Кръстопътят на еврото

Единната валута е поставена под политически натиск
25 юли 2015 19:19,
30
Кръстопътят на еврото
Снимка: Reuters, архив

Еврозоната може и да избегна унижението от загубата на един от членовете си, но всичките спорове около Гърция увредиха трайно имиджа на единната валута в очите на инвеститорите.

От Millennium Global Investments Ltd и M&G Investments Inc, които управляват общо 413 млрд. долара, казват, че политическият авантюризъм, довел до спасителната за Атина сделка от миналата седмица, е изложил на риск еврозоната. Същевременно втората най-голяма банка в Германия - Commerzbank AG, предупреди, че продължаващата криза ще засегне търсенето на еврото, което достигна 13-годишно дъно през март, като резервна валута.

"Има пукнатини в сградата на валутния съюз", коментира пред Bloomberg Ричард Бенсън, инвестиционен мениджър на Millennium Global в Лондон. С или без Гърция в еврозоната, "нашата по-дългосрочна концепция за еврото е засегната поради политическия разнобой", посочва той.

На фона на опасенията за Grexit натискът върху единната валута рефлектира както върху икономическите данни, така и върху трансграничните потоци. А оттам, разбира се, и на статута на валутата като неотменим символ на европейското единство.

Най-големият риск за инвеститорите и политиците от еврозоната е заразата от Гърция да премине към други страни в периферията на региона. Според мнозина по този път могат да тръгнат и Испания, и Португалия, които в крайна сметка също да се върнат съм собствените си парични средства.

Вливането на средства в испанския и португалския бизнес от сливания и придобивания достигна общо 16,9 млрд. долара до момента през тази година, което е спад с 46% спрямо същия период на 2014 г., според данни на Bloomberg Show.

Доказателство за продължителния стрес може да бъде намерено и в доходността по облигациите на двете страни спрямо тези на бенчмарковите германски ценни книжа. Въпреки че нивата са далеч под върховете, достигнати през 2012 г., когато дълговата криза в региона беше в своя пик, те остават повишени в сравнение с предкризисната 2007 г. За Испания разликата в доходността при 10-годишните книжа е около 1,24 процентни пункта в сравнение със средната стойност от 0,01 процентни пункта от началото на 2003 г. до края на 2006 г.

Стресът е по-малко видим в стойността на единната валута, която нарасна до 1,0951 в петък, след като гръцките депутати приеха втория пакет от исканията на кредиторите. Еврото е с около 2% нагоре в сравнение с нивата отпреди три месеца.

Въпреки че френският президент Франсоа Оланд препоръча през миналата седмица приближаване до фискален съюз, за момента апетитът по тази тема сред останалите членки на валутната общност е доста нисък.
Като част от нетрадиционната до момента реторика от лидерите на континента напоследък гръцкият премиер Алексис Ципрас определи съгласяването със спасителният план за Атина като "нож в шията". Той също така подчерта разделенията, които съществуват на Стария континент.

Възходът на популистките партии – от управляващата СИРИЗА в Гърция до Подемос в Испания, вероятно само ще разшири тези "пукнатини". Показаха го и последните преговори за спасителната програма за Атина, които открито преминаха в контекста на опасенията за Grexit.

"Това, което се случи, показва, че регионът на еврозоната, за разлика от САЩ, не е компактна валутна група", казва Джим Левис, ръководител на звеното за управление на активи в M&G Investments. "Ако групата иска да върви напред, тя се нуждае от фискални трансфери. Липсата на тази политика ще подкопае по-дългосрочната перспектива на еврото".
 

Още икономически новини чететe в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още по темата: Гърцияевро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
до 22 - много лесно един научен сътрудник в БАН печели около 400 - 450 лева плюс разни кмандировачни и хонорари за статии.... Ето това е даимаш титла, висше обарзование и да си беден.
20
0
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 8 години
Големия "Автогол" който си вкара ЕС, е че одържави гръцките заеми от частните банки. Прехвърли пасивите им на ЕС данъкоплатците. Освен крайно неморалнa но изключителна с политически цели глупост. Винаги обаче големите простотии в политиката са имали и голяма цена.....
19
1
 
11
 
! Отговори
да уточним преди 8 години
Гърция нанесе доста голяма рана на еврозелките, и надали ще заздравее скоро, а ще има и още и още.Време е масонския им проект ЕС да се разпада, колкото и пари да наливат там, колкото и печатницата да работи.Евроскептицизма набира сила, и няма как да бъде спрян.
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДолари, евро,паунди - богат е този който държи ресурсите. Светът ще се опомни един ден, този масонски империализъм няма да е вечен--------Хиляди години не се е опомнил, да видим кога ще е тоя велик ден :)
17
2
 
11
 
! Отговори
Преминаващ преди 8 години
>Долари, евро,паунди - богат е този който държи ресурсите. Светът ще се опомни един ден, този масонски империализъм няма да е вечен <Богат е този който помага на другите безплатно.Сега спри да се правиш на философ, че само червени глупости са ти в главата.
16
5
 
4
 
! Отговори
Минаващ преди 8 години
До образования просяк: Как левът точно ще ти помогне да не си толкова проста? Ако беше ромка и еврото нямаше да те спаси. И сега никой не те спира да живееш като скот, но това не помага особено да се чувстваш по-щастлива. . . О забравих, манипулативен пост от *** на атака.
15
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не искам еврото!Не го искам защото и в момента съм бедна,въпреки че имам висше образование и научна степен,а след него ще бъда образован просяк!Тоест нямам никакъв шанс държавата да ми помогне защото не съм ромка!
14
3
 
10
 
! Отговори
ФАШИСТ преди 8 години
мен ме задоволява и левчето , колкото повече , повече и още повече левчета
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Долари, евро,паунди - богат е този който държи ресурсите. Светът ще се опомни един ден, този масонски империализъм няма да е вечен
12
0
 
3
 
! Отговори
Meri преди 8 години
po dobre da si ostanems lev4etata i bez tova subsidiite se ipolzvat 1/3 po prednazna4enie. Da obarnat vnimanie na sadebnata sistema po dobre.
11
0
 
1
 
! Отговори
Meri преди 8 години
spored men spestqvaniqta trqbva da sa i v dolari i vav evro ine v banka
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А може би целият този цирк беше заради нещо друго...Щото четем в чужди сайтове,че сериозно се обмисля да се създаде М-во на икономиката на еврозоната с финансов министър,което ще определя бюджетите и данъците за страните.Финансовият министър може би щял да има правото да определя и извънредни данъци и това щяло да доведе до единен "евро-данък"...
9
4
 
6
 
! Отговори
чейнчаджия преди 8 години
На всеки който долари и евро не му трябват ще му ги заменям за рубли!
8
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 8Каква криза ние имахме лев махнахме 3 нулу занулихме брояча и получихме нов бълрски лев.гързите като задраскат 3-4 нули и ще имат нова драхма, после пак задраскват още 3-4 нули и най-нова драхма.
7
6
 
7
 
! Отговори
до 3 преди 8 години
ЕС се разпада.-И докато се разпада, успя да стане най-голямата икономика в света.
6
3
 
7
 
! Отговори
до 2 преди 8 години
Трябва да се отмени изкуствената валута евро, да се възстановят всички стари национални валути и тогава кризата с еврото ще се реши!-И ще започне още по-голямата криза с националните валути. Гърция не фалира, защото е в еврозоната. Ако бяха с драхмата, сега щяха да са на дъното.
5
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Плевнелиев поиска да сме в Еврозоната.
4
8
 
3
 
! Отговори
WC преди 8 години
До АнонименMNOGO TI E DOSHLA CHALGATA
3
6
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС се разпада.
2
8
 
26
 
! Отговори
без майтап преди 8 години
Трябва да се отмени изкуствената валута евро, да се възстановят всички стари национални валути и тогава кризата с еврото ще се реши!

Спонсорирани публикации