите големи градове на страната – Пловдив, Варна и Бургас, допълни Верка Петкова от Colliers.

В София нараства интересът към офиси клас А, предимно около бул. "Цариградско шосе", Бизнес Парк София и бул. "България". Районът около новия проект Capital Fort, на 7-11-ти километър, все по-често влиза във фокуса на компаниите, посочват от компанията.

Наемните нива в офис сегмента отбелязват слаб растеж през миналата година, като се очаква тенденцията да се задържи заради свитото предлагане и по-засиленото търсене на офис площи клас А, отбеляза Петкова.

Вижте данните на компанията за пазара на индустриални площи и на жилища в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Каква стабилност има. Може би стабилност на прането на мръсни пари ли. Някой молове се превръщат във напарфюмирани вехтошарници. Може би това е пътя от ментета към 2-ра употреба и вехтошарници.
3
0
 
6
 
! Отговори
гладен брокер преди 9 години
Купувай народе! Не остана! :) В най-скоро време се очаква по 5к евро квадрата да стане! Купувай народе, купувай!
2
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Пазарът на бизнес имоти в страната остава стабилен.Е КАК ДА НЕ Е СТАБИЛЕН.ИМА ЛИ ПО-СТАБИЛНА СТОКА ОТ НЕПРОДАВАЕМАТА
1
1
 
7
 
! Отговори
платено преди 9 години
тва е ясноимотите поскъпват рязкомпс втора ръка също скачатБЕ ЩО ПИШЕТЕ ГЛУПОСТИ.СОФИЯ Е ТЪМНА НА 70% В НОВИТЕ КВАРТАЛИ.НИКОЙ НИЩО НЕ КУПУВА.ХАЙДЕ СЪС ЗДРАВЕ И КЪМ 15.02 ПАК ПОДОБНА НОВИНА