Опасните отпадъци в България стават безопасни до 2019 г.

Предвидени са 560 млн. лв. за намаляване на боклука за депониране
24 апр 2015 19:31, Миглена Иванова
7
Опасните отпадъци в България стават безопасни до 2019 г.
Ивелина Василева (вляво) по време на инспекцията на новостроящото се депо. Снимка: МОСВ

България ще реши проблема със складираните пестициди и опасни отпадъци до 2019 г. Това стана ясно от изказване на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, която посети новоизграждащото се депо за отпадъци край Шереметя, съобщава агенция Фокус.

Припомняме, че през януари стана ясно, че страната ни ще получи 23 млн. швейцарски франка от Българо-швейцарската програма за сътрудничество, с които окончателно ще се реши проблемът с опасните отпадъци, останали на склад още от времето на ТКЗС-та. Складовете са над 300 из цялата страна, а общото количество е малко под 5 хил. тона.

Според Националния план за управление на отпадъците образуваните опасни отпадъци на единица БВП у нас са двойно по-високи от средното за ЕС. Същевременно за периода 2008-2012 г. за рециклиране са предадени само около 5 на сто от опасните отпадъци

Проектът за опасните отпадъци ще бъде реализиран на няколко етапа. Предвижда се те да бъдат пакетирани на място, след това транспортирани за обезвреждане, а складовите помещения ще се дезинфекцират и санират, за да няма следи от вредно въздействие, обясни министър Ивелина Василева.

Към момента на територията на страната няма инсталации, в които да се извършват подобни дейности, допълни още Василева.

По време на посещението в Шереметя Василева припомни, че в новата оперативна програма „Околна среда“, която още не е одобрена от Европейската комисия (ЕК), са заложени 560 млн. лева за дейности, които ще доведат до намаляване на боклука за депониране.

Тя допълни, че с европейските пари за новия програмен период депа няма да се строят, а ще се надграждат системите за събиране и съхраняване на битовите отпадъци, ще се въвеждат съоръжения за разделянето на сметта и ще се засилва рециклирането.

Инспектираното от Василева новостроящо се депо край Шереметя се финансира с пари от старата оперативна програма „Околна среда“. Проектът е на стойност 30,6 млн. лева. То ще обслужва шест общини и около 175 хил. жители. След като бъде въведено в експлоатация, пет други депа ще бъдат закрити и рекултивирани.

Заради забавянето на строителството на депа за смет, които да отговарят на европейските изисквания, Еврокомисията заведе дело срещу България. Крайният срок, в който трябваше да закрием старите депа, изтече през 2009 г., а през 2012 г. Брюксел стартира и наказателната процедура.

Още икономически новини от Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
0
 
! Отговори
hola light преди 8 години
shi prenasiat uran, plutonii....raketi, snariadi, bombi, granati za utilizirane?vkoi posoki i kade, kolko?taina maina?
4
1
 
2
 
! Отговори
sodabicarbon преди 8 години
prost trik - prodavat narkoticite ot mitnicite na farmamafiata.
3
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Добро заглавие. Опасното става безопасно. Добре звучи.
2
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПРЕДИ ЕДНА ГОДИНА СИ ВЗЕХ ЕДИН ДОЗИМЕТЪР ЗА ИЗМЕРВАНЕ НА РАДИАЦИЯ. ЦЕНИТЕ ВАРИРАТ ОТ 660 ДО 1.248 ЛВ. МОГА ДА ВИ КАЖА ЧЕ ПОСТОЯННО СМЕ ИЗЛОЖЕНИ НА РАДИАЦИЯ. НАЙ ГОЛЯМАТА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА РАДИАЦИЯ ИМА В ПАНЕЛНИТЕ БЛОКОВЕ И ПО ТОЧНО НА НИСКИТЕ ЕТАЖИ. САМАТА ПОЧВА ИЗЛЪЧВА РАДИАЦИЯ ОСОБЕНО СЛЕД ДЪЖД КОНЦЕНТРАЦИЯТА СЕ УВЕЛИЧАВА 5 ПЪТИ. НАЙ НИСКИ НИВА НА РАДИАЦИЯ ИМА САМО В ПЛАНИНАТА И ТО НА ВИСОЧИНА НАД 1000 МЕТРА. НЕ СЕ ЧУДЕТЕ ЧЕ БОЛНИТЕ ОТ РАК СЕ УВЕЛИЧАВАТ ВСЯКА ГОДИНА.
1
1
 
1
 
! Отговори
coop преди 8 години
tova sa nelegalni trafikanti na him.otrovi i lajci.v bg nema takiva nesta.bg tv i bg ban dosega da sa napravili dokumentalni podrobni filmi na adresi, personi, kolichestva, opisi, listi, laboratorni opiti, nauchni studii, profesuri, akademici po temite, nauchni publikacii v bg i svetovni medii.

Спонсорирани публикации