Наемите вървят нагоре, търсят се добри жилища

Експерт: Интерес за покупка има към планинските имоти
Обновена: 28 авг 2015 12:21 | 28 авг 2015 12:17, Анисия Иванова
52
Наемите вървят нагоре, търсят се добри жилища
Снимка: архив Булфото

Цените на наемите вървят нагоре, докато цените на продажбите са по-стабилни, покачването при тях е с по-бавни темпове. Това каза в ефира на телевизия Bulgaria On Air Снежана Стойчева, мениджър на сайта imoti.net. В момента е периодът на наемите, който продължава до октомври месец, каза още тя.

Като цяло продължава търсенето на качествени жилища с добра локация, ново строителство.  "За съжаление по-малко са предложенията, които отговарят на тези критерии", обясни експертът.

Наемите поскъпват заради голямото търсене и затова, че няма предлагане на качествени имоти. Появяват се платежоспособни клиенти, които имат добра работа, които търсят качествен имот - с локация, с нови мебели, в добро състояние, по възможност с паркинг, да е ново строителство. Тези предложения обаче са малко, обясни Стойчева.

По думите й пазарът на наемите е доста по-специфичен от този на продажбите. В периода на криза се появиха доста фирми, които навлязоха в този сегмент. Това е един вид "бързооборотна стока“ и не всички са коректни посредници, предупреди Стойчева. Затова трябва да се внимава, за да не се попадне и на подвеждащи обяви.

Нейният съвет е търсещите да се обърнат към утвърдена агенция с авторитет в бранша. "Когато човек вече е търсил имот, той има поглед върху фирмите", каза Стойчева. В imoti.net има екип, който се занимава с достоверността на обявите. Но и този, който публикува обява в сайта, носи отговорност за съдържанието и за истиността на фактите.

От друга страна, когато наемодателите започнат да сключват договори с агенциите, те си гарантират, че техните обяви няма да се предлагат от такива, които биха злоупотребили с информацията. „Когато няма договор, цената на продажбата или наема пада“, обясни Стойчева.

Другата тенденция е, че има плавно покачване при цените за продажба на качествените имоти. Но и тук интересът е към добрите имоти, ново строителство.

При ваканционните имоти особеното е, че планинските имоти в момента представляват по-голям интерес. Те се търсят и поради факта, че там цените доста паднаха. В Банско в момента би могло да се намери имот и за 350 евро  кв./м. По черноморските ни курорти има повече предложения и по-малко търсене, обощи Стойчева.

Целият разговор вижте във видеото на Bulgaria On Air.


Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Рентиерех и ние търсим подобни хазаи, че нашите съседи все се оплакват от хазаина и ми омръзна все аз да му поемам разходите за ремонт на покрива, за ремонт на входа...
15
9
 
4
 
! Отговори
Цените на имот Скача преди 8 години
Поскъпването на имотите даде отражение и а наемите!
14
2
 
24
 
! Отговори
Рентиер преди 8 години
Аз пък търся коректни и възпитани наематели- да си плащат наема и сметките редовно, да не чупят мебелите, да не крадат, да не тормозят съседите... обаче такива са малко на пазара. Ако не е нормален и цивилизован човек, няма сделка.
13
3
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Същата скърпена статия от сорта:"Очаква се силен туристически сезон за 2015,ще дойдат китайци и американци,съобщи министрката на туризмата" това беше юни месец.Реалността-хотелите са празни.Същото е с пазара на имоти.
12
1
 
27
 
! Отговори
bulgaria non fair преди 8 години
Пак тази телевизия пуска партенки......Днес.бг, внимавайте с кой си партнирате!Лъжа след лъжа, копи-пейст от СНН буквално.Някакви недоказани експерти, политически труповеи тн. са ежедневно в тази *** телевизия....
11
0
 
29
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Архитектите в БГ са по-катастрофални от земетресение.
10
0
 
35
 
! Отговори
Чекист преди 8 години
От миналата година е така. Масово и руснаци купуваха в София. :))) Май е време да слезем всички на земята а? :)) imoti.net този рекламен трик е стар. Вдигна ли се посещението на сайта ви след тази новина? :))
9
0
 
36
 
! Отговори
Ханс преди 8 години
Да ама качествено, ново строителство, с добра локация- просто няма такова животно !!!
8
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
АКО БЕШЕ ИСТИНА НЯМАШЕ ДА ИМА ГРЕШКА!!!НЕМИТЕ ВЪРВЯТ НАГОРЕ ТОВА Е ВЯРНО!!! :DНО НАЕМИТЕ СА БЕЗ ПРОМЯНА И НАДОЛУ ЩОТО ПРИ УПРАВЛЕНИЕТО НА БУДАЛИСОВ И СЪСИПВАНЕТО НА ДЪРЖАВАТА НЯМА КАК ДА ИМА РАСТЕЖ НА ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА ЗА ЖИВЕЕНЕ!!!!!!САМО ЗЕМЕДЕЛСКАТА ЗЕМЯ СЕ КАЧВА, ЗАЩОТО ПАРИТЕ ИДВАТ ОТ ЕС ЗА СУБСИДИЯ И СТАВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ!!!
7
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Съвсем между другото - от 5 години спорадично(веднъж на месец) се пуска статия, как виждате ли, цените на имотите се покачвали, цените на наемите се покачвали. Глупости. Цените се сринаха и си стоят сринати. А статиите(и интервютата) са платени реклами - с надежда някой да се върже и да си купи/наеме нещо(защото, о - "ужас, цените вървят нагоре и след 3 месеца ще са двойни"; или пък "Хубавите имоти свършват, бързайте да си вземете, че не останаха"). Жалък опит за рекламна кампания.
6
1
 
40
 
! Отговори
а преди 8 години
Най се търсят имоти с наем 500 лв, че като вземеш заплата да платиш наема.
5
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То бива, бива ама това вече и пълна излагация. Май не сте само неми, но и слепи.
4
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Немите вървят нагоре, търсят се добри жилища"Чудесно. А глухите? Глохонемите са някаква производна на предишните или отделна класа?
3
1
 
25
 
! Отговори
БайБрадър преди 8 години
Немите ли ви казаха?
2
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Немите вървят нагоре...."А глухите на къде вървят :)
1
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Немите" ??