Строителството плавно отбелязва ръст

Основният тласък в сектора дошъл от фалита на КТБ
21 апр 2016 21:28, Миглена Иванова
14
Строителството плавно отбелязва ръст
Снимка: архив, Ройтерс

Плавното възстановяване на строителния сектор от 2014 г. явно се ускорява. Секторът отчита ръст за трета поредна година, като обемите са най-големи от 2009 г. насам, показват годишните данни на Националния регистър за ново строителство и реконструкции, които бяха представени снощи.

Въпреки силния ръст за 2015 г. обаче обемът на строителната продукция е 34% от обемите, отчетени през пиковата 2007 г. Т.е. секторът има още накъде да расте, като участниците на пазара очакват двуцифрени увеличения през тази година (от порядъка на 10-20%).

Пазарните участници са единодушни – основният тласък на строителния сектор, особено жилищният сегмент, е даден от фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ). Последвалото подобрение на лихвените условия и за купувачите на имоти, и за инвеститорите също подкрепя положителните тенденции в сектора и е направило инвеститорите доста по-смели.

Ако допреди година-две обекти от по 2-3 хил. кв. м РЗП се считаха за сравнително големи, сега отново се строят комплекси от по няколко десетки хил. кв.м.

Същевременно се отчита и промяна в двигателя на активността на пазара. Ако преди кризата от 2008-2009 г. основните купувачи бяха от категорията “спекуланти”, които купуват всичко, излизащо на пазара, в момента се търси качество и добра локация.

И при търсенето обаче има бум, най-вече в големите градове, което предизвиква съответен отговор и при предлагането, а това неминуемо ще доведе до нова корекция на пазара. Очакванията са това да се случи към 2018 г.

Строителният сектор през 2015 г. и първото тримесечие на 2016 г.

Стартиралото строителство през миналата година записва ръст от 16,4% на годишна база до над 3,329 млн. кв.м, отчитат от националния регистър. Резултатът оправдава напълно прогнозите за увеличение в диапазона на 15-18%, коментира основателят на системата Пламен Русев.

Най-голям дял от обемите заема започналото жилищно строителство – почти 1,8 млн. кв. м, следвано от промишленото с над 700 хил. кв. м., сочи още статистиката на регистъра.

През миналата година най-силен годишен ръст е отбелязало жилищното строителство – с 52%, следвано от офисите с близо 40%, промишленото строителство с почти 20% и търговските площи с малко под 17%.

Същевременно спад е отчетен при строителството на ваканционни имоти – с 56,32%, и на спортна инфраструктура – с почти 29%.

Продължението на материала четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още по темата: строителство
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
7
 
! Отговори
Аз там преди 8 години
Не пропускайте и новината, че към 2018 се очаква "корекция" на пазара. Т.е. дотогава цените ще растат, след което ще настъпи поредната криза, имотите ще станат повече отколкото са необходими. А защо - защото България няма икономика за да се инвестира там, не е добре да седят в банки (не е само КТБ пирамида, то самата държава е нещо такова), нито пък носят доходност в банките. Т.е аз изчакайте и си купете новото жилище през 2019 (ако още сте в БГ :)
8
1
 
12
 
! Отговори
Мъже Няма То ва е!!! преди 8 години
Стига Лъгахте Народа!!! Ръст 2,5% на икономика за януари за февруари 3,0% и т.н то се оказа 0,2%..Нищо не се възобновило държавата е фалирала.... Учеличават се данъците за да прикрият кражбите... Срам!!! ЛЪЖИ ЛЪЖИ а не знам защо търпим? За 25г. НИТО ЕДИН ЗАВОД ДЪРЖАВЕН ПОСТРОЕН НЯМА!!! КАКЪВ РЪСТ НА ИКОНОМИКАТА ИСКАТЕ??? "бизнеснини" С Офшорки... Грабат икономиката НЕ Я ПОДЪРЖАТ!!! БОГ ГЛЕДА И СЪДИ!!! ОТ ЯРОСТА МУ СПАСЕНИЕ НЯМА!!!!!!!
7
0
 
8
 
! Отговори
ж.стоев преди 8 години
Колкото СРЗ е 970 толкова е и търсенето на имоти и ръсти в строителството.Гадове
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Купувайте братя българи, че се очаква увеличение от 100-200 до 300% до края на годината! Руски и хамерикански олигарси се надпреварват да придобиват имоти в София и провинцията! Шейхове купуват тристайни и мезонети във Витоша и Малинова долина! Очаква се София да стане център на вселената! Бежанците носят чанти с пари и злато да инвестират в България, дори ромите са готови да заменят 10 тона жеуезо за панелка в Обеля! Всички надушват, че тук е далаверата! А строителните предприемачи предлагат
5
0
 
16
 
! Отговори
! преди 8 години
Балон се надува, балон!
4
0
 
17
 
! Отговори
Жоро преди 8 години
Абе за кво строите блокове като 50 000 годишно напускат територията? Ако са за ромите добре *** поне ги стойте от дърво че арматурата ще отиде за джилезо!!!
3
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Брависимо....
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Браво!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да но София не е цяла България.