Верига за дюнери се оплака от държавен рекет

БАБХ: Предприятие в Съединение има драстични пропуски в хигиената
21 май 2015 18:11, Надежда Бочева
50
Верига за дюнери се оплака от държавен рекет
Пламен Моллов показа снимка, която според него доказва, че в преработваното от компанията месо са открити червеи. Снимка: БАБХ

Веригата заведения за бързо хранене "Аладин фуудс" обвини Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) в рекет и тенденциозно отношение при проверките на предприятията и заведенията за дюнери на компанията. Според  основателя на компанията Аладин Харфан натискът от Агенцията започнал, след като миналата година той отказал да плаща по 10 000 евро месечна "такса спокойствие", информира пресцентърът на дружеството.

Харфан твърди, че след отказа му да плаща са затворени фабриката за обработка на пилешко и складът за търговия на едро. Клиентите на компанията били заплашени и спрели да купуват от предприятието. „С безпрецедентна вътрешна заповед целият екип и ресурс на Агенцията беше впрегнат да проверява ежедневно всички обекти и производства на компанията в цялата страна. Резултатът от тези злонамерени умишлени действия на БАБХ се изразява в 650 000 лева преки загуби и загуби от оборот в размер на 30% от загубени клиенти на едро“, твърди собственикът.

Той се е оплакал преди година в полицията. Компанията твърди още, че по време на разследването при извършваните периодични проверки от БАБХ нарушения в "Аладин фуудс" не са установени.

"Затварянето на фабриката за близо месец нанесе вреди в размер на над 200 000 лева до момента“, заяви изпълнителният директор на дружеството Александър Блажев. Той уточни, че действителният размер на претърпените загуби още не е ясен, тъй като са необходими поне 3-4 месеца за възстановяване дейността на предприятието след принудителното прекъсване.

"Затварянето на транжорната и склада през 2014 г. ни превърна от едно успешно, модерно и добре развиващо сe предприятие в нерантабилно дружество. Свиването на обема работа в комбинация с факта, че по същото време в дружеството бяха стартирани значителни инвестиционни проекти в крайна сметка генерира сериозни загуби за "Аладин фуудс", допълни той.

Преди пресконференцията на компанията, на друго събитие шефът на БАБХ Пламен Моллов отговори задочно на обвиненията. Той разясни, че "Аладин фуудс" има четири предприятия – месопреработвателно, склад, предприятие за преработка на картофи и за преработка на сосове, плюс над 100 търговски обекта в страната. "Фактът, че става въпрос за затворена верига, поражда необходимост от проверки на системата“, обясни той.

Първата по-сериозна проверка във фирмата е направена на 20 март 2014 г. Дотогава се е разчитало на рутинни проверки от областната дирекция по безопасност на храните. „Фирмата е работила безнаказано в изключително лоши хигиенни условия, при липса на всякаква проследимост (б. р. на произхода на храните)“, каза Моллов.

"На 20 март снимковият материал показва наличие на бели червеи в месото. Това ядете, когато купувате дюнери на "Аладин фуудс", овкусени добре с оцет и чесън, за да не си личи месото в какво състояние е“, заяви Моллов. После от думите му стана ясно, че всъщност червеите са намерени в контейнерите за отпадък в цеха, затова не е ясно дали първоначално са били в месото или то не е било изхвърлено дълго време и затова в него са се развили червеите.

Продължили ли са нарушенията четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: БАБХПламен Моллов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 9. Не е задължително да си неизряден, за да те принудят да плащаш "такса спокойствие". Таксата спокойствие се плаща, защото в противен случай преставаш да съществуваш на пазара, независимо дали си изряден. Могат да те унищожат с проверки и констатации, които дори да не са верни ще трябва да атакуваш в съда и дори да спечелиш, каква ти е ползата, след като отдавна ще си загубил бизнеса си. Предполагам, че Аладин е станал жертва на същата схема. Човека още не е разбрал, в каква държава се намир
13
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Фактът, че човекът от БАБХ лъже "това ядете в месото на Аладин Фуудс", а след това се уточнява, че всъщност месото с червеи било намерено в контейнера с отпадъци, ме кара да вярвам за 10000 лв. такса спокойствие. Не виждам друга причина за подобно злобно отношение. Ако се касаеше за някаква обичайна проверка нямаше така злобно да лъже, съчинявайки удобни версии.
12
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде още един държавен служител с десет замъка и 15 апартамента.
11
11
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лично познавам Аладин Харфан и съм склонен да му вярвам,беше ми шеф и въпреки ,че се разделихме не съвсем приятелски,все още го уважавам,той е доста сериозен бизнесмен,но за съжаление я закъса покрай мола в Плевен,това му коства много,но името му зсе цени в търговските среди,лично аз като бях негов служител,съм взимал стока от европа,само с негова устна гаранция,ако помните марката Елит,то тя беше негова.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Какво има на тази снимка не ми е ясно? Какви са тези зелени неща приличащи на листа? Какво е това месо с листа? Странна работа.
9
10
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има доста тенденциозност в изказванията на държавен служител. Не може да твърдиш, че ядем червеи и после да казваш, че виждаш ли месото било в контейнер за ***!? Така ли привличаме инвеститори, тка ли ще градим силна икономика? С рекетьори чиновници!? Кой му е дал власт на този да затваря производства? Това е пълен абсурд и държавен произвол. Този трябва да лежи дълго в затвора за надзидание на другите номенклатурни рекетьори!
8
5
 
16
 
! Отговори
Али Реза преди 8 години
Соса , който предлагат е пълен с "Е"-та , а месото е като гумено. Хубав дюнер поне в София правят на две или три места и определено не са Аладин.
7
3
 
21
 
! Отговори
Иди Амин преди 8 години
Още преди да отворя статията, само от заглавието се досетих, че става въпрос за "Аладин фуудс". На хранилите се с Аладин - честито.
6
7
 
21
 
! Отговори
иихууйху преди 8 години
Зa Aлaдин преди време си спомням ,че имaше голям скaндaл - бяхa открили нaличие нa "специaлнa състaвкa" в някои от сосовете, по-точно спермa :)) .
5
8
 
19
 
! Отговори
партиен член преди 8 години
БАБХ.??? А тия дали не лапат парички?Не защитавам тия с дюнерите но, може и да са прави.Всички плащат рекет на тия агенции колкото е по голяма фирмата повече и взимат.
4
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
не полицията , дюнера ни пази от тероризма. Яж народе и слушай арабски кИчеци. оп оп, дай на лево, дай на дясно, опааа.
3
2
 
19
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
Бойко едно време по тв то разправяше... България има сериозен бизнес с арабите. В СФ на всяка крачка има дюнер... :)))
2
6
 
23
 
! Отговори
петър преди 8 години
Хеи трябва здраво да натисне арабските мърлячи.И ако не им харесва в България да вървят къде им видят очите.
1
7
 
34
 
! Отговори
:) преди 8 години
Мизерията в арабските заведения е страхотна. Чудя се, те или китайците са на първо място. Само луд може да яде в арабско или китайско заведение.