Безработицата у нас намалява с най-бързите темпове в ЕС

Младежката безработица в общността е 20,4%
1 сеп 2015 15:25,
39
Безработицата у нас намалява с най-бързите темпове в ЕС
Снимка: Ройтерс

Безработицата у нас намалява с най-бързите темпове в общността - от 11,5% през юли 2014 година до 9,4% през юли тази година. Сезонно изгладените данни на Евростат показват още, че нивото на безработица у нас е малко под средното за ЕС.

В цялата общност без работа са малко над 23 млн. души, или 9,5% от трудоспособното население в ЕС. Безработните българи са 313 хил. души.

По данни на европейската статистическа служба през юли има леко понижение на безработицата в Евросъюза – до 9,5% спрямо 9,6% през юни и много по-видимо подобрение на трудовия пазар спрямо юли 2014 година, когато безработицата достигаше 10,2%.

В еврозоната също има спад на безработицата до 10,9% през юли от 11,1% през юни и 11,6% през юли 2014 година.

От статистиката е видно, че най-ниската безработица в ЕС е в Германия – 4,7%, на обратния полюс са южните държави – Гърция, Испания, Италия, Португалия и Кипър. Най-сериозна е ситуацията в Гърция, където без работа са 25% от трудоспособното население.

Данните обаче са към май 2015 година заради спецификата при отчитането на безработните от страна на ElStat. Все пак данните на гръцката статистика показват известна стабилизация на трудовия пазар – през юли 2014 година безработицата е била 27 на сто.

Голям проблем за южната ни съседка обаче остава младежката безработица – почти 52% от хората под 25 години са без работа. Данните показват влошаване на ситуацията – през юли 2014 година процентът е бил 49,5 на сто, но спрямо май има леко намаление.

В Испания безработните младежи под 25 години са 48,6%, а в Италия – 40,5%. Като цяло младежката безработица в ЕС е 20,4%.

Данните за България показват подобряване на ситуацията с младежите без работа – през юли младежката безработица в страната е 18,1%, спрямо 19,3% през юни.

Четете още икономически новини в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: безработицаработа
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Всеки напуснал България намалява безработицата!До сега не съм чул милиционер или чиновник да е напуснал!
24
1
 
0
 
! Отговори
бюрото преди 8 години
може би наистина безработицата е намаляла,ако се броят хората който са на борсата получават пари от там и в същото време работят на черно.
23
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Населението намалява поради емиграция, броя на работещите си остава същия и ето - безработицата намалява...А реално нещата стават по-зле.
22
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Безработицата у нас намалява с най-бързите темпове в ЕС" - да, масово високо образовани кадри работят в дюнерджийници и барове на морето...
21
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мурзилажа...почвайте да разправяте колко е гадно тук...
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън-дрън ярина.......
19
3
 
4
 
! Отговори
xaxaxaxaaxaxa преди 8 години
как не вие е срам да пишете такива лъжи ? сложете я във разред "избори 2015"
18
3
 
11
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
ЛЪЖЕТЕ ЧЕ НАМАЛЯВА БЕЗРАБОТИЦАТА.
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
да видим -може б изащото населението намалява с най бързи темпове в Ес ,та който млад/непенсионер е останал в Бг-то веднага някой го взема да работи ..бравос ,септември ще бъде май ,петилетките ще ги преизпълним ,статистиката ни казва че живеем мн добре в Бг-то....ама ще става още п о добре...
16
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ne zablujdavaite naroda
15
3
 
17
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Който е изготвил тази статистика да остане без работа и да се опита да си намери после и да види колко е паднала безработицата ,за едно място със заплата 450 лв се конкурират стотици!
14
2
 
6
 
! Отговори
vesko02 преди 8 години
Подобно на безработицата и статистиката ни изпревари съветската/май още са в онази епоха
13
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Така е, намаляла е . Едните са умрели, а другите са емигрирали. Държавата подарява нашите пари на всякакви....., а в бизнеса има огромна липса на специалисти. Няма безработица- няма кой да работи и ще става по зле.
12
2
 
18
 
! Отговори
циници преди 8 години
Тия са луди. Май всички статистики имат предвид САМО София - и за средни заплати, и за безработица...А ДРУГАТА България да го
11
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами след като отвориха границите какво очакват.Това по скоро е негативно заглавие, защото повечето хора са намерили препитание навсякъде другаде но не и в БГ.
10
3
 
21
 
! Отговори
hahah преди 8 години
Безработицата у нас намалява с най-бързите темпове______________________________________Толкова много ли се изнасят от Бьлгария???
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Otidoh predi nqkolko godini da pitam kmeta na obshtinata zashto se otkazva na nqkolko badeshti investitori da vlezat v grada da ima rabotni mesta i tnt. Choveka vika e to nqma beZrabotni pitah v biuroto po truda nqma mnogo i za tova ne vlqzoha zavodite v grada
8
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тока, бензина, парното, сега и безработицата намалява ! Идат избори ! Само дълговете се увеличават.
7
3
 
27
 
! Отговори
ясно е защо преди 8 години
Според изследване на Икономическия институт на БАН от 2013г., 20% от работоспособното население в България е искало да емигрира в чужбина.Безработицата е спаднала поради това, че по-голямата част от тези хора са успели!
6
2
 
25
 
! Отговори
Сп???нс преди 8 години
хахаха същото е в испания , безработицата пада главоломно , поради факта че миналата година около 500хил емигрираха в германия или си заминаха за държавите откъдето са