Лихвите по потребителските кредити се увеличават минимално

Тези по левовите жилищните кредити и малките фирмени поевтиняват
30 май 2015 12:03, Екип на Investor.bg
12
Лихвите по потребителските кредити се увеличават минимално
Снимка: Булфото, архив

През април банките увеличават минимално лихвените проценти по потребителските кредити. Лихвите и по жилищните кредити са по-високи, но само за тези, договорени в евро. През месеца единствено малките фирмените кредити поевтиняват още. Въпреки наблюдаваните месечни изменения тенденцията за понижаване на цената на заемния ресурс продължава.

През миналия месец сме могли да изтеглим потребителски кредит в левове при средна лихва от 10,56%, а в евро – от 8,19%. Това показват изчисленията на Investor.bg на база лихвената статистика на Българска народна банка (БНБ).

През март средните лихвени проценти по заемите за потребителски нужди в банковия сектор бяха по-ниски, съответно - 10,51% и 7,87%. През април миналата година обаче търговските банки предлагаха кредити със ставки от 11,39% и 9,21 на сто, съответно.

По-точния измерител на цената на кредита – т. нар. годишен процент на разходите (ГПР), който включва всички лихвени плащания по заема, както и всички такси, комисиони и други разходи за сметка на клиента, при потребителските заеми също расте. През април ГПР в евро е 8,91%, а в левове – 11,5%.

През април по-високи са лихвените проценти и по жилищните кредити в евро. За месец средната лихва расте минимално с 0,12 процентни пункта до 6,49%. За сметка на това продължава понижението на лихвите по жилищните заеми, отпускани в левове. През април средната ставка е вече 6,03% при 6,10% през март и 6,56% преди година.

Тенденцията за поевтиняване на жилищните заеми остава валидна и се потвърждава от данните за ГПР. През месеца общите разходи по жилищния кредит, отпускан в левове, намаляват до 6,59% от 6,74% през март, а по този в евро – до 7,17% от 7,21% преди месец.

Що се касае до цената на заемния ресурс за компаниите - през април средната лихва по малките кредити (до 1 млн. евро) спада до 5,90% по левовите и до 5,76% по евровите.

Единствено лихвеният процент по големите кредити (над 1 млн. евро), договорени в левове, расте на месечна база. Но ставките по този вид кредити са много волатилни. През месеца цената на голям фирмен заем, отпуснат в родната валута, е 7,73% при 6,59% преди месец.

Средната ставка по големите фирмени заеми, отдавани в евро, сега спада до 8,06%, след като през март бе 8,61 на сто.

Още по темата четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най важната причина да не сме в ЕЗ ,банките не ни пускат там.И това ще продължи още 15години(моя прогноза).85% пазарен дял в БГ е собственост на чужди банки.Да не са луди да пуснат тоя дебел джолан.
8
0
 
11
 
! Отговори
овеч преди 8 години
тук в чехия са под 2 процента
7
1
 
9
 
! Отговори
овеч преди 8 години
тук в чехия са под 2 процента
6
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ ВЗИМАЙТЕ КРЕДИТИ.ЩЕ ВИ РАЗКАЖАТ ИГРАТА.СЕГА ВИ ЗАРИБЯВАТ,А ПОСЛЕ ИДВА ГОЛЯААМАТА ТЕСЛА.В БЪЛГАРИЯ НЯМА БАНКИ,А ЛИХВАРСКИ ИНСТИТУЦИИ ОТ НАЙ-ОТВРАТИТЕЛЕН ТИП.НЕ ВЗИМАЙТЕ ПОД НИКАКЪВ ПРЕДЛОГ КРЕДИТИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
5
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тук нямаме банки, имаме лихвари. Няма как да съществува нормална икономика с банки кръвопийци! Масово се отказват ипотечни кредити, за да се теглят потребителски с убийствена лихва, примерно...
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
мда лихвите по депозитите 1,79%/средно/ пък по кредитите -10,56%/пак средно/ .Направо се запритесних за бг банките да не фалират ,я да отида да тегля кредит -че да имат от къде да смучат
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Vif evropa 2% lihvata vif evro ? Tiya tipanari sis kakvo se sravnyavat .bg glupatsi kratsi.
2
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нормално е да увеличат - Вие откъде мислите, че идват парите от гаранционния фонд, още повече че го изпразниха до дъно!
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А лихвите по депозитите падат-no comens

Спонсорирани публикации