Глобалният пазар на бизнес имоти - пред балон?

Скоростта на растежа на пазара предизвиква тревоги
14 авг 2015 21:46, Миглена Иванова
2
Глобалният пазар на бизнес имоти - пред балон?
Снимка: архив, Ройтерс

Активността на инвеститорите изтласква цените на бизнес имотите до рекордно високи равнища на пазари по целия свят. Тенденцията подхранва опасенията, че световният пазар на бизнес имоти е пред “прегряване”, пише Wall Street Journal.

Оценките на офис сгради, продадени в Лондон, Хонконг, Осака и Чикаго, са достигнали рекордно високи равнища през второто тримесечие на тази година. Цените на кв. м площ в Ню Йорк, Лос Анджелис, Берлин и Сидни също са рекордни.

Същевременно и активността на инвеститорите продължава да расте. Общият обем на инвестициите в бизнес имоти в САЩ достига над 225,1 млрд. долара за полугодието, което е почти колкото рекордно високите обеми, отчетени през 2006 г., сочат данни на консултантската компания Real Capital.

В Европа обемът на трансакциите записва ръст от 37 на сто на годишна база и достига 135 млрд. евро (148 млрд. долара) – най-силното полугодие от 2007 г. насам, сочат още данните на компанията.

Ниските лихвени проценти и разхлабената парична политика на централните банки направиха бизнес имотите по-привлекателни за инвеститорите от гледна точка на доходност. Големите американски инвеститори са най-активни на пазара, но инвеститорите от Азия и Близкия изток също засилват конкуренцията.

Нарастващото търсене на бизнес имоти предизвиква сравнения с периода от началото на това столетие, когато пазарът изпадна буквално в делириум и се срина, предизвиквайки фалити по целия свят. Възстановяването започна едва към 2010 г. и през изминалата година пазарът отново натрупа значителна сила. Точно скоростта на растежа предизвиква най-много тревоги.

Според Джак Гордън от базираната в Чикаго LaSalle Investment Management, която управлява активи за 5 млрд. долара, “не е време за паника”. Той обаче предупреждава, че “ако твърде много капитал се излее в този клас активи, като цяло ще последват не толкова добри неща”.

Регулаторите също внимателно наблюдават пазара. Федералният резерв на САЩ коментира тенденциите в доклада си пред Конгреса миналия месец, като отбелязва, че дори пенсионните фондове, които бяха сред най-пострадалите заради световната криза, инвестират все повече в имоти и други рискови активи.

В Европа инвеститорите се насочват все по-често към пазари като Мадрид и Дъблин, където цените на имотите още не са достигнали пиковите стойности отпреди кризата, и продължават да разширяват географския си хоризонт.

Според експерти засилващата се активност още не е достигнала до нивата отпреди кризата. Анализатори предупреждават обаче, че цените на бизнес имотите вероятно ще тръгнат надолу, ако лихвите започнат да растат.

Федералният резерв вече сигнализира, че планира да започне да увеличава лихвите по-късно през годината, а това може да има отражение и върху финансовите пазари, особено ако се стигне до нова вълна от просрочия по ипотеките.

На пазарите се наблюдава и нова вълна от обезпечени с ипотеки ценни книжа – едни от “виновниците” за световната криза. Moody Investors Service алармира и за разхлабване на кредитните стандарти, което предизвиква съмнения, че уроците от финансовата криза са били трайни.

Още икономически новини от света четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: бизнес имоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
16
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 8 години
Бизнес...офисите у нас се харчат като топъл...хляб.Ето аз например имам два,в Кривунделово разбира се.Може да ги...увелича,като целта е да пекарвам всеки ден по час,два във всеки...офис,за да правя...бизнес.Все още не съм се...сетил,какъв бизнес,но офисите са...налице;за всеки случай.