Ще стигне ли петролът 252 долара за барел?

САЩ не изключват това да стане през 2040 г.
14 май 2016 21:40, Екип на Investor.bg
68
Ще стигне ли петролът 252 долара за барел?
Снимка: Reuters

При положителен сценарий цената за барел петрол може да достигне 252 долара през 2040 г. Това прогнозира американската Администрация за енергийна информация (EIA) в свой доклад за развитието на енергийната сфера до 2040 г., съобщи РИА „Новости“.

Анализаторите обсъждат три сценария – положителен, негативен и реалистичен. Експертите включват в своите оценки възможните решения на страните износителки на петрол от ОПЕК и на тези на държавите извън организацията.

При позитивен сценарий цената на черното злато може да достигне 252 долара за барел след две десетилетия. Не толкова оптимистичното бъдеще може да донесе цена от 76 долара за барел. Реалистичният сценарий предполага барелът "черно злато" да стигне цена от 141 долара барела в периода до 2040 г.

Междувременно от EIA прогнозират потреблението на енергия в света да се увеличи 1,5 пъти през следващите 25 години, като в основата на това ще стои развитието на азиатските икономики, в това число Китай и Индия.

„Потреблението на енергия ще нарасне с 48% до 2040 г. с ежегодни темпове на растеж от 1,4%“, смятат авторите на изследването. По тяхна оценка „повече от половината от прираста на този показател ще осигурят азиатските страни, които не влизат в състава на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Основна заслуга за растежа ще имат Китай и Индия.

Основният разход на енергия се пада на сектора промишлено производство. До 2040 г. тази индустрия ще потребява повече от половината от електроенергията в света. Други големи потребители са секторите транспорт (26%) и строителство (21%).

В същото време експерти на ООН твърдят, че връщането на петролните цени на ниво от 100 долара за барел в следващите години е малко вероятно.

В доклад на организацията се посочва, че средната цена за 2016 г. ще бъде 40 долара за барел, а през 2017 г. – 46 долара за барел.

„Връщането към цени от 100 долара за барел в близките години е малко вероятно“, коментират от департамента за икономически и социални въпроси към ООН.

В предишния доклад от декември прогнозата за макроикономическия показател беше 51 долара за барел през 2016 г. и 62 долара за барел през 2017 г.

„В настоящата ситуация е много трудно да се дава дългосрочна прогноза за цената на нефта, тъй като той се влияе от множество фактори“, обясни Даун Холанд, представител на департамента към ООН.

„Възможно ли е цената да да се върне към нивата от 100 долара в следващите пет години?...С прехода към възобновяеми и други източници на енергия това е малко вероятно“, смята той.

Въпреки това експертът не изключи категорично такъв сценарий, признавайки, че „теоретически това остава възможно“.

Холанд обърна внимание и на това, че в новия доклад съществуват алтернативни макроикономически сценарии, в които фигурират данните за цена през 2017 г. между 30 и 60 долара за барел.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още по темата: петрол
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да и жужи разправяше за $1000 за 1000м3 *** найсе - гладни кокошки просо сънуват
37
0
 
20
 
! Отговори
**** преди 8 години
Тези кравари нещоса се объркали,не долари,а юана са искали да кажат,защото до тогава сащ ще са фалирали отдавна,а може и въобще да не съществуват.
36
0
 
17
 
! Отговори
Нострадам преди 8 години
Няма да стане чак толкова, само $251 и 17 цента ще е.
35
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В Северна Америка добивната индустрия е със страшни дългове, ежедневно фалитите на по-малките добивни корпорации валят като гъби след дъжд. САЩ умират от борсово-спекулативния капан, в който сами се вкараха. Тежка и непосилна е цената на параноята да си винаги пръв в една поначало нелоялна конкуренция, имайки предвид самия американски модел на разбиране на конкуренцията.
34
1
 
25
 
! Отговори
Паметлив преди 8 години
В 2040 година 250$ може и да са по-малко от сегашните 40$,а може и долар да няма.Я камилата,я камиларя!Истината е,че в САЩ вярваха че Русия ще падне още миналата година и ресурсът и ще бъде погълнат от американски компании,а цените ще са каквито им са нужни.Е не стана и никога няма да стане(по тоя начин).По-добре да бяха опитали да я изкупят(Русия),отколкото да я присвоят.Още не е късно и цените са ниски.Обаче чувствам,че са решили да продължат силово и ще има големи разочарования.
33
0
 
18
 
! Отговори
ставри преди 8 години
До ОСМАН Внимавай какви напитки си купуваш,че ти се отразява много зле.
32
5
 
23
 
! Отговори
яфф преди 8 години
Абе глупци, в 40-та г. нефт почти няма да се използва.Има термоядрен синтез,вятър,слънце,морски хидрати идр.
31
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ердоганяБа си извратеняците! Верно ли? Тоа има ли си харем? А кани ли гости в харема си?
30
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гледаме войната между корпорациите, които искат нас да вкарат в кръвопролитие.Вярвайте ми - дреме ми на оная работа кой колко ще спечели......както тук вкарах в потрес няколко майmуни, дето ми искаха рекет ио рушвети.Жална им майка сега - така или иначе сега си мият ръцете с такива дребни риби.Правете го и Вие!Иначче тук си е забавно :)
29
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименДа - турчина им е правил cbирka. И не им е харесало, юото ги е осмукал и им е *** гъza.
28
0
 
16
 
! Отговори
Sando преди 8 години
Напълно е възможно, така ще насърчат използването на алтернативи, а и тогава потреблението на петрол ще е в пъти по-малко, за това е нормално цената да се вдигне, да не говорим за инфлация и други фактори.
27
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хаха, някакви комплексарчета явно имат лоши ретроградни спомени от някой турчин като малки и още не могат да преодолеят комплекса.Хайде питайте сега бай гугъл какво е ретроградно....хахаха.
26
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ТурчинаОтидоха тия, дето са приели религията ти
25
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 40Ма ти какво приказваш!Ми те си еват котките и кичките! Не е вярно! Не гледаш ли "Босфор ТВ"?Там плачат, страдат.. заради любов с Айшето! Тук бабите съпреживяват! (и младите с дипломи между е и пи).Спрете се де! Не говорите като дипломати!
24
11
 
20
 
! Отговори
Турчина преди 8 години
Просто сте едни комплексари но истината е на яве намаляте с бързи темпове поради все по голямото увеличение на гейските ви наклонности. Кой знае колко от вас чакат с нетърпение и тука да приемат гей браковете но както вървят нещатата няма да е след дълго. Лека полека всички европейски държави приемат гей браковете затова цяла европа намаля но най бързо бълхаристан намаля. Пълно е с гейове братче а жените им отидоха по чужбина да работят по бардаците
23
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На Петрол и Пeдeрaст общото му е първата буква.Не знам що спорите.Аз не ща турска култура, дето е затрила нашата с бруталността си.Жалкото е, че пак сме разединени и някакви странни хора си мислят, че "като дойде" ще ги направят паши. А те си ги броят за "***". (за справка виж изследването на турската академия - в нашите територии има само потурчени).
22
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Турчин36Нема такъв, ама турците редовно правят опити.
21
11
 
15
 
! Отговори
Турчин преди 8 години
До ха ха хаСАЩ не изключват българин да е родил след гей парада в София
20
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Към 2040 г дали на някой ще му трябва петрола?? Оптимисти с сащ...
19
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ печатат много долари и помпат хиперинфлация.