Експортният контрол на оръжия у нас е много стриктен

Ключовият фактор в борбата с тероризма е превенцията
6 юни 2016 12:44, Екип на Bloomberg
5
Експортният контрол на оръжия у нас е много стриктен
Снимка: Reuters

Спадът от 13% на терористичните атаки през последната година по данни на държавния департамент на САЩ е добра тенденция на фона на почти двойно увеличаващия се брой на терористичните актове и загинали хора от 2013 насам.

Ислямска държава обаче не е само една организация, а се превърнала в идеология, която намира последователи в над 60 страни по света. Това каза Йордан Божилов, експерт по сигурността от Софийски форум за сигурност, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Броят на джамиите в Сирия се е увеличил стотици пъти само за последните 5 години, коментира от своя страна анализаторът Христо Петров. Под думите му псевдотолерантността и отварянето на страна към подобни идеологии са в основата на подготвянето и продължаването на терористичните операции.

В ЕС вече има създадена нагласа да се върви към по тясно сътрудничество. Ключовото в борбата с тероризма е превенцията, посочи още Божилов. По думите му експортният контрол на оръжия в България е много стриктен.

"Изключено е България да изнесе оръжие за страна в забранителния списък. Въпросът е дали могат да попаднат оръжия, произведени в България, в подобни държави, след като са били изнесени за държава легитимен получател, каза още той. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Qui преди 8 години
Amerikanskia sultan vi e varzal zdrava kasa kaishka na vrata ...:-):-):-)
3
1
 
3
 
! Отговори
Гошо преди 8 години
В Сирия е пълно с РПГ, Ракети ГРАД, автомати АК, муниции принадлежали някога на Българската Армия (обозначителен номер 10 в два кръга)
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе, много е стриктен контрола...а онези с гранатомета дето се гръмнаха миналата година докато го пробваха са били не дилъри а посланици на добра воля ли !? Журналята, дано оня който е поръчал тази плоска статия не се е охарчил много, че като ви гледам ми се драйфа.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Обожавам, когато някой се прави на ударен. Естествено, че винаги има легитимен получател на хартия, НО американци купуваха за сирийската опозиция!!!! Хайде стига сме си завирали главите в пясака и да се самозалъгваме, ако не е този експорт, трудно ще изнесем голяма част от оръжията ни, особено с полигиката ни последните години.