Талантите, а не газовите тръби са бъдещето, заяви Плевнелиев

Д-р Цено Галчев с наградата "Джон Атанасов"
5 окт 2015 18:50, Бойчо Попов
66
Талантите, а не газовите тръби са бъдещето, заяви Плевнелиев
Президентът връчва наградата на Д-р Цено Галчев. Снимка: Булфото

Бъдещето през следващите години няма да се крие в газовите тръби, а ще бъде в талантите, заяви президентът Росен Плевнелиев по време на церемонията по връчването на годишните награди „Джон Атанасов“

По думите му бъдещето няма да е на армията от войници, а на армията от интелигентни млади хора, които са прегърнали каузата на иновативна и просветена България.

Само заедно ще станем истинската сила в информационните и комуникационните технологии, която искаме да бъдем, каза още Плевнелиев, подчертавайки усилията за реформиране на администрацията.

Който стои комфортно на едно място и не опитва нови неща, няма силно бъдеще. Днес отдаваме много голямо значение на развитието на електронното правителство, което ще бъде стратегически приоритет, каза още президентът.

По думите на Плевнелиев на софтуерната индустрия в България днес се падат 1,74% от БВП на страната, но преди години този дял е бил много по-нисък. 60% от продукцията на софтуерната индустрия е предназначена за износ, при това за високотехнологични държави като САЩ, Великобритания и страните от еврозоната.

Ако преди 10 години в бранша са били заети 5 хил. души, днес техният брой е 17 хил. и продължава да расте с бързи темпове. Приходите на компаниите от сектора са се увеличили за 10 години с 600%. 90 на сто от заетите в сектора са на възраст под 35 години, а 80% говорят поне един чужд език.

При кого отидоха наградите?

В категорията "Ученик и преподавател" бяха отличени Мартин Шаламанов от 12-ти клас на Националната природо-математическа гимназия и преподавателят му Петър Петров, както и Виктор Кирилов и неговият преподавател Красимир Асенов от гимназията в Монтана.

В категорията "Първи стъпки в компютърните науки" отличен бе Христо Стоянов, който в момента вече са обучава в Стандфорд.

В категорията "Проект с висок обществен принос", който е създаден от млади българи под 35 години, беше отличен Георги Измирлиев за проекта "Правата ми".

Голямата награда "Джон Атанасов", която се връчва от 2003 г. насам, за първи път бе спечелена от хардуерен продукт – награден беше доктор Цено Галчев за няколко проекта, което ще бъдат представени пред публика утре.

Д-р Цено Галчев е доктор по електротехника и електроника от Мичиганския университет в САЩ. Научните му интереси са в областта на микро-електромеханичните системи (МЕМS). Д-р Галчев създава микросистеми, които  преобразуват кинетичната енергия около тях, в електричество, което може да захранва електронни системи и схеми.

Разработената технология е патентована и поставя световен рекорд за ефективност при преобразуването на нискочестотни вибрации. В момента работата на Цено Галчев е свързана с разработването на различни микросистеми за записване на електрическите сигнали в мозъка.
 

Още новини от света на икономиката четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
7
 
4
 
! Отговори
Аз преди 8 години
Помня,че като деца разсъждавахме върху цитата "Боже,колко мъка има то поя свят боже!" а тогава,още детското съзнание не разбираше истинския смисъл на тези слова.Сега те придобиват друго измерение-"Боже,колко злоба има на този свят боже..." като под "свят" разбирам България!Всички тези нападки и оплювки показват,че имаме най-добрия Президент до сега-Росен Плевненлиев-умен,интелигентен,ерудиран и почтен.Гордея се с него!
34
3
 
7
 
! Отговори
Ред арми преди 8 години
Бъдещето на България започва когато Плевнелиев и Борисов се махнат от настоящето
33
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой в България да каже нещо умно и червените *** веднага се нахвърлят върху него.
32
4
 
15
 
! Отговори
Сноудън преди 8 години
Плевнята е нагледно доказателство как на децата на наши другари им бяха подарявани дипломите за висше образование. Толкова глупости на куп рядко може да се видят. Страната ни е разсипана. Промишлеността и селското стопанство са разбити. Колкото и гении да се пръкнат все тая. Няма ли върху какво да приложиш знанията си нищо не става. Младежи задайте си въпроса защо първо ни ликвидираха атомната енергетика.
31
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глупчо , млъкни най после и си затвори устата !
30
3
 
14
 
! Отговори
до 45 от славянин преди 8 години
Само че вашият прецедент не спомена как ще държи талантите в ''демократична'' България със заплати от няколкостотин лева!? Я пробвай да отговориш ти, умно и ''демократично''!?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До СТАМИНА Предците на *** не са били от тези който са си давали живота . Те са били от тези ,които са си дали името и вярата на поробитела .
28
3
 
20
 
! Отговори
Иван преди 8 години
Таланти без газови тръби не се раждат. Затова германците подписаха договор за още газови тръби, а нашия президент не разбира тези работи.
27
21
 
7
 
! Отговори
Професор преди 8 години
Най добрия Президент ! Отново ще гласуваме за него.
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Заприличали сме на индия. Преди 15 години там беше пикът, на колл центровете и никнещите като гъбки софтуерни компаниики.Какво ще прави населетието, което не разбира от програмиране, а до сега е работило в индустряита и машиностроенето. Майната му така ли, господа управялващи.?
25
2
 
11
 
! Отговори
фермер преди 8 години
Бяяяяяяяяяягаааааааааааааааааааааааай не издържам вечи
24
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ХАХАХ."Талантите, а не газовите тръби са бъдещето, заяви Плевнелиев"А нали целта на тези таланти е да имигрират, а и не слуйайно се лансира тези иде умишлено сред тях.Дъжава без енергетика и индустрия не е държава. В момента се превръщаме точно на това. Развиваме колл центровета, аутсорсинга, компютрите и телемоникациите и сме готови. Така ли? Но в споменатите 4 отрасъла е заето едно 200-300 хил души предимно 25-40 години от големите градове. Ами останалите българи какво ще работят ?
23
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От последно време нещо разреди хвалбите на "евро-атлантическите " ценности.
22
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Чакам този плазмодий да обяви война на Русия, за да видим кой ще го последва",,,,,,,,,,,,,И мие като укропите ще гледаме да видим първия руски войник, че да се предадем.
21
1
 
36
 
! Отговори
info. преди 8 години
Плевнелиев към студенти: Първо смели, после образовани!Нямаше ли поне един тогава,да му обясни,че ако го удари с бухалка по главата,пак няма да стане по-умен.
20
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Нема нема па изръси някоя простотия та и децата му се смеят...
19
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ама само как се връзва тази статия с друга ваша: "Родните студенти все по-неграмотни и без обща култура".
18
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А,без газови тръби кой ще финансира талантите да се развиват???Няма газови тръби-няма бизнес,няма бизнес-няма меценати,няма меценати-няма таланти!!!!!Просто и ясно!!!!Едното и другото вървят ръка за ръка!!!Без едното,другото просто не може да съществува!!!Просто,ама коя глава,дето ти пише речите да мисли,а ти пък най-малко да вложиш ум и да помислиш!!!
17
2
 
16
 
! Отговори
pet преди 8 години
На следващите избори ще гласувам за бат Сали президент!!!
16
20
 
5
 
! Отговори
DreamTheater преди 8 години
Кадърният и талантливия знае как да се стопли.Знае и как да се реализира.А за другите остава да си говорят глупости по тъпите форуми.

Спонсорирани публикации