От ученици до баби – работници в туризма всякакви

Преди летния сезон хотелиерите не усещат недостиг на кадри
Обновена: 14 май 2016 07:31 | 14 май 2016 07:30,
69
От ученици до баби – работници в туризма всякакви
Снимка: Архив Bulphoto

Около 320 000 българи ще намерят препитание по морските ни курорти и туристическите обекти в страната това лято. Бизнесът не очаква да има проблеми с кадрите в пика на сезона - юли и август. Недостиг на спасители също не се очертава това лято, коментира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

В момента курортите трескаво набират кадри, като има разминаване между търсенето и предлагането. Все още хотелите не са окончателно окомплектовани с кадри, а и не всички хора, които биха искали да работят лятото по морето, са декларирали за какви позиции и в кой период биха желали да работят.

Големите курорти разчитат 95% от персонала им да дойде от вътрешността на страната, а в по-малките населени места външните хора са около 5%. Освен това големите комплекси, както и 3-4-5-звездните хотели, поддържат целогодишна заетост на най-важните кадри от персонала си. По-малките хотели в периферията на Черноморието по-късно ще завършат с набирането на кадри, защото кандидатите по-късно се информират за свободните позиции. Там ще се разчита на работна ръка от вътрешността на страната.

От ученици до възрастни жени – всички намират препитание на морето

За работа в туризма в България няма възраст. 14-годишни ученици се възползват масово от възможността да работят до 22.00 часа в курортите, а възрастни жени плетат ръкавици с пет пръста за атракция на чужденците, коментира експертът.

Според Драганов туризмът е попрището, което вече мотивира българите в чужбина да се връщат като мениджъри в бранша или като предприемачи, връщат се и професионалисти - например големите имена в готварското изкуство.

В генотипа на българина е заложено да цени и да влага средства в образованието на децата си, което е предпоставка да имаме образовани кадри за бранша, а страната ни постепенно да се превръща в инкубатор за тях, смята Драганов.

Бизнесът също променя нагласата си и предоставя на кадрите си не само мотивация под формата на добра заплата, а и допълнителни екстри, сред които най-важното е отношението към работника.

Заплащането - от 650 до 12 000 лева

Средно възнагражденията в бранша варират от 650 лв. до 12 000 лева за различните позиции. Част от парите са от заплата, а друга - за квартира, храна, възможност за почивка на семейството, транспорти разходи, безплатен мобилен телефон, автомобил, кредитна корпоративна карта, не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника, като те могат да достигнат и до три заплати.

Председателят на синдиката на туризма в България към КНСБ Татяна Джилянова коментира за че заплащането на трудовото възнаграждение в туризма трябва да излезе на светло, защото се обявяват заплати в стойности минимално 650 лева, а НСИ обявяват средна заплата за туризма от 520 лева. Тя отбеляза, че допълнителните бонуси са за мениджърския екип, а за изпълнителните кадри - социалната придобивка или бонуса е ваучери в размер на 60 лева и безплатен транспорт.

Драганов смята, че бизнесът вече е научен да поддържа банка с кадри и целогодишно да им плаща заплати - това важи не само за мениджърите и за средния персонал, но и за готвачи, камериерки, рецепционисти. Същевременно бизнесът е наясно и с това кои от бившите си кадри не би искал повторно да наеме, коментира Румен Драганов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още по темата: туризъмкадри
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12 000? Да не сте прекалили с нулите? Я кажете за каква позиция дават толкова, че да кандидатствам и аз. Да не сте имали предвид 1 200?
21
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
12000 си е самоупределил собственика на хотела, на жена му ще дава по-малко, на любовницата ( мениджърката там ) още по малко. На обслужващия персонал 650 лв.- за тия пари ще ги експлотира минимум по 14 часа дневно.
20
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ученици и пенсионери, но не и професионалисти. И после обслужването не било на ниво. Едните нямат опит и трудови навици, другите пък нямат енергията да тичат като 30 годишни. Изобщо идилия. Ама каквото посееш, това ще пожънеш. Изгониха професионалистите, сега ще ви работят деца и пенсионери.
19
0
 
25
 
! Отговори
Кадър преди 7 години
Имам болезненото чувство, че експерта има нужда от спешна медицинска консултация при подходящ специалист...
18
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
От ученици до възрастни жени!!!! Бабетата и децата ли ще ви бачкат бе мутретата? Не беше ли забранено да се експлоатира детски труд бе мутретата? А бабетата каква работа ще вършат сигурно ще правят еротични масажи?! На л.йноморието не съм ходил от 1995 година. Тогава за последно ходих на Ахтопол в почивна станция останала от съциализама. След това тази почивна станция едни държавни мутри я унищожиха за да направят бетонен блок. От тогава не съм си и помислял да ходя на мутроморието.
17
0
 
25
 
! Отговори
мизерия преди 7 години
Уважаеми клиенти моля не се сърдете на обслужващия персонал,вия и идея си нямате в какви условия работят и какви мизерни заплати взимат,има една уж голяма Софийска фирма FPI там заплатите стоят не променяни от 6 год.за двойни надници по празниците изобщо не се говори,бонуси никакви и този Велик ден нищо,това е истината за туристическия бранш.
16
0
 
25
 
! Отговори
Браншовик преди 7 години
"От ученици до възрастни жени всички намират препитание на морето" - за това продукта ни е на тоя хал. Не се дават никакви пари от работодателите за обучение на кадрите! Абсолютно не е вярно това за високите заплати и обезщетенията. Кадрите на всички нива по правило не си получават последната заплата при напускане. Стига сте го цитирали този мошеник Румен Драганов и разни *** "синдикалисти".
15
0
 
23
 
! Отговори
Турист преди 7 години
Персоналът от години се състои масово от братята римляни. България се е превърнала в Ромелия.
14
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АЗ ПОВЕЧЕ НЯМА ДА ПОСЕТЯ БЪЛГАРСКОТО МОРЕ.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
mmmmmmmmmmmmmmmmmm
12
0
 
17
 
! Отговори
за курортизма преди 7 години
Курортизма просперира. Работници в туризма всякакви и получават бонуси. И не се нарича "туризъм", ами "курортизъм" щом е само по морето, а не по планините.
11
1
 
22
 
! Отговори
яко в джаза преди 7 години
Другари, не бъдете толкова лоши, хората трудещи се в този вестник , подобно нам, чакат някое подаяние в края на месеца- и такива статий носят средствата необходими за поддръжката му
10
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Направо да се разплачеш....Това за България ли е - обезщетение при напускане (!!!!!), корпоративна кредитна карта (!!!!!!), 12 000 лева заплата (!!!!!!!!!!!!)?По мои наблюдения персоналът се радва, ако му дадат 500, а не 400 лева заплата и не му я удържат като глоби. Българска работа.....
9
0
 
29
 
! Отговори
Бнтустан преди 7 години
Сега,тоз експерт да земе една котва,и да иде на Аспаруховия мост и да скочи поне три пъти
8
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кога най сетне ще се забрани мизерната заплата от 500лв? Хотелиерите от Бг, искарват повече пари дори и от чужденстраните европейски хотелиери...
7
0
 
35
 
! Отговори
Паметлив преди 7 години
Като почнат с тия ведри статии,дето нямат нищо общо с действителността...Ръстът тая година се дължи единствено на това,че цялото южно Средиземноморие е военна зона!Това разбира се е шанс,който не бива да се изпуска и отрасълът трябва да направи нужното за да се докаже.Дали ще го направи или ще се пусне по течението на лесните,но нетрайни пари предстои да видим.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Около 320 000 ще намерят препитание ? тази цифра е прекалено завишена , най-много 10 - 15 хиляди да бачкат в бранша , останалите бройки са въздух под налягане.
5
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хахаа, някой се опитва да изкара черното-бяло.Едно, че персоналите им са в съкратен състав и предимно от пенсионери, които започват да каталясват, като започне работата, второ са наели местни шведи, които не знаят и български, като хората да не споменавам чужди езици.От алчност, господата туристически"босове", ще си затрият бизнеса. 500 лв. заплата.Да се чудиш да им се смееш ли, да им любиш мамите ли.
4
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"не са за пренебрегване и високите обезщетения при евентуално напускане на работника"------------Това за българския работодател ли се отнася? Да се смея ли, да плача ли? Откровените лъжи некоректен опит за раклама ли са?
3
1
 
58
 
! Отговори
Бизнесмен преди 7 години
Търся да наема камериерка-заплата 4 000 лева, служебен автомобил, храна, възможност за почивка на семейството, транспорти разходи, безплатен мобилен телефон,кредитна корпоративна карта, допълнителна пенсионна и здравна осигуровка, работи се 4 дни в седмицата,осигурена детска градина за децата....за контакти-Арменския поп