До края на годината решават за горивото от 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ Козлодуй

Модернизираното гориво за работещите блокове може да бъде заредено в началото на 2016 г.
2 юни 2015 15:22,
0
До края на годината решават за горивото от 1-ви и 2-ри блок на АЕЦ Козлодуй
Снимка: АЕЦ Козлодуй

Извозването на отработеното ядрено гориво от първи и втори блок на АЕЦ „Козлодуй“ ще бъде решено до края на тази година, смята Пьотр Лавренюк, първи вицепрезидент, отговарящ за развойната дейност в руската компания ТВЕЛ. Той коментира, че разбира нуждата на България да разчисти площадката на двата блока и в момента се съгласуват договорите за извозване.

Междувременно тече и процедурата по лицензиране на модернизирано гориво на ТВЕЛ за работещите блокове на ядрената централа. Договорът за доставка на горивото беше подписан през 2014 година и в момента тече процедура за одобрението му от Агенцията по ядрено регулиране (АЯР). Очакванията на Лавренюк са до края на тази година да бъдат получени разрешителните и в началото на следващата да има доставка и един от блоковете да бъде зареден с новото гориво.

По-рано директорът на АЕЦ „Козлодуй“ Димитър Ангелов коментира пред журналисти, че модернизацията всъщност се състои основно в промяна в конструкцията на касетите. И руската, и българската страна настояват новото гориво да бъде въведено по-бързо, защото то е по-добро за блока и като ефективност на работата, и като безопасност, допълни той.

Ангелов беше категоричен, че са постигнати по-добри цени - икономията ще бъде от 10 млн. лева годишно, или около 5% от цената.

Директорът на ядрената централа е категоричен, че по отношение на работещите блокове (пети и шести, които са от типа ВВЕР - 1000) има възможност ядреното гориво да се даде за преработка на френската Areva, както и да се съхранява в нашите хранилища. Затова и въпросът за извозването му към Русия в момента не е от съществена важност.

По време на краткия брифинг в рамките на „Атомекспо“ в Москва Лавренюк отбеляза още, че в момента проектът за изграждане на завод за ядрено гориво в Украйна е замразен, тъй като Киев не може да осигури необходимото финансиране. По предварителни договорки руската и украинската страна е трябва да държат по 50% от капитала на компанията. ТВЕЛ не се отказва от проекта, а очаква Украйна да осигури своята част от средствата, допълни още Лавренюк.

Относно замяната на вида гориво за украински ядрени централи експертът изрази своето опасение, че изборът се извършва без открита тръжна процедура, а е пряк избор. Припомняме, че Westinghouse достави гориво за един от реакторите в Украйна. На този етап ТВЕЛ няма информация от украинските власти как си взаимодействат двата вида гориво - руското и американското, а съдят само по публикациите в медиите и други източници на информация. Лавренюк призова за повече откритост в ядрените процедури, от което зависи и подобряването на безопасността.

Целта на ТВЕЛ е да повиши дела си до 24% от световния пазар на ядрено гориво. Основният им приоритет е безопасността, но и ефективното използване на предлаганото гориво, стана ясно още от думите на Лавренюк.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ТВЕЛАЕЦ „Козлодуй“
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари

Спонсорирани публикации