Българинът купува все по-често имот на зелено

Цените им стопяват разликата с тези на завършените жилища
8 мар 2016 11:22, Миглена Иванова
19
Българинът купува все по-често имот на зелено
снимка: Ройтерс

Едва ли някой си е мислел допреди няколко години, че сделките с жилища „на зелено“ някога ще се възстановят с толкова бързи темпове, както преди кризата. От миналата година обаче се наблюдава връщане на интереса към покупката на жилища в строеж както за собствено ползване, така и с цел инвестиция.

Тенденцията е за пазара основно в София, както и най-големите градове на страната – Пловдив, Варна, Бургас, но постепенно се наблюдават признаци за активизиране на този пазар и в някои от областните градове, например Велико Търново, Благоевград, Стара Загора и други.

Основните причини – от една страна недостигът на качествени имоти ново строителство, а от друга – ниските лихви по депозитите, което стимулира повече хора да насочат спестяванията си към вложение в имот.

В много от случаите новопостроените сгради дори не стигат до агенциите за имоти, тъй като по-голямата част от жилищата се реализират директно от инвеститора. Купувачите се възползват от възможността да изберат разположението на жилището си от гледна точка на изложение и етаж, а могат и да направят промени в жилището по време на самия строеж.

Ако купувачите обаче се насочват към сгради в строеж в търсене на по-ниска цена, вероятно трябва да преосмислят стратегията си. Напоследък цените на жилищата в строеж догонват цените на вече завършените жилища и имотите старо строителство заради дисбаланса между търсене и предлагане. Така възниква въпросът докога ще продължи подемът на пазара въпреки очертаващото се силно ново строителство в големите градове предвид издадените през миналата година разрешителни за строеж.

Друг въпрос е доколко пазарът на жилища в строеж не следва амбициите на инвеститорите, отколкото нуждите на купувачите. Остава и проблемът с риска за купувачите, тъй като няма схема за плащане, чрез която той да бъде избегнат. Евентуални загуби биха могли да се минимизират при сключване на сделка с достатъчно авторитетен инвеститор, с подписването на договори с ясни срокове и ангажименти от страна на строителя и сключване на застраховка при евентуален фалит на строителя.

Банковата политика – катализатор на пазара

Политиката на банките – намаляването на лихвите по депозитите и кредитите, е основен катализатор на пазара на недвижими имоти през последната година.

Първите признаци за раздвижване на този пазар се появиха при затварянето на Корпоративна търговска банка, но както се оказа – това не беше спорадично. Много от клиентите на банката търсеха вариант за влагане на парите, които си възстановиха, като тези, на които не им достигаше малко за покупка на имот, а не искаха да теглят кредит, се насочиха към варианта сделка „на зелено“ с отстъпка.

Банковата политика подкрепя и експанзията на пазара на имоти в строеж. През последната година се засили реализацията на нови проекти с финансиране от банките, а много от купувачите на имоти „на зелено“ си осигуряват кредит от банката, която финансира инвеститора, при по-добри условия.

Банковото финансиране за купувачите обаче влиза при издаване на Акт 14 за сградата – т.е. завършен груб строеж. Обикновено финансовите институции отпускат около половината от необходимата сума за покупка, т.е. сделките „на зелено“ са по-подходящи за купувачите с по-висок дял собствено финансиране за сделката.  

Мненията на агенциите вижте в продължението на материала в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-големите виновници са т.нар. "катализатори" банкките, човек се залъгва, че таксите по кредита са горе-долу, колкото да е под наем и се хвърля смело, а после му излиза през носа. Да притежаваш имот е скъпо удоволствие, дори да не е особено качествен и на топ място.
17
0
 
11
 
! Отговори
ssss преди 8 години
Писна ми на ... от изкуствено надути цени! А медиите не е като да стоят безучастно - със статии като тази е навсякъде.Срам.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скапано е строителството, защото надзора се упражнява от частни фирми. Т.е ако надзорната фирма създава "проблеми", то на следващата сграда тя вече ще бъде сменена с правилната. Трябва държавен орган да упражнява надзор, не че строителството ще цъфне и върже, но все пак отговорността няма да се размива както сега. Отделно към всеки апартамент както има мазе трябва да има и осигурено паркомясто. Също така да се блокират парични авоари на строителя до изтичане гаранционният срок на сградата
15
3
 
15
 
! Отговори
:) преди 8 години
В България НИКОГА не трябва да се купува имот в строеж. Прекалено много са "бизнесмените", които от лакомия и некадърност не успяват да завършат строежите. Всеки строителен "бос" купува първо джип и хваща 2-3 държанки, пък после каквото остане (евентуално) го влага в бизнеса. А иначе, имотите вече вървят нагоре и това не е реклама, а закономерност.
14
0
 
6
 
! Отговори
AAAAAAAA преди 8 години
ЕДИН НОВ ЗАТВОРЕН КОМПЛЕКС С МНОЖЕСТВО ТЕЖЕСТИ-ЧЕСТИТО ДА ИМ Е..И НИКЪДЕ НЕ Е ОТРАЗЕНО
13
0
 
6
 
! Отговори
до 11 преди 8 години
Под наем, но нека държавата да си ги стопанисва, нали тя е допуснала да се построят по този безобразен начин. Защо трябва обикновените хора да си наливат спестяванията и да работят цял живот, за да изплащат жилище, в което дори не живеят те, а са го дали под наем, колкото да не затънат съвсем. Това е доста чест сценарий, за съжаление.
12
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Че то остана ли зелено, върху което да се строи? Може би има по-голяма сигурност в сравнение с преди 20-ина години, но изравняването на цените може да е само мираж. При този пренаситен пазар изобщо не виждам смисъл от нови сгради, докато други пустеят, само в моя вход 3-4 апартамента стоят празни,а е на удобно и иначе търсено място.
11
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Както новите, така и старите жилища в България стават единствето за отдаване под наем защото са много нискокачеснтвени - като се започне с материалите, мине през изпълнението и накрая хората стават заложници на мафиотите от Топлофикация.
10
0
 
18
 
! Отговори
zzz преди 8 години
Поредната поръчкова публикация... Брокерите и строителите поизгладняха и сега се чудят как да вдигнат цените ...
9
0
 
23
 
! Отговори
Analyst преди 8 години
На зелено накрая излиза на червено.
8
1
 
24
 
! Отговори
sofia bubble преди 8 години
през няколко години статиите се повтарят. ред е на новите абонати.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това строителство и закупуването на жилища има няколко основни проблема:1/ Не можеш да намериш жилище по твоя вкус - строителите все нещо икономисват и прецакват жилището.2/ В една сграда по-хубавите жилища се продават най-рано и ако човек не си ги купи много на зелено, ще може да вземе само от най-лошите жилища в сградата - затова цените и на зелено скачат.3/ Все пак цените на залено са по-ниски в сравнение с цените след Акт 16, но си има риск.4/ Проблемът с паркоместата - не достигат, а
6
0
 
19
 
! Отговори
опит - грешка преди 8 години
дo 3Скапано е строителствота, щото е набързо и със най-евтини и скапани материали!Така влагата остава в апартамента(особено по морето) и може да разболее наивния собственик!
5
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
през няколко години схемите се повтарят. ред е на новите шарани.
4
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
С това зелено могат да те пратят за зелен хайвер! Много хора из гърмяха!
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Строителството е скапано! Хората искат сами да строят. Така правят и масово в Германия. Строят се къщи на зелени площи. И това е добре, така градовете не стават претъпкани и населението се разстила. Това е предпоставка за инфраструктура: трябват пътища до тези нови къщи, канализация и т.н. Този западняшки модел за мен е добър и е хубаво да навлезе в България, преди София да е станала 4 милионна и да представлява 80% от българското население!
2
0
 
38
 
! Отговори
пак той преди 8 години
Също така независимо от огромното време, което отделих да търся подходяща застраховка срещу недобросъвестен строител се оказа, че така в България няма. Така че това, което пишете за застраховка срещу фалит на строителя е просто абсолютно неосъществима мечта.
1
0
 
15
 
! Отговори
кандидат-домец преди 8 години
Ако мога само да поясня на автора на статията, че промени в жилището не могат да правят по време на строежа, а само след приемане с акт 15.Иначе все още цените на "залено" са с около 20% по-ниски от цената на готовото строителство.