Безработицата е най-ниската от 7 години насам

Регистрираните безработни са под 300 хил. души
48
Безработицата е най-ниската от 7 години насам
Снимка: архив, БулФото

За първи път от седем години насам броят на регистрираните безработни в бюрата по труда пада под 300 хил. души. Такава численост на безработните Агенцията по заетостта за последно е отчела в края на месец октомври 2009 г., съобщиха от пресцентъра й.

В края на месец май 2016 г. в бюрата по труда са регистрирани 286 246 безработни лица. Спрямо април те намаляват с 18 916 души. На годишна база, в сравнение с май 2015 г., безработните са значително по-малко – с 45 600.

Спрямо икономически активното население, определено при последното преброяване 2011 г., равнището на регистрирана безработица през месец май съставлява 8.7%. В сравнение с май 2015 г. то е значително по-ниско – с 1.4 процентни пункта. Намалението спрямо април 2016 г. е с 0.6 процентни пункта, като този темп се запазва за втори пореден месец.

На работа през май 2015 г. са постъпили общо 24 294 безработни, от които 22 101 – на първичния пазар на труда.

2 193 души са включени в субсидирана заетост. 720 от тях са започнали работа по програми за заетост, 275 – по насърчителни мерки. По схеми на ОП "Развитие на човешките ресурси" на работа са постъпили 11 198 безработни лица.

В бюрата по труда са заявени 18 765 свободни работни места. От тях частният сектор е обявил 14 141, които нарастват с близо 18% на годишна база.

Най-много свободни работни места за първичния пазар в бюрата по труда са заявени от работодатели в сезоннозависимите дейности – от преработващата промишленост (4 323 места), от хотелиерството и ресторантьорството (3 359 места), от търговията (2 651 места).

Следват заявените места от транспорта, складирането и пощите (1 347 места), от селското, горското и рибното стопанство (1 233 места), от административните и спомагателните дейности (1 127), от държавното управление (953), от строителството (951 места), от операциите с недвижими имоти (548 места) и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
18
 
! Отговори
Киро Кардана преди 7 години
До Мдаааа,преди малко излязох на терасата на огромния паркинг долу да ги видя новите коли и сувчетата,но явно не съм си взел халюциногенните хапчета и виждам 15-20-25 годишни бараки ....и тук там някоя под 5 години..Хора с бизнеси може и да карат нови коли ,но масовия работещ на заплата българин кара дърти бараки!
16
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До КурнелиRКажи и за бананите, не само за новите 15 годишни западни таралясници, и за бананите кажи как сега има банани и за тоалетната хартия кажи - 20 вида тоалетна хартия в супермаркета имаме при "демокрацията" и евроатлантизма.
15
3
 
22
 
! Отговори
Ъъъъъъъъ преди 7 години
Хахххахаххах вярно е ,че има много работа в България ....за по 350-400-450 лева....Те и заради това масово Германци,Швейцарци и подобни са се юрнали да работят в България;)Тук не се търсят работници а РОБИ!
14
1
 
15
 
! Отговори
Стъкмистика преди 7 години
Когато на година се евакуирват около 80-100К човека от България ,напълно нормално е % на безработните да намалява....Ако се направи една статистика колко от трудоспособните хора не работят ще се окаже една шокирваща цифра!А още по- шокиртващо ще е ако се покаже колко от безработните са от даден етнос!
13
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименНе знам кой емигрира ама в големите градове е нон стоп задръствания по улиците .Защо има задръствания? Защо не си работят където живеят - нали безработицата намалява, ами всички са се юрнали да работят само в големите градове както и два милиона кадърни и кфалифицирани хора се юрнаха да мият улиците на запад защото в евроатлантическа България няма работа
12
0
 
8
 
! Отговори
пазарен капитализъм преди 7 години
До Всички са играчиВ България има много работа ама повечето са с две леви ръце или са гледали много под прикритие и чакат мама да даде 10 лева и са в кафето да мутреят......Ако всички бяха сръчни като теб и работеха какво щяха да правят с произведеното? Къде ще го продават. От западна Европа ни заливат с по-евтино и по-качествено, никога няма да ги настигнем без няколко трилиона капитали и инвестиции а да им наложим мита на техните стоки не можем защото сме в ЕС.
11
2
 
13
 
! Отговори
кУрнелиЯ преди 7 години
Другари,лъжат ви. Безработицата е 30-40% и 6 милиона емигрираха а 3 милиона не са регистрирани. Само 100 човека работят в държавата.
10
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не знам кой емигрира ама в големите градове е нон стоп задръствания по улиците .
9
16
 
7
 
! Отговори
Всички са играчи преди 7 години
В България има много работа ама повечето са с две леви ръце или са гледали много под прикритие и чакат мама да даде 10 лева и са в кафето да мутреят......
8
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ХАХАХАХА...и това ако не е т.а.ш.ак. ...ДВА МИЛИОНА БЕЗРАБОТНИ ЕМИГРИРАХА ЗАТОВА ИМА СПАД, БОКООООО!
7
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как няма да е най-ниска, като всеки ден на терминал 2 напускат стотици Българи и емигрират. Аман от популистки и безсмислени писаници, колкото да се каже нещо.
6
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нерегистрирани, емигрирали, умрели - защо не ги споманавт никога? Паразитиращите на гърба на невръстните си деца, от чиито надбавки си я карат безпроблемно, в коя графа са записани? Вероятно са към успехите на социалната държава. Стига лицемерие. Говорете за работни места, нормални условия на труда, нормални заплати. Всичко останало е прах, пепел и цинизъм.
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Че за какво да се регистрират хората за 20 работни места за по 300лв ли кажете колко са нерегистрирани май цифрите ще са доста големи
4
0
 
16
 
! Отговори
НеобходимаИнформация преди 7 години
Коментатор 1 засяга много важен проблем:Тук се дава представа за приблизителния брой на регистрираните безработни.А изчислено ли е колко са в Бг здравите и прави пълнолетни хора под 60 г., които не работят, независимо от това дали са регистрирани или не? Интересно е да се знае какъв процент от тях могат да живеят благодарение на собствени спестявания, наследства, ренти или доброволно давана им от други лица издръжка?И колко са тези, които се издържат от помощи, кражби, просия, проституция?
3
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дааа... При условие че много хора се изнесоха от Бг, каква ли се очаква да е местната безработица? Това е причината за ниската безработица, а не че някой си управлява тая държава кадърно.
2
1
 
32
 
! Отговори
Пазарджиклия преди 7 години
Ето примерно мен ме искат от 3 места. Сега работя за пари "Х", предлагат ми от другите места "2Х".В Пазарджик безработица няма, даже има недостиг на работни места. Вече идват и шведи и канадци в нашият град да сбъднат своята мечта и да ги вземат на работа в Пазарджик.Птичките пеят, река Марица тече ли тече. Строят се завод след завод. Имаме работници и от екзотични места като Дубай,които са загърбили нефта за да се реализират тук
1
1
 
21
 
! Отговори
Доуточнете преди 7 години
1. Процентите на безработните според степента на образование.2. Процентите според етническата принадлежност.3. Колко от тях са трайно безработни и търсят ли изобщо работа?4. Колко от тях са работили и искат да работят, но са останали без работа не по своя вина?5. Колко са тези, на които е предложена работа, но те отказват и предпочитат да са на помощи?6. Пустеещата държавна земеделска земя колко работни места може да осигури?Смущаващо е това, че 18 765 заявени работни места стоят незаети.