Скъпият ток – негатив за икономиката ни

Експерт: Повишаването на цените ще отблъсне чуждите инвеститори
5 юни 2015 14:40,
23
Скъпият ток – негатив за икономиката ни
Снимка: bgonair.bg

Повишаването на цените на електроенергията ще отблъсне чуждите инвеститори. Това коментира в ефира на телевизия България Он Ер изпълнителният директор на Асоциацията на големите енергийни консуматори Константин Делисивков. Българските предприятия плащат най-високи цени за ток - 55 евро за мегаватчас, а в Гърция е 34 евро за мегаватчас. След измененията се очаква индустриалните клиенти да плащат над 65 евро за мегаватчас.

"Намираме се в конкурентна среда и трябва да оптимизираме производството на електроенергия", изтъкна Делисивков. Според него е необходим по-адекватен подход на енергетиката към базовите индустрии.

Големите производства и предприятия са основният партньор на енергийния сектор, защото са най-големите му потребители, допълни той. Експертът посочи, че значителното повишаване на цените на тока, може да окаже негативен ефект върху количеството и цената на производството. Това от своя страна е възможно да афектира цялостно върху икономиката в страната.

Българският енергиен холдинг трябва да се увеличи количествата на износа, за да си осигури повече приходи, категоричен е директорът. По думите му само така има шанс да овладее дефицитите в сектора, за да не се стига до постоянното дофинансиране от страна на държавата.

Чуйте целия разговор във видеото на bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Момо 2Искаш да кажеш че ЗАПЛАТИТЕ са НИСКИ а не че тока е скъп - Обясняваи по точно
18
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
4 ти луд ли си не? Искаш бомба ли? Само това ни липсва, неосведомени човече! Гледай глобално на нещата , а не за собствения си ***
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Номер 10 е много прав... Ама нощем си го признаем
16
1
 
1
 
! Отговори
Ане преди 8 години
Абе тоа нещо не е в ред... Да ми каже, къде в Европа е по-евтин тока?
15
1
 
2
 
! Отговори
universarium преди 8 години
Abe toq bil napravo genialen! I zatova e ekspert!
14
1
 
5
 
! Отговори
DAAA преди 8 години
Експерта ,що не кажеш нещо за заплатите та само ревеш за тока ,тези дето защитаваш защо всеки път са против увеличение на средната и минимална заплата а ,защо не кажеш ,че за вас си е рай да бачкате в БГ и да плащате на роби.
13
6
 
4
 
! Отговори
дебелогъз депутат преди 8 години
Цената на тока трябва да скача всеки месец в България, защото като се повиши цената на тока хората в България ще бъдат стимулирани да бачкат по качествено,така жизнения им стандарт ще се повиши.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То нас ни съсипва и отблъсква, та за другите какво да говорим
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В основата на човешките проблеми винаги стои не-балансиран егоизъм, вдигането на цените на тока и всички действия на енергийната олигархия са абсолютният класически пример за липсата на мъдрост и разум у хората, които дърпат конците в този свят, и представя изобилие от само-унищожителен егоистичен, елементарен ум, търсещ лична изгода, без да осъзнава последствията. Винаги има някой, на който егото му е по-филмирано от на друг и оттам се създава конфликта, независимо за какво става на въпрос.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А евтиният ток ще съсипе държавата, да та *** в "експерта".
9
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В България действа все още така нареченото кръстосано субсидиране - демек бизнеса плаща масрафа на домакинствата. И това е факт: токът за бита е най-евтин в Ервопа, а за бизнеса - един от най скъпите. Докато това нещо продължава - няма да имаме конкурентна икономика. Да, звучи лошо да се вдигне цената на тока за хората, но проблемът е в доходите им. А за това не са виновни енерго дружествата. Хората така или иначе ще заплатят по-скъпия ток, защото той се калкулира в цените на стоките и услугите.
8
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Толкова *** управници имаме които режат клона на който се крепят. Цената на тока веднага намалява потреблението. През лятото поради липса на производство има излишък от производство на ток. Източници спират да произвеждат защото няма кой да я потребява или купува. За да лапат 140 депутати от тока се плаща безмислено високи цени за зелената ениргия. С този бизнес Цветелинка Бориславова удуши българите да и плащат ужасни цени. Помогна й любимият на народа Тиквеников, станал за подигравка на цялсв
7
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само да ви кажа, че след 10 год в тази страна ще са останали само тези, които не плащат ток.
6
0
 
10
 
! Отговори
11111 преди 8 години
баси то на 400-500-600 лева заплата на човек всичко му е скъпо.....Билгарина има покупателна способност на Ганаец....
5
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мафиотското раздаване на квоти и разрешителни за производство на ел.енергия от възобновяеми източници,както и преференциалните цени за изкупуване на тази енергия - определени неизвестно как повишават значително крайната цена на ел.енергията. Липсата на търгове не дава възможност да се снижава изкупната цена на енергията ,добита от възобновяеми източници .Липсата на конкуренция в тази сфера определя и високите крайни цени за потребителите-както за населението ,така и за промишлеността.
4
8
 
11
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
...всички тези договори, облагодетелстващи американските ТЕЦ-ове, фотоволтаиците, вятърните перки трябва да бъдат незабавно прекратени поради тяхната противоконституционност, а подписалите ги от държавна страна, да отидат на съд. Незабавно да се възобнови проектът АЕЦ Белене, който щеше да произвежда ток на цена 20 ст, както и да се пуснат наново 2, 3 и 4 блок от Козлодуй, спрени по ПОЛИТИЧЕСКИ причини, въпраки, че МААЕ - единственият оторизиран световен орган, ги призна за безопасни и годни.
3
3
 
14
 
! Отговори
БПФ преди 8 години
НЕЗАБАВНО да се приложи Чл.19 от Конституцията !!! Чл. 19. (1) Икономиката на Република България се основава на свободната стопанска инициатива.(2) Законът създава и гарантира на всички граждани и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като предотвратява злоупотребата с монополизма, нелоялната конкуренция и защитава потребителя.Договорите, осигуряващи привилегировано изкупуване на тока от определени производители са ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННИ, тоест юридически нищожни !!!
2
10
 
11
 
! Отговори
Момо преди 8 години
Токът ни не е скъп, а е скъп спрямо доходите на голяма част от населението.
1
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скъпия ток ще е негатив не само за чуждите инвестиции, а за всичко по принцип, защото по-скъп ток=по-високи цени, а при замръзнали или дори намаляващи доходи, това значи по-малко потребление, което пък води до фалити на малки фирми, от там до ръст в безработицата... и общо взето всичко е навързано. И накрая за да се угоди на няколко с...ни от енерго дружествата цялата икономика ще пострада. Разберете, хората буквално изнемогват с тия сметки! Всеки % от горе само влошава нещата, а не решава нищо.