Мляко: 40ст. от мандрата, а 1,80 – в магазина. Защо?

Търговската надценка и бонусите възлизали на 40-50% над цената
25 май 2015 11:46,
65
Мляко: 40ст. от мандрата, а 1,80 – в магазина. Защо?
Снимка: Булфото, ахрив

Как 40-те стотинки изкупна цена на млякото се превръща в 1,80 лв. в магазините? И защо се оказва, че търговците в магазините печелят най-много от всички участници в млекопроизводителната верига? На тези въпроси отговаря председателят на Асоциацията на млекопреработвателите Димитър Зоров пред Нова телевизия.

Според експерта от суровина за 40 стотитнки се произвеждат по-нискокачествени продукти, като евтиното сирене например, а за по-качествените и скъпи продукти млякото се изкупува на по-висока цена.

Зоров обясни, че в крайната цена на млякото влизат транспорта до млекопреработвателното предприятие (около 5 ст. на литър), пастьоризирането и опаковането (0,17-0,20 ст.), транспортните разходи до магазина(0,07-0,10 ст.) и данъкът добавена стойност. Самата опаковка струва между 0,20 и 0,30 ст. Имало разходи и за маркетинг и реклама.

"Оттук нататък започва търговската надценка и бонусите, които възлизат на минимум 40-50%", каза Зоров.

Той напомни, че българските производители получават поне два пъти по-ниски субсидии в сравнение с колегите им от Европейския съюз.

Според експерта продажбите на родни млечни продукти трябва да се стимулират допълнително. Един от начините за това е да се поставя трибагреникът върху етикетите на продуктите, произведени от българско мляко.

Също така трябвало да се осигури равен старт на всички родни фирми. И най-важното – да се намали ДДС-то върху млечните изделия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едно време имаше мандри по селата и продукцията им директно отиваше в магазина без да минава през 10 ръце и всеки да си слага печалба. Да но всичко това го развалиха, като закриха мандрите на които им спуснаха непосилни *** изисквания и сега само едрите производители и търговци са на пазара. Няма конКУРенция, цените са космически и най-прецакани са производителите и потребителите.
7
10
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
селското стопанство го съсипа ф димитров със създадените от сдстричленки та тези тричленки продадоха каквото можаха един трактор за1 лев животните бяха изклани всички подобрения във фермите изпокраденипомпените станции бяха дадени за скраб историята не трябва да се забравя
6
4
 
32
 
! Отговори
... преди 8 години
Епа то беше ясно! ЦЯЛАТА ПЕЧАЛБА ОТИВА В ПРЕКУПВАЧИТЕ и ПРОДАВАЧИТЕ! Знчи 40ст. го изкупуват от производителя, и да ви кажа аз прясно мляко под 2.10 не съм виждал, ама след като казват, че има, на тях ли ще вярвам или на очите си, та след това крайния потребител го купува за по над 2.10лв. ГУБЕЩИ СА ПРОИЗВОДИТЕЛЯ и КРАЙНИЯ ПОТРЕБИТЕЛ! Всичко друго по веригата е на 300 и нагоре% печалба!
5
0
 
26
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Оти не се обединят и да си направят коопераци, магазини или квото щат и да си продават продукцията там ? Оти чакат на държавата като такава няма ?
4
0
 
28
 
! Отговори
Потребител преди 8 години
То и българските работници и служители взимат в пъти по ниски заплати от сродните длъжности в Европейския Съюз.И да ревем за по-високи заплати, никой не ни чува.Същите тези работници и слубители са клиенти на Вашите млечни продукти, така че каквото за едините такова и за другите.Очакваше се след ембаргото над Русия голяма част от земеделската и млечна промишленост да остане в България и поради по-високото предлагане над търсенето цените да паднат. Е видяхме по Гергьовден домати по 5 лв/кг.
3
3
 
14
 
! Отговори
ivo преди 8 години
Няма проблем, ще вкарване евтино мляко от Европа,а пък нас кучета ни яли . Да винаги е...а и Европейския съюз
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Подкрепям млекопроизводителите !!! нека не се предават ,да се борят до победа!!!
1
8
 
22
 
! Отговори
Hiter преди 8 години
Костов и Царя съсипаха бг селкото стопанство ако го имаше днес нямаше да има толкова малко хора по селата. Софиянци яжте прясно мляко направено от сухо мялко от Чернобил щото е по евтино и печалбата не е 50 стодинтки ,а 51ст.