КЗК глоби бензиностанциите "Газпром"

Използвали рекламна табела със заблуждаващи елементи
22 юни 2015 20:10, Десислава Попова
13
КЗК глоби бензиностанциите "Газпром"
Снимка: архив, БулФото

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на „НИС Петрол” ЕООД имуществена санкция в размер на 147 254 лв. във връзка с реклама за предлагане на отстъпки за горива в кампании „Талони за отстъпка 7 ст./литър” и „Картова програма за лоялност "Fuel pass”, съобщиха от пресцентъра на КЗК.

„НИС Петрол“ е оператор на веригата бензиностанции под търговската марка „Газпром“ в България.

Производството е образувано по повод постъпил сигнал за недобросъвестни практики от страна на „НИС Петрол“ във връзка със заблуждаваща рекламна табела, поставена на входа на бензиностанция „Газпром“.

Според подателя на сигнала табелата указва, че при зареждане на каквото и да е гориво потребителят получава 7 ст. отстъпка на литър, а в действителност отстъпката е драстично по-малка.

Комисията е установила, че в периода от 10 ноември 2014 г. до 30 април 2015 г. „НИС Петрол“  провежда паралелно две рекламни кампании: „Талони за отстъпка 7 ст./литър” и „Картова програма за лоялност „Fuel pass”.

В кампаниите дружеството е използвало рекламната табела с текстово послание „Вземи сега 7 ст./литър с талон за отстъпка при зареждане на бензин, дизел или автогаз”, което съдържа елементи със заблуждаващ характер, като в него липсва посочване на съществени за потребителя условия, узнаването на които е възможно да повлияe върху избора му при покупка на горива в бензиностанции „Газпром”.

Налице е ограничително условие, което не присъства в рекламното послание, а именно изискване за зареждане на определено минимално количество гориво, се обяснява в решението на КЗК.

От решението става ясно още, че „НИС Петрол“ оспорва твърденията в подадения до КЗК сигнал като неправилни и необосновани. Според дружеството в сигнала се смесват две отделни маркетингови активности, които са се провеждали по едно и също време и реално са давани съответно обявените по тях отстъпки.

„НИС Петрол“ е собственост на Нефтена Идустрия Сърбия (НИС) - една от най-големите нефтени компании в Югоизточна Европа, в която мажоритарен собственик е руската компания „Газпром Нефт“ с дялово участие от 56,6%.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: КЗК
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Остава руснаци да не лъжат, къде се е чуло и видяло?Всички знаят, че циничните лъжи са генетично заложени в цивилизационния код на 'Руский Мир'.хехе
8
2
 
7
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Aбе какви са тия бензиностанции Газпром? Що не си... таковата.. Не стига, че две трети от стойността на бензина е съчинена от т. Нар. "държава", ами и симулират някаква дейност като изпълняват поръчки на конкуренти.. Ай сиктир бе!
7
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Имах такова талонче и действително ми правеха отстъпка от 7ст. на литър.Не знам какъв е проблемът,но газта им е най-добрата.
6
3
 
3
 
! Отговори
тошо преди 8 години
Важното е , че няма монопол в продажбата на горива.........или поне така казват.
5
1
 
5
 
! Отговори
тошо преди 8 години
Важното е , че няма монопол в продажбата на горива.........или поне така казват.
4
4
 
2
 
! Отговори
Гочланд преди 8 години
N4, и ко ся ва, не са ли част от Газпром, га са НИС? Вперьод да увидим у гооглето
3
4
 
25
 
! Отговори
pats преди 8 години
Не знам за другото, но газта им е доста по-добра от тази на другите 'големи' вериги бензиностанции. Така че май се вижда откъде са сигналите и глобите. Българска работа...
2
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мачкай пияниците долни и крадливи,та дано се научат как да се държат в цивилизацията,това да не им е необятната и приветлива ,любима на всички ***, степ.
1
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Уханките требе да изхвърлят от бантустан!