Пет наши региона – сред най-бедните в ЕС

В черната десятка са остров Майот, три румънски и един унгарски регион
21 май 2015 17:52, Бойчо Попов
25
Пет наши региона – сред най-бедните в ЕС
Снимка: Reuters, архив

През 2013 г. регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението отчита силни дисбаланси в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от публикувания доклад по темата с последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Най-бедният регион - френският остров Майот (в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик, (колонизиран през 1500 г. - бел. ред.), отчита БВП на глава от населението, който е 27% от средното за ЕС. Най-богатият - централен Лондон - е с 325% от средното.

Лидерите по БВП на глава от населението след Лондон са херцогство Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (179%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%)

Така се оказва, че само Майот е по-беден от българските Северозападен регион (БВП на човек е 30% от европейското средно равнище), Северен централен регион (31%) и Южен централен (32%) регион. Също сред най-бедните европейски региони са и Североизточен (35%) и Югоизточен (37%) райони.

Единственият български регион, който не фигурира в топ 10 на най-бедните в ЕС, е Югозападният, където БВП на глава от населението е 72% от средното ниво за 2013 г., но и неговият БВП е намалял спрямо 74% от средното през 2012 г.

Според Евростат единственият български регион, в който БВП за човек е нараснал за периода 2012 – 2013 г., е Северозападният (от 28% на 30% от средното ниво, но въпреки това той остава най-бедният от всички останали).

От десетте най-бедни европейски региона пет са български, един френски, три румънски и един унгарски.

Все пак статистическото бюро отчита, че статистиката в някои региони е повлияна от значителен поток от хора, които пътуват до други градове заради работните си места. Подобна междуградска динамика в тези региони тласка производителността до равнища, които не биха могли да бъдат постигнати само от активното население на самия град.

Икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
8
 
35
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Ако не се направят радикални Административна и Съдебна реформи крайно необходими за установяване на предсказуемост в политикоиконмическата ситуация, споменатите 5 региона ще се увеличават.
21
8
 
34
 
! Отговори
ГРАМОТНОСТ преди 8 години
десЕтка!!!! Не десЯтка!!!!*** му майката и незнанието!
20
8
 
34
 
! Отговори
Пешо преди 8 години
Така е без гражданска няма да се оправим .Обаче как да стане ,тука роднина ,милиционер ,роднина ,милиционер.
19
9
 
39
 
! Отговори
Дядо Йоцо преди 8 години
Ами - всеки народ си заслужава и политиците , и дереджето...Честито на печелившите!
18
10
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Народа на българия е изпростял, без никаква мотивация за добър пример, пропит от корупция тъни в тинята на мафиотската държвав
17
12
 
34
 
! Отговори
Роберт преди 8 години
До Анонимен 19Иде ми да ти лепна един шамар но като виждам че си абсолютно прав преглъщам горчивата истина.
16
15
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако някой обвинява демокрацията за ситуацията в България, автоматично го изключвам от листата със зрели и мислещи хора. Демокрация има и в Германия ама на тях не им е зле. Проблема е в некачествения материал, от който е създаден този народ. Не народ, а ***.. Все тарикатлък, все мошенничество.
15
11
 
49
 
! Отговори
Свилен преди 8 години
Това е умишлено предизвикана бедност . Ако в България имаше средна класа навсякъде, това би било ужасяващо за родствениците на ДС и БКП. Така те губят влияние. Много по лесно е народът да е беден, защото така комунистическите отрочета излизат на върха на хранителната верига. България стана жертва на шепа шестаци боядисващи себе си ту в синьо, ту в червено.
14
12
 
45
 
! Отговори
мдааа преди 8 години
Всяка година цепим класациите по бедност, корупция, безправие и т.н., но вместо да си вземем поука и да се поучим от белите държави, ние ги оплюваме и все си щеме комунизЪма и вечната братска дружба с клептокрациите на изток от нас!? Не знам прости ли сте, наивни ли сте, но докато жалеете за Тато, не очаквайте да излезем от ямата. Богат се става с труд и съзидателност, не с чакане на готово, примиренчество, слугачество, бай-ганьовщина и другите ценности, с които живеем след 9 септември!!!
13
10
 
49
 
! Отговори
Умникът преди 8 години
"Българите са най-умните, но в същото време и най-бедните хора в света!"Зависи какво разбираш под думата "умен", защото всеки си има своя дефиниция. За мен умен е този човек, които може да приложи знанията си на практика и да създаде нещо полезно. Според вас човек с 3 висши образования, който не може да прави абсолютно нищо и никъде не го искат на работа, дали е умен? Такъв човек, който освен да зубри друго не знае. Умен ли е такъв човек, или е пълен ***?
12
20
 
36
 
! Отговори
Протестиращ преди 8 години
До АНТИ"Нали скачахте по площадите?!Нали викахте "Демокрация"?!Айде викайте...пак."Стига отново да се намери някой, който да ми плати, пак ще ходя да викам по улиците. Няма по приятна работа от това да протестираш - цял ден се шляеш из градинките, а в края на деня получаваш от 30 до 50лв. Не е зле.
11
13
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Румънците са впъти по добре от нас,знам го от лични впечатления.Само,че техните корумпирани политици са в затвора,а нашите-във властта.
10
15
 
53
 
! Отговори
ББ преди 8 години
до края на мандата ще изпреварим Майот гарантирано от ГЕРБ
9
16
 
39
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До TulskiНещо подобно може да каже само някой пълен ***!
8
13
 
37
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До Ястреб ВеликиТака е защото великите сили ни пречат... :) Не искат да разгърнем потенциала си, затова и крият всички тайни които крие земята ни...Като тунелите и т.н. Хахахаха
7
19
 
38
 
! Отговори
Ястреб Велики преди 8 години
Българите са най-умните, но в същото време и най-бедните хора в света! Открийте грешката в тази картина!
6
10
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Tulskiсимпатяга си !!!)))
5
10
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лидера в България по БВП е Митничарско село ....колонизирано преди две десетилетия !
4
25
 
54
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Нали скачахте по площадите?!Нали викахте "Демокрация"?!Айде викайте...пак.
3
10
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
при такива разултати не знам как в България някой политик може да се назове "успешен".

Спонсорирани публикации