Мтел отнесе глоба за нелоялна конкуренция

КЗП иска 361 863 лв от мобилния оператор
12
Мтел отнесе глоба за нелоялна конкуренция
Снимка: Булфото, архив

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи на "Мобилтел" ЕАД имуществена санкция за 361 863 лв. за предлагане на електронно съобщителните услуги заедно с безплатни устройства (телефони, лаптопи и телевизори) по "избор" на клиента, които представляват по същество забранена от закона добавка. Това съобщиха от пресцентъра на КЗК.

Искането е подадено от "Национално сдружение на малки и средни кабелни оператори "ТВ Клуб 2000" (НСМСКО), София, което действа в качеството си на пълномощник на молителите- "Вирджиния Ер Ен" ЕООД, "Пан телеком" ЕООД, "Интерсат" ООД, "Делта ТВ" ООД, "Кракра" АД, ЕТ, "Вива-Дочка Вълкова" ЕТ, "Мултимедиа БГ" ЕООД и "Кабелсат запад" ООД.

В периода от 1 октомври 2012 година до 11 ноември 2012 година "Мобилтел" ЕАД организира и прави рекламна кампания по предлагане на пакети "Повече за теб", в три варианта (Икономичен, Стандартен и Разширен). Компанията използва рекламното послание: "..С пакет "Повече за теб" получаваш всичко - тарифен план с до 1000 минути към всички мрежи в страната и чужбина, Светкавичен интернет за дома до 100 Mbps и Цифрова телевизия от Мтел с до 160 канала, заедно с устройство по твой избор".

В решението е установено, че от страна на "Мобилтел" ЕАД, заедно с предоставяните по пакетите услуги, се предоставят и добавки с безвъзмезден характер, предлагани под формата на "подарък", които не попадат в кръга на изрично посочените в закона изключения, се посочва в съобщението.

Предвид предоставената от организатора на кампанията възможност да получат добавка както настоящи абонати на дружеството, така и на нови такива, Комисията достига до извода, че съществува реална възможност от пренасочване на абонати на конкуренти на "Мобилтел" ЕАД към услугите на дружеството. В решението се посочва, че поведението на "Мобилтел" ЕАД е от естеството да повлияе и да деформира потребителското търсене, като по този начин неблагоприятните последици от извършеното нарушение могат да доведат до негативен ефект върху конкуренцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
До Ined преди 8 години
Да все едно да си поръчаш шопска салата в ресторанта за 2 лева и сервитюра да те чака да затвори ресторанта докато ти се "назландисваш" на салатата.
9
0
 
1
 
! Отговори
Батман преди 8 години
оф винаги има недоволни, има на някои постоянно някой им краде минутите и какво ли още не. Ами сега има избор да си прехвърляш номерата, като не ти харесва ще си при друг оператор. Хайде моля Ви се. Моите минути и MB как токова години никой не ми ги краде....
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На времето имаше едни Мобиком, които разполагаха с онези уж не толкова модерни апаратури.. Те можеха да отчитат разговорите на 1 секунда като първите 15 бяха безплатни. Сега не можело... хахаха... Ако беше услугата както трябва щяхте ли да имате нужда да си връзвате гащите с договори за по две години? Хората сами щяха да искат да идват при вас ако всичко беше наред и без напудрени реклами...
7
0
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Всичките плачат за тежък физически бой ,профилактично по няколко пъти на ден.При сключване на нов договор прибират по една такса надявайки се хората да я забравят впоследствие,т.е услугата от първия ден е предплатена
6
0
 
4
 
! Отговори
АНТИ преди 8 години
Мтелем жмелМтелем бодлива25515
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Абе нали сме уж пазарна икономика? Или не трябва да кръшваш от картела ?
4
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
М-тел крадат яко, сега пак ще краднат за да си изплатят глобата. И те ще ги вземат от крайният клиент .
3
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 8 години
А какво ще кажете за новото таксуване на Теленор и Виваком? "Първоначално таксуване 1 минута, след това на 60 секунди"? Ми да почнат направо на 10 минутен такт да таксуват! Минутите заминават за нула време! Евтини мушенгии на дребно....
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Това е станало през 2012 година и чак сега ги глобяват??!!
1
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мирише ми на платена реклама на доказани обирджии

Спонсорирани публикации