McDonald's избегнала 1 млрд. евро данъци в ЕС?

Може да разследват американската верига за бързо хранене
6 май 2015 21:49, Екип на Investor.bg
39
McDonald's избегнала 1 млрд. евро данъци в ЕС?
Снимка: архив, Ройтерс

Американската верига за бързо хранене McDonald's може да бъде изправенa пред Европейската комисия (ЕС) в разследване на данъчните й дела, съобщава ВВС.

Комисарят по конкуренцията на ЕС Маргрете Вестагер каза, че тя разглежда обвиненията на търговски съюзи, че веригата ресторанти е избегнала плащането на повече от 1 млрд. евро корпоративни данъци между 2009 и 2013 година.

Търговските организации твърдят, че McDonald's е отклонила близо 4 млрд. евро приходи към поделение в Люксембург с персонал от 13 души. Компанията отхвърля обвиненията.

Коалицията на европейските и американските профсъюзи твърди, че компанията е намалила данъчното бреме чрез преместване на своето британско седалище в Швейцария и след това е насочила пари към базираното в Люксембург дъщерно дружество, което също има швейцарски клон.

Синдикатите заявиха, че поделението в Люксембург има приходи от 3,7 млрд. евро за петгодишния период, но е платило само 16 млн. евро данъци. McDonald's твърди, че се е съобразила напълно с данъчното право на ЕС.

ЕС води кампания срещу агресивното избягване на данъци от мултинационални компании, като миналата година започна разследвания срещу Apple в Ирландия, Starbucks в Нидерландия, и Amazon в Люксембург.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: Макдоналдс
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Българин от Германия преди 8 години
СЪД, СЪД, СЪД !!!Както американците осъдиха Дойче Банк, така и Европейците сега да действат !
14
0
 
0
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Кой изяде толкова кюфтета?
13
0
 
6
 
! Отговори
от 31 до Сиднито преди 8 години
Това че си завършен *** , а и най-вероятно си забравил български, е всеизвестно.На български език държавата се нарича Холандия или Кралство Холандия. Нидерлания не съществува. Ако все още продължаваш да спориш по уникално тъпия си начин - отвори сайта на Българското министерство на външните работи и се ограмоти.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Американците са най-затлястялата нация в Света. Едно е да си пълничък ,като си ял хляб и пълнени чушки,друго е тлъстината ти да се съдържат отровите на МакДоналдс. Ако речеш да отслабнеш тези отрови ще преминат повторно през бъбреци,черен дроб......повторно се тровиш.
11
0
 
10
 
! Отговори
зяпнал преди 8 години
"започна разследвания срещу Apple в Ирландия, Starbucks в Нидерландия" Все си мислех, че такава държава Нидерландия в българския език няма, но очевидно съм грешил :) Или пък Днес.бг си превежда материалите от чуждите източници с Гугъл преводач ? :)))
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А пък при нас как е? Кой ли знае?
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еее, браво, стигна информацията до ЕС, като виц до жирафа! То Руснаците са ги разкрили за данъците още през 2013 година.
8
7
 
0
 
! Отговори
КООР ДАНЪК преди 8 години
Това е похвално че следят големите гиганти ами малките фирмидето не плащат данъци колко ощетяват и без касова бележка ...???
7
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трябва да си абсолютно *** за да ходиш в Макдоналдс. Аз предочитам една ябълка или една чаша вода пред техните ла*на.
6
2
 
23
 
! Отговори
пийте леблебия преди 8 години
Пийте леблебия, а не старбрукската помия!Леблебията е истинска. Никой не знае какво е съдържанието на старбрукската помия!
5
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"McDonald's твърди, че се е съобразила напълно с данъчното право на ЕС."МакеДоналдсь естествено е хамериканска компания. И ЕС няма никакви данъчни права, щото иначе чичко САМ ще ни ошамари пак, като вежливо ни "предложи" да наложим още санкции, за да потъне още повече еврото спрямо долара...
4
4
 
8
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Всяко незабранено нещо е разрешено. В този смисъл не са забранени и офшорнrтe компании :)
3
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Където има макдоналдс,има демокрация,американска простотия,да не говорим за другите им инвеститори,като ТЕЦовете например.Слава богу,краят на американския бълвоч е близо
2
2
 
31
 
! Отговори
без заблуда преди 8 години
"Законното" неплащане на давъци го организира сегашния шеф на ЕС, Жан-Клад Юнкер. В качеството си на Министър-председател на Люксембург.
1
11
 
36
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
НЕ КУПУВАЙТЕ ОТ МАК ДОНАЛС---ВСИЧКО Е ГМО----ДЕЦАТА ЗАТЛЬСТЯВАТ НЕ МОГАТ ДА ДАВАТ ПОКОЛЕНИЕ СТАВАТ ИНВАЛИДИ ---ПРОЧЕТЕТЕ ПЛАН РАН--ЬТ---ТАЗИ ВЕРИГА Е ПОДИЗПЬЛНИТЕЛ НА ТОЗИ ПЛАН В ЦЕЛИЯ СВЯТ

Спонсорирани публикации