Фалитите на спомагателните каси не означават, че са пирамиди

Фалиралите каси оперират по един и същ начин от 20 години
7 юли 2016 12:52, Екип на Bloomberg
13
Фалитите на спомагателните каси не означават, че са пирамиди
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Призивите към повече регулации за спомагателните каси въз основа фалитите на тези в Дупница и Сливен са необосновани. Това заяви финансовият журналист от в-к "Банкер" Петър Илиев. В ефира на Bloomberg TV Bulgaria той говори за структурата зад спомагателните каси в България. Фалиралите каси оперират по един и същ начин от 20 години, което е доказателство, че не са пирамиди допълни той.

Принципът на финансиране на тези каси са дяловите вноски, които техните акционери правят в тях, а целта им е да финансират бизнес, каза Илиев. Те представляват алтернатива на банковото финансиране "на малки и дребни съществования", на които трудно могат бързо да вземат банков кредит, допълни той.

По думите му заради малкия им баланс (40 – 50 млн лв) ще е икономически неизгодно да се назначава допълнителна администрация, която да осъществява допълнителната регулация.

"Абсурдно е да се искат хиляда души да извършват надзор на спомагателните каси, при положение, че 200 експерти в БНБ следят банките с общ баланс 80 млрд. лева".

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Събират,събират и накрая като направят една голяма томбола,и отново хайде пак с нови дребни акционери на които ще им раздадат гребенче и огледалце за да изглеждат като принцеси на път за да дирят прицове цм-цм и станал такъв,а какъв бил,кой кого извадил,кой как подскочил да се озове на широко цъфналото цвете.
11
0
 
4
 
! Отговори
Бешов преди 7 години
Ами то и телефонните измами са легални тогава. Даваш 2 хиляди за радиатори или климатици и ги продаваш за 4. Защо да се преследват телефонните бизнесмени, като насила никого не карат да си влага парите при тях. Нали така, другаре?
10
0
 
3
 
! Отговори
Георги Шопов преди 7 години
Означава че са обрани както и банките. Но поважното наи важното е че осъдихте Сидеров.Акрадците си плащат да не ги съдите .И сточник на доход така да се каже....
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И тези хора, на които потоп или земетресение им отвлича къщите - като в Бисер. Жал ми е за тях, но какво може да направи държавата? може да даде одеало, печица, 100-200 лева - пърав помощ. АКо искает пари да си бяхте застраховали къщата. Едно 800-1000 лева годишно е застраховката, а при изплащането добри пари се получават.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
не мога да разебра - тези хора каков искат от държавата? Вдигали са си лихвите на своя глава, вкарвали са си парите в едан пирамида, в която държавата няма участие, а сега викат олелеле Държаво спаси ни?
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Лаком г-з, глава затрива". Ей тук е истината. Гледам, все хора на средна възраст са си дали парите , лакоми за лихви, далеч надхвърлящи банковите. Забравиха ли пирамидите от преди 20г, или се надяваха на тях да не им се случи? *** пари не може да задържи - все ще се намери по-умен, който да му ги вземе. Сега тъпанарите реват, че нямало държава, като че ли тя трябва да се грижи за личните им финанси.
6
0
 
5
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Хората трябва да се научат най-сетне, че където предлагат лихвен процент по депозитите чувствително по-висок от средния в банковата сфера е пирамида!!! Лакомията никога не е била добър съветник...
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Призивите не трябва да са към регулации на "касите", а към това хората да не влагат парите си в тях.
4
3
 
6
 
! Отговори
Цецо преди 7 години
Този "финансов" журналист защо се излага?!? Още малко и ще нарече пирамидите благотворителни дружества...
3
2
 
8
 
! Отговори
е преди 7 години
не е съвсем така. Има Закон за кредитните институции и там ясно е написано какво е БАНКА. Когато някой под формата на КАСА имитира банкова дейност, това е наказуемо по НК. Безспорно е че тези КАСИ са пирамиди, защото имитират(чрез витрина, централно място и публичност) влогово-кредитна дейност. Това е доста различно от ролята на взаимо-спомагателната каса, която е уредена в Закона за кооперациите и ясно е написано, че тя може да извършава влогово-кредитна, но само с БАНКОВ ЛИЦЕНЗ!
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
***! Пука ви за обикновените хора, нищо че от имане едва ли някой би отишъл да търси пари в банка или нейна алтернатива! Как щели 1000 човека да контролират ВСКасите, като само 200 контролирали милиардите в ТБ.
1
0
 
8
 
! Отговори
Мунчо преди 7 години
Не е важно какви са "касите", а какъв е ефекта за вложителите! А той е - 1 пирамиди!