"Турски поток" – все по-важен за гръцката икономика

Атина е готова да подпише споразумението за изграждането му
Обновена: 20 апр 2015 14:15 | 20 апр 2015 10:09,
65
"Турски поток" – все по-важен за гръцката икономика
Снимка: архив Ройтерс

„Турски поток” все повече се превръща в един от важните проекти за гръцката икономика. Миналата седмица енергийният министър на страната Панайотис Лафазанис коментира пред местни медии, че проектът ще привлече чужди инвестиции и ще отвори 20 хил. работни места в Гърция.

Затова и Атина е готова да подпише споразумението за изграждането на проекта още през тази седмица. Според източник на AFP това ще стане само след ден - на 21 април. Гръцките власти продължават да твърдят, че това ще стане факт, макар и Москва да отрече официално тази възможност, пише руското издание „Независимия газета”.

Благодарение на газовото споразумение Гърция се надява да получи до 5 млрд. евро предплата. Тези средства са необходими на страната, за да избегне финансов крах, тъй като на този етап Атина не успява да се споразумее с кредиторите си.

Самият ЕС дава противоречиви сигнали – Берлин приветства руска помощ за Гърция, но в същото време Брюксел препятства новия път на газовите доставки от Русия към Европа, смята руското издание.

Преди дни германското издание Spiegel Online съобщи, че Гърция може да получи в аванс между 3 и 5 млрд. евро от Русия за реализацията на „Турски поток”. Източник на AFP пък коментира, че сумата ще бъде близка до горната граница, посочена от германското издание.

Руски експерти обаче посочват, че плащането на аванси е нелогично икономическо решение. „По-скоро в Атина ще бъде подписан някакъв газов меморандум”, коментира директорът на Института за национална енергетика Сергей Правосудов.

На този етап Москва отчита липсата на конструктивни отношения с Брюксел в сферата на енергетиката. Русия е готова да сътрудничи, но не вижда желание на ЕС към пълноценен диалог, посочва и енергийният министър Александър Новак, пред ТАСС.

На тази база руските експерти коментират, че е малко вероятно Гърция да получи предплата за „Турски поток”. Още повече, че от 1 декември 2014 година досега няма раздвижване от страна на Анкара по отношение на започване на строителството на газопровода.  

Повече за енергетика можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До СТРАНДЖАТАБЕЗПРИЧИННОТО РУСОФОБСТВО СЕ *** В АМЕРИКАНСКО ГЪЗОБЛИЗСТВО!
43
3
 
3
 
! Отговори
* преди 9 години
На византиеца (новотурчин или новогрък) само умрял поп , ако му дадеш ще се позамисли ...но ако му обяснят , че с това прецаква България , ще го вземе .
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Миналата седмица енергийният министър на страната Панайотис Лафазанис коментира пред местни медии, че проектът ще привлече чужди инвестиции и ще отвори 20 хил. работни места в Гърция.________________Много ми е чудно какво ще работат тия 20 хил калпака, с кофи ли ще носят газта :)
41
8
 
7
 
! Отговори
Emil преди 9 години
Руснаците , едва ли ще видят Турски поток...Най-вероятно ше видят само Турски паток :)
40
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Отново полу-спогодби и полу-меморандуми .Типичният сибирски "бизнес" подход ,нищо ново в азиатската степ.Добре ,че сме от правилната страна и прекъснахме всички проекти с диваците на изток.
39
22
 
15
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
За първи път България е на правилния път... - *** е в тотална изолация и води народа си към нищета и глад - слава Богу ние сме в Европа...
38
6
 
15
 
! Отговори
До 46 преди 9 години
От нас по-ирационални - здраве му кажи! Знае се за настроенията на хората, знае се че еуропката ни води към поредната (и то по тяхна вина, както винаги) национална катастрофа, и пак с рогата напред, отиваме на заколение. Мисля, че даже не е ирационалност, а глупост и дебилизъм.
37
6
 
7
 
! Отговори
Кожиния меч преди 9 години
Надупения грък всичко ще подпише само да отърве срещата с кожиния меч (фалита)!
36
4
 
7
 
! Отговори
До странджата преди 9 години
Абе, отдавна съм забелязал, че задаваш елементарни въпроси, отговаряш си още по-тъпо и елементарни и сам си се кефиш! Абе, ако ти имаш един "партньор", който постоянно ти подлива водата, скарва те с твоите клиенти, изнудва те, краде те и те обижда - колко време ще "изкараш" с такъв партньор? Пак им се чудя на руснаците, че още след 2009 година не ги разкараха тия *** укропи! Ама то не е лесно и да направиш газопровод за милиарди, но те ще се справят. А тъпите укропи - тръбите на скрап!
35
2
 
1
 
! Отговори
До 43 преди 9 години
Че ти сега ли го забеляза?
34
7
 
9
 
! Отговори
До 40 преди 9 години
А ти, "господинчо" (или госпожице, то не се знае вие там от какъв пол сте) явно усвояваш добре *** урочета. Да знаеш от нас, въобще на нищо добро няма да те доведат тези урочета. Акъла си загубихте, а после не се знае какво още ще загубите. Пълен мрак сте вие, безнадежно прогнили и извратени. Като чета летописите от римско време, имам чувството, че е писано за съвременна еуропка. Отврат!
33
14
 
17
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Да имаш готово построено трасе, газопровод с всички разрешителни и лицензи, с достатъчно голям капацитет... - и да се откажеш от него - да започнеш да се ръгаш по дъното на морето, да се провираш под Босфора и Дарданелите - само заради това да накажеш непослушните... - граничи с политическа олиго - шизофрения...
32
2
 
8
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Между другото от днес бг редовно ме банват за по ден-два по незнайни причини - нито обиждам, нито некви расизми пиша, а съм чел коментари с меганецензурно съдържание, които си седят преспокойно. Искам обяснение
31
8
 
5
 
! Отговори
до 39 преди 9 години
Явно ти господинчо, много добре усвояваш руските уроци. Като дойдат руснаците в България, ще си намерят тук достойни палачи на българите като теб.
30
7
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
ЮП беше спрян под натиска на САЩ и ЕС.. Ние протакахме до като на руснаците им писна и се отказаха да се занимават с нас. Кръстиха новия проект "Турски Поток", за да ни е за урок! А, турците и гърците ще го построят, защото са прости, нали? Наблюдавате след няколко години, когато ще се наложи да искаме от Гърция една малка тръбичка да идва и към нас..
29
7
 
3
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
И Лукашенко отказал да ходи на "ден пабедъй"... - имал си друга работа човекът...
28
5
 
5
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
Той Вовата още с турците не се е разбрал, ама вече котка гърците. Типичен номенклатурен соцдеец - дрън дрън планът 5 за 4
27
8
 
7
 
! Отговори
-10 преди 9 години
Доколкото си спомням Южен Поток беше спрян от Орешарски, нали така?-----------Южен поток си е спрян от руснаците. С турски поток ше се случи същото. Само с политика не става, трябва и финансова изгода. Ако имаше финансова изгода от тези потоци по начина, по който иска да ги строи Путин, досега европата сама щеше да е прекарала тръбите!
26
8
 
4
 
! Отговори
(-_-) преди 9 години
Че кой се отказва от голям инфраструктурен проект, който в бъдеще ще носи приход? Ааа, да тия смотаните от тикволенд:-(
25
4
 
6
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 9 години
Защо, когато се канеха да пускат тръбата през България... - не се наричаше Български поток...

Спонсорирани публикации