Сериозни количества нелегални горива влизат у нас

Контрабандата пречи на бизнеса, обяснява специалист
27 ное 2015 20:29, Петя Славова
22
Сериозни количества нелегални горива влизат у нас
Снимка: Агенция "Митници"

 

Има много сериозни количества нелегални горива, които влизат в България, коментира на семинар за журналисти председателят на Българската петролна и газова асоциация /БПГА/ Валентин Златев. Контрабандата е един от проблемите, които пречат на бизнеса ни, но в същото време страда и държавата, защото в българския бюджет не постъпват средствата, които би трябвало, коментира той, цитиран от БТА.

Златев цитира данни на Министерството на финансите за деветмесечието, които сочат съотношение на произведените у нас горива към вносните - 60 към 40 процента. Срещу 60-те процента български горива постъпилите акцизи са около 1,238 млрд. лева, а срещу останалите 40 процента вносни горива - 380 млн. лева, посочи той. По думите му от съотношението на постъпленията се вижда, че то не е 60 към 40. "Тогава къде са останалите неколкостотин милиона, които не са постъпили в българския бюджет", попита той.Според председателя на БПГА българската държава прави усилия в тази насока, но за няколко месеца работа на създадения антикорупционен комитет все още няма резултати. Това не значи, че контрабандата в България е намаляла, за съжаление, коментира той.

Валентин Златев обобщи, че двата основни принципа, за които се борят членовете на БПГА, са равнопоставеност на всички участници на пазара на горива в България и за върховенство на закона. Налице са много примери, където тези два принципа се нарушават, отбеляза той. В кампанията за масови проверки на бензиностанциите преди няколко месеца бяха проверени всички бензиностанции на членове на БПГА - 1200, но не и ведомствените, които са около 6800, тъй като те нямат пломби, даде пример Златев.

Друг проблем, който очерта той, е свитият български пазар на горива. За съжаление, българската икономика се възстановява бавно от кризата, най-добрият показател за състоянието й и за платежоспособността на хората е потреблението на дизел и бензин, които не се увеличават с очакваните темпове, коментира той. Проблем пред членовете на БПГА е и "нефункционирането в пълен обем на системата БАЦИС на агенцията "Митници", за което от браншовата организация са подали сигнал в прокуратурата с искане за проверка, посочи Валентин Златев.
Рафинерията "Лукойл", която е член на БПГА, осигурява между 60 и 70 на сто от снабдяването с горива в страната.

В търговията на дребно членовете на БПГА заемат около 80 на сто от пазара. Има и някои независими търговци, останалото е в "сивия" сектор, коментира Андрей Делчев, изпълнителен директор на БПГА. Той цитира данни, изнесени от МФ в началото на годината в парламента, според които "сивият" сектор е над 30 процента. Ако тези 30 процента бъдат сведени до минимални проценти, проблемът откъде да се вземат пари за магистрали и детски градини до голяма степен ще се реши, коментира още Делчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: нелегални горива
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПО ТЕМАТА: А, познайте, защо никой освен Русия не иска да унищожи ИД.
14
0
 
2
 
! Отговори
Miranda преди 8 години
***, vie ste klienti na idil i finansirate svetovni teroristi?!
13
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Божеее, кой говори за контрабанда и сива икономика. Аз съм сигурен в едно - във Вселената има баланс и за господина няма да е положителен.
12
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
лукойл са и с най некачествения бензин Трябва НАЦИОНАЛИЗАЦИЯ ЗА ТЯХ
11
1
 
23
 
! Отговори
Един Българин преди 8 години
Вальо, научи се първо ти да не лъжеш държавата и народа и па после говори за другите. Как ще има търсене на бензин и дизел, като сме първи по цени без данъци в Европа, а благодарение на ниските данъци крайната цена е по средата? Ти си изкусен КРА.ДЕЦ и това дори и ББ го разбра.
10
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Бял Данъкоплатец имали значение от къде идва нали е евтин А и може да е от Иран или Кюрдите не е като да не са на черния пазар ХА ХА ХА
9
2
 
16
 
! Отговори
Бял Данъкоплатец преди 8 години
И от къде идват.от Ислямска държава ли?????Пак добре че не е толкова нагъл да каже че Лукойла има много загуби от крадено гориво по горивопроводите,както ВиК години наред начислява на абонатите си и загубената по преносната мрежа вода.Ей Марешки им бръкна в анycа ама много май ги заболя.....
8
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лукойл са Велики Инвеститори бре, не са Колонизатори. Не може те да са виновни. Е, ни лев данък печалба не са платили за последните години, да не говорим какво друго правят, но са Велики Инвеститори! Волен ми каза!!1!1Да не споменаваме Лукойл Енерджи - те нямат нииищо общо с високите цени на електроенергията, срещу които всеки мрънк. Мне, нямат. Те са Велики Инвеститори, не Колонизатори! Запомнете!1!
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
долу лукойл
6
3
 
26
 
! Отговори
Joko преди 8 години
Златев, нека вашият картел да смъкне цените на горивата на дребно и тогава контрабандата ще увехне. Да, ама вие продължавате да дерете кожи при положение, че цената на суровия петрол се срина отдавна.....
5
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да, а "Лукойл" да не плаща данъци, да държи 80% от пазара на горива в страната, изобщо не пречи на бизнеса. Заслужавате да висите по стълбовете за назидание.
4
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"Контрабандата пречи на бизнеса" на кой бизнес пречи бе ???
3
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Газ повече да внасят, газ с АГУ съм :)
2
2
 
20
 
! Отговори
разни фантазии преди 8 години
Още не съм видял бензиностанция с лого ИД тогава от къде ли иде тази стока да не би ердогановото синче да се е сдушил с нашите добре облечени "бизнесмени".
1
2
 
27
 
! Отговори
соло преди 8 години
Марешки разрови л....а и почнаха да се обясняват! Досега стачки, бунтове, правителство падна, нищо!Сега мън, мън, много е сложно.

Спонсорирани публикации