Как се финансират научните изследвания в България?

Трябва да се премахнат порочните практики, за да бъдат реализираните добрите намерения
12 юли 2016 10:52, Екип на Bloomberg
4
Как се финансират научните изследвания в България?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

За първи път с разработването на новата стратегия за финансиране на научните изследвания в България се създава много тясно сътрудничество между бизнеса и науката. В бъдещите центрове за компетентност и за върхови постижения науката няма да бъде просто фундаментална наука, а ще бъде насочена и свързана с бизнеса. Това каза проф. Павлина Долашка от Института по органична химия към БАН в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки това съществуват два притеснителни момента, засягащи доверието и равнопоставеността, добави тя. Добрите намерения, записани в новата стратегия за финансиране на научните изследвания, няма да бъдат реализирани, докато не се изчистят порочните практики, коментира проф. Долашка.

По думите й бизнесът започва все повече да се обръща към учените. С приемането на новата стратегия се очаква се да започнат да функционират 4 центъра за върхови постижения и 12-14 центъра за компетентност. Връзката между бизнеса и науката ще бъде много добра, ако тези центрове бъдат изградени както трябва, посочи още тя. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
1
 
! Отговори
Жокер преди 7 години
Безочливата жена декан /рабфаковка/ от коментар 1, е в Пловдив. Нейната специалност се изучава в различни наши университети, в някои от които тази специалност избират по 3-4 студенти. Резултатът е плачевен, но нали хора от БАН трябва да печелят допълнително като лектори? Резултатът е плачевен, но който е с протекции, назначават го в София и дори намират начин да го изтъкнат като най-добър сред младите учени, пък може и да е със знания като от кръжок Родознание в някое селско основно училище.
3
1
 
4
 
! Отговори
Викторина преди 7 години
помните ли убийството на чиновник от МОН преди повече от 15 г.? Стана за 36 000 долара.Помните ли, че преди няколко години самообесиха журналиста Мартин Кръстев, който по онова време беше управител на Издателството на БАН? Набедиха го за стотици хиляди евро. Той спечели делото на всички инстанции до предпоследната, а когато предстоеше последната инстанция, намериха го обеден в гора край София, без да е оставил предсмъртно писмо. Кой и защо реши, че е самоубийство?!
2
1
 
2
 
! Отговори
Стратегията работи преди 7 години
Тя е поетапна и не е променяна от 1947 г. до днес:1. Само по изключение се обявяват докторантури (до неотдавна - аспирантури), за които предварително да не се знае кой ще спечели конкурса.2. Ако някой случайно попадне на научна длъжност, без да е с протекция, жална му майка.3. Недоучени, но овластени същества решават кой е по-умен и по-подготвен.4. Откакто се финансират проекти, парите за тях се разпределят така, както се раздават редовните докторантури - за свои хора.
1
0
 
3
 
! Отговори
Не много отдавнаБеше преди 7 години
Чл.-***. проф. Емил Хорозов публикува книгата Проектният бизнес и обясни как се ограбват пари за финансиране на уж най-добрите научно-изследователски проекти.Професорът сложи подзаглавие - Наръчник на овластения мошеник! Вследствие на тази книга, тогавашният министър Игнатов подаде оставка, а също и някои други.Има обаче теп.е.гьози. Една от изобличените в книгата все още си е декан и тази година дори се появи по телевизията, да протестира, че искат да им закрият нерентабилната специалност