Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба

Обвиненията срещу газовия гигант били готови отдавна
Обновена: 21 апр 2015 14:11 | 21 апр 2015 11:42, Миглена Иванова
58
Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба
Снимка: архив, Ройтерс

Брюксел се готви да обвини "Газпром" в злоупотреба с господстваща позиция, съобщава Financial Times. Антитръстовите обвинения обаче заплашват допълнително да вгорчат и без това трудните взаимоотношения между Европейския съюз (ЕС) и Москва, допълва изданието.

Още по темата

Само седмица, след като се изправи срещу Google заради пазарните позиции на технологичния гигант, еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Фестагер пристъпва към натиск и по случая с "Газпром", съобщават за изданието запознати източници. Очаква се решението на Брюксел да бъде обявено в сряда (22 април).

Припомняме, че ЕС вече стартира антимонополно производство срещу "Газпром" през 2012 г. заради съмнения за несправедливи търговски практики при ценообразуването в Централна и Източна Европа и свободното транзитиране на синьо гориво между държави от ЕС. То обаче беше замразено заради конфликта в Украйна и изострянето на отношенията между Брюксел и Москва.

Три са основните моменти от производството срещу руската компания – че злоупотребява с пазарните си позиции в Източна Европа, за да събира повече пари, ограничава препродажбата на природния газ и блокира конкурентните източници на доставка. Големите разлики в цените на газа за отделните държави в ЕС също са обект на разследване.

Решението на Европейската комисия (ЕК) да изпрати официално становище с възражения на руския газов монополист си е чист хазарт. От една страна, Комисията винаги е настоявала, че третира компанията като всяка друга фирма, оперираща в Европа въпреки геополитическите усложнения, които биха последвали от едно антитръстово производство. Русия пък вижда политическо оръжие в едно евентуално разследване.

Обвиненията срещу "Газпром" са готови още от миналата година, пише още изданието. ЕК обаче ги задържа заради опасенията, че ако се противопостави открито на войнствено настроената Русия, може да последват изключително тежки мерки – например спиране на газовите доставки.

Според източниците на изданието Фестагер ще се опита да „стесни“ фокуса на разследването, както направи и в случая с Google. Засега обаче от ЕК отказват коментар.

Този месец "Газпром" уведоми Брюксел, че иска да поднови преговорите за постигане на споразумение, по които прогрес няма заради ситуацията в Украйна. Предвид интереса на Русия да се постигне договорка, едно решение за възобновяване на антитръстовото производство може да бъде определено от Москва като провокация.

Ако ЕК изпрати официално становище на "Газпром", компанията ще има 12 седмици да отговори и може да поиска и изслушване, за да се защити. Дава се възможност и за доброволно уреждане на конфликта чрез преговори.

Маргрете Фестагер неведнъж е коментирала, че случаят на руския газов доставчик е търговски и няма връзка с политиката. По време на посещението ѝ във Вашингтон през миналата седмица тя посочи, че „последователното прилагане“ на правилата за конкуренцията е изключително важно за Европа и надеждите за изграждането на енергиен съюз в ЕС.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


58
Още по темата: природен газекГазпром
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
ееее те и руснаците се научиха да продават като западняците, що се сърдят, само едните ли да обират, ми как е с петрола, да разбият монопола и там
36
0
 
12
 
! Отговори
Дани преди 9 години
Да спират газта. Няма газ, няма господстващо положение, няма проблеми.
35
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
До до 28 ТЕ И СЕГА ,,З,ЛИВАТ ,,СГАЗ И НЕФТ САМО ЧЕ ОТКРАДНАТ ОТ ИРАК И ЛИБИЯ НО ВРЕМЕТО ИМ ИЗТИЧА
34
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има два американски терминала за втечнен газ в Полша. Хърватия също строи терминал за втечнен газ. За незапознатите, капацитета на единия от вече действащите газови терминали в Полша е 6 млрд.куб.м годишно. Нашата родина годишно внося около 3млрд.куб.м природен газ.Именно зарадито тези газови терминали Украйна плаща на Газпром два пъти по-малко от нашата страна. Имат алтернатива хората, а ние по всякакъв начин саботираме връзките с Гърция, Турция и Румъния откъдето бихме получили газ.
33
6
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До 9К51този договор, доколкото ми е известно, предполага китай е изгради инфраструктура до границата с Русия, а Русия - до тази с Китай. Инвестицията на Китай е повече от два пъти по-малка и топката е в полето на Русия.
32
3
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До брейименно това казвам и аз - необходимо е много неща да влязат в сметката.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
39-ти,цялата информация я има в мрежата
30
6
 
11
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
До: ,,Ушанките не разбират че времето им изтича.ЧИЧО САМ пак ще им изяде главата...''МНОООГО КАНДИДАТЗАВОЕВАТЕЛИ НА СВЕТАЯ РУС са си мислили като теб и всичките без изключение са свършили безславно.НЕ СЕ Е РОДИЛ още този който да победи на полесражението славната руска армия затова със помоща на 5-тата колона продажна опозиция се опитват да я разрушат отвътре но сам виждаш, опитите им са обречени на провал абесните западни кучета да се пенят и лаят каквото и колкото искат!ДА ЖИВЕЕ РУСИЯ!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До 9К51Договор няма има меморандум подписан,също като меморандума който подписаха с Гърция...
28
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Стига са напъвахте ***,има терминал за втечнен газ в Литва.
27
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Европейското Законодателство в Третия енергиен пакет не позволяваше "Северен Поток" да бъде построен.ЕК направи изключение в Европейското антимонополно право за Втория енергиен пакет за да бъде построен "Северен Поток" доставящ 55 млрд кум. м. руски газ основно на Германия,Франция,Дания,Холандия.След като беше завършен "Северен Поток" и вече съществуващия правен прецедент "антимонополно изключение за "Северен Поток"" ЕК проявява "енергиен диверсификационен шовинизъм" спрямо Югоизточен ЕС.
26
3
 
11
 
! Отговори
9К51 преди 9 години
Пешко, явно не следиш събитията ... Русия и Китай имат сключен договор за 400 млрд. долара за доставка на газ за "поднебесната"! така, че не руснаците а ние само разтягаме локуми и нищо не вършим ... спомняш ли си какви ги ръсиха *** на Костов за "Син потокок", газопровода за Турция по дъното на Черно море ... нямали пари, няма ли техниката и т.н. икакво се оказа газапровода работи 10 г. вече и работи перфектно ..
25
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Украйна вече получава американски газ през терминалите в Полша и Литва. Печалбите на Газпром се топят като снега през април. Единственото нещо което измисли режима в кремъл е да нахлуе в Украйна и да избива деца, жени и голобради новобранци.
24
3
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До до 26 и ПешкоПОдозирам, че изразът "в кофа за ***" е използван метафорично с цел да каже, че транспортирането или съхраняването на втечнен газ е далеч по-лесно. Пак да кажа - в западна европа вече има бензиностанции, които предлагат зареждане на втечнен газ - съхранява се в огромни резервоари, с пет пъти по-голям обем от газрезервоарите на газова фаза. След някоя и друга година като нищо и тук ще стане така
23
7
 
0
 
! Отговори
до 29 преди 9 години
Преди да изказваш "екпертни" мнения, вземи и прочети малко за LNG и тогава и се изказвай. Аман от русофилски капацитети.
22
0
 
9
 
! Отговори
ТОДОР ХРИСТОВ преди 9 години
EK e най-добре да се самоглоби защото са допуснали монопола на ,,ГАЗПРОМ''!Тъй де, нали медалът винаги има две страни?ОСВЕН ТОВА както някои от коментиращите справедливо са отбелязали преди мен- ,,защо ЕС не си внесе по-евтин газ от другаде а прави само агитации и кухи проекти а газ йок?''ПОРЕДНАТА провокация срещу РУСИЯ но бъдете 100% сигурни че резултатът ще е абсолютно както досегашните-евробюргерите ще бъдат шамаросани и по двете бузи от МОСКВА!А ЕС към 2030г. на 70% ще зависи от руски газ.
21
5
 
3
 
! Отговори
до 28 преди 9 години
Проблема с американския газ и петрол е, че все още не е отменена забраната за износ на тези суровини от САЩ действаща от 40 години. Вероятно още това лято ще бъдат направени нужните законови промени и тогава ти гарантирам, че пазарите в Европа ще бъдат наводнени с газ и нефт от Америка, както направиха с американските въглища през последните 3-4 години залели пазарите в Европа.
20
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Още когато нахлуха в Украйна фашагите, в Америка се заговори за доставки на втечнен газ в Европа. За това ще са нужни 2-3 години. Е, една година мина, 6 терминала за втечнен газ се строят на източното крайбрежие. Въпрос на малко време е Газпром да лапне хурката...
19
4
 
1
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До ЕС солидарностСеверен поток има някои клаузи извън третия енергиен пакет - нарича се дерогация, но като концепция и изпълнение изцяло влиза в третия енергиен пакет - така например може и газ не само от газпром да минава през тръбите
18
5
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 9 години
До брейпри добив от дълбочина до 2-2,5 км шистовият газ е почти с 50% по-евтин от този, добит конвенционално. Съответно оттук насетне има значение увеличава ли се дълбочината, какви са залежите и т.н. Т.е. сметката далеч не е толкова проста като 1+1. НЯкои компании фалират, защото не издържат на динамиката, други са инвестирали прекалено късно или заради грешни разчети. Затова и се отказаха от Полша - за момента не е рентабилно