Лидия Шулева: Пенсионните промени са насипни!

Промени обаче били нужни – как ще се плаща втората пенсия
Обновена: 28 апр 2016 16:38 | 28 апр 2016 16:37, Екип на Bloomberg
11
Лидия Шулева: Пенсионните промени са насипни!
Снимка: Reuters

Промените в начина, по който ще се изплащат бъдещите пенсии от т.нар. "втори стълб" бяха безалтернативни. Това каза Лидия Шулева, бивш министър на труда и социалната политика в ефира на Bloomberg TV Bulgara в своя коментар за предложенията на финансовото министерство за промени в Кодекса за социално осигуряване.

"При всички случаи трябваше да има регламентация на изплащане. Това се знае от доста време и се очакваше. Очакванията бяха тези промени да бъдат достатъчно дискутирани, защото обхващат доста аспекти на втория стълб и неговото бъдещо съществуване и развитие, а не само изплащането", каза тя.

"Всички тези промени, представени в насипен вид и то преди празниците е меко казано стресиращо, но да се надяваме, че ще се даде достатъчно време, за да се обсъди това т.нар. регламентиране на начина, по който ще се изплащат пенсиите", допълни Шулева.

Според нея има още неясноти в механизма, който е предложен, но идеята няма кой знае каква алтернатива, защото изплащането на пожизнени пенсии безспорно минава през създаването в един общ пул.

"Въпросът е как ще се изчислява средната продължителност на живота. Това са детайли, които засягат много хора и би следвало да се предвидят достатъчно време, за да се обсъждат", настоя тя.

Лидия Шулева говори и за възможността за избор, която би трябвало да се дава на осигурените лица, за нуждата от увеличаване на дела на втория стълб в осигурителната ни система, както и за вероятността да се окаже, че браншът на пенсионноосигурителните дружества се нуждае от консолидация.

Повече може да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
1
 
! Отговори
АTAKICT преди 8 години
До Цецо ЩЕ ВЗЕМЕШ НА БОСИЯ ЦЬРВУЛИТЕ---ТАМ ИМА 000000000000000 ЛВ СЕГА ЩЕ КАЖАТ 4Е Е ИМАЛО ХАКЕРСКА АТАКА И СА ЗАЛИ4ЕНИ 90 ПРОЦЕНТА ОТ ВЛОЖИТЕЛИТЕ ИИ---ЩЕ ПИЕШ ЕДНА СТУДЕНА ВОДИЦА
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората ще живеят толкова, колкото пари имат в частните пенсионни дружества.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Разбраха, че частните пенсионни дружества ще дадат разликата между взетото и прибраното за собствена издръжка, ще кажат: разполагате с толкова пари, как да ви ги дадем - накуп или за 3-4 години по 100 лева?
6
1
 
16
 
! Отговори
Цецо преди 8 години
НЕ МИ ПИПАЙТЕ ПАРИТЕ ПО ЛИЧНАТА, ПОВТАРЯМ ЛИЧНАТА СМЕТКА ОТ ВТОРИЯ СТЪЛБ. ТЯХ ЩЕ СИ ГИ ИЗТЕГЛЯ ВЕДНАГА СЛЕД ПЕНСИОНИРАНЕ ЗАЩОТО НЕ ЗНАМ КОЛКО ЩЕ ЖИВЕЯ.
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз ... люлка люлее...
4
1
 
23
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
КАКЬВ 2--РИ СТЬЛБ ТОЙ КАКТО И ПЬРВИЯ ГИ НЯМА ----ПОСТОЯННО СЕ ВЗЕМАТ ЗАЕМИ ЗА РАЗПЛАЩАНЕ КОЕТО ПОКАЗВА 4Е ЦАРЯТ Е МНООООГО ГОЛ
3
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
До АнонименБез работеща икономика напълно логично.
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Па почнаха да вадят чанти от нафталина - в случая веселата вдовица а социалистическото пенсионо осигуряване банкрутира още 89'
1
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НОИ е банкрутирал и ГЕРБ се чудят как да плащат пенсии.