CEZ съди България за стотици милиони евро

Оплакват се от невъзможност да защитят инвестициите си у нас
13 юли 2016 13:52, Бойчо Попов
49
CEZ съди България за стотици милиони евро
снимка: Ройтерс

Чешката компания CEZ е подала арбитражен иск срещу България на стойност "стотици милиони евро", съобщават от компанията. Основание за жалбата е „невъзможността за защита на инвестициите“. До това решение се е стигнало след "множество действия на българските власти", които са в ущърб на компаниите на CEZ в страната. 

"Ситуацията в енергийния сектор е критична и особено що се отнася до ценовите решения на местния регулатор, които в дългосрочен план не отговарят на очакванията при момента на приватизацията", е записано още в изявлението.

"Готови сме да защититим нашите инвестиции по всякакъв начин и арбитражният съд е логичната стъпка", посочи Иво Хлавач, отговарящ за външните връзки на CEZ. 

CEZ е в България от 2004 година, когато участва в приватизацията на електроенергийната система. Компанията е доставчик на електроенергия на около 2 млн. битови абонати в района на Западна България. Направените инвестиции в мрежата са в размер на 500 млн. евро. 

CEZ е собственик и на ТЕЦ Варна, която обаче затвори врати в началото на 2015 година, тъй като не отговаря на екологичните изисквания на ЕС за работа. Чешката компания не успя да намери средства, за да направи нужните инвестиции в екологична инфраструктура.

Според компанията решенията на енергийния регулатор водят до намаляване на печалбата и дори загуба и слаба ликвидност.

В края на март от компанията поискаха увеличение на цената на електроенергията с 20%, но КЕВР не допусна това. Цената на електроенергията в Западна България остана без промяна от 1 юли, когато започва новият едногодишен регулаторен период в енергетиката.

Ройтерс припомня, че „цената на електроенергията е чувствителна политическа тема в най-бедния член на ЕС“. През 2013 година поскъпването на тока стана причината за падането на първото правителство на Бойко Борисов, допълва агенцията. 

Другите две електроснабдителни компании у нас - EVN и „Енерго-ПРО“ също водят арбитражни дела срещу страната от лятото на  2013 г. Техните искове също са свързани с ценови решения на бившата вече Държавна комисия за енергийното и водно регулиране (ДКЕВР).

Повече четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още по темата: CEZ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бойко "отне" лиценза на ЧЕЗ, акциите им се сринаха| 19 февруари 2013 в 17:0516573Шефът на ЧЕЗ България Петер БаранШефът на ЧЕЗ България Петер БаранПремиерът Бойко Борисов обяви на извънредния си брифинг днес, че до края на деня ще бъде отнет лиценза на електроразпределителното дружество ЧЕЗ (процедурата е доста по-дълга и сложна от това Борисов да поиска отнемането на лиценза).Час преди изявлението на Борисов от прокуратурата обявиха, че ще предложат отнемането на лиценза на ЧЕЗ. Лицензът може да бъде отнет само от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).Сл
36
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Това е добра новина, като ни осъдят и ивн и енергопро токът ще поскъпне и баце сдава власта.
35
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ще видите, че и за Южен поток ще ни ***, ама като ни управлява тиква какво ли се учудвам. Въобще, който ни хване американци, руснаци, европейци всеки ни минава по неколко пъти, като сме мазохисти и си избираме *** и крадци явно това заслужаваме
34
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Стадото отново клъвна на въдицата че ЧЕЗ са виновни за всички злини в енергетиката.За тези, които не знаят ще поясня, че ЧЕЗ е само крайното звено на цялата верига, така нареченото ЕРП. Това, което взимат от сметката, която плащате е 3.62%. Защо не питате къде отидават останалите 96.38%. Ще ви кажа - ЗАЩОТО СТЕ СТРАХЛИВЦИ и не смеете да ритате срещу Мафията, която ви ограбва вече 27 години. Именно вашата простотия и невежество подхранва увереността на политиците, че са вечни.
33
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цената на енергията се състои от цена производствона енергия и цена доставка на енергия + ДДС.Средно аритмитично нощна и дневна =0,30 лв.
32
1
 
12
 
! Отговори
Абц преди 7 години
Вън от България изеднициииии
31
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Круме дека си Круме?
30
0
 
17
 
! Отговори
ПотрЪбител преди 7 години
Някой знае ли името на адвокатите, дето ги представляват, че и моя магазин нещо не върви спрямо очакванията, та мисля и аз да заведа иск, че и аз имам инвестиции.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
blizo 1 miliard ima 4ista pea4alba na godina i ne im stigat????? i az iskam takab biznes koito darjava garantira takava pe4alba samo 1 mesec ,predostata4no mi e
28
1
 
12
 
! Отговори
бай Петко преди 7 години
Като не могат да си защитят инвестициите ДА СИ ХОДЯТ. Достатъчно специалисти имаме в България. Лошото е, че и много тунеядци се навъдиха покрай това измислено управление, много гъзо...близци тъпчат гуши. НАРОДЕ, време е тия паразита да се махат, идат избори, не ходете за гъби, може да бъдат и "отровни" макар и за 4-5 години. ОПОМНЕТЕ се !!!
27
0
 
12
 
! Отговори
незабавно преди 7 години
Ревизия на цялата дейност и проверяване на плащанията на корпоративния данък до стотинка , CEZ
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 27 боленчо не го плюем за това което приказва а за това че само друса и приказва
25
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Инвестирали 500 милиона, а спечелили само 5 ....милиарда!
24
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Пак ние ще плящамеКакви истине бе плитък? Истини, което всеки ги знае ли? Или простотиите за национализация? Волен да ходи да се лекува и да внимава, като бие стюардеса да не го видят, че този път панделата няма да му се размине!
23
2
 
12
 
! Отговори
Бай Прокопи преди 7 години
На ви сега TTIP, на ви CETA, като спите, сега ще го ядем. И да ни пуснат визи за Канада, ще ги изплащаме с години.
22
7
 
18
 
! Отговори
Пак ние ще плящаме преди 7 години
Сега няма ли пак да плюете Волен Сидеров, за изречените истини?
21
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименПлюем всички наред - просто сега плюем ЧЕЗ защото новината е за ЧЕЗ. Какво сме заслужили и какво ти дава право да се поставяш над всички останали?
20
0
 
10
 
! Отговори
тези преди 7 години
са изгонени като *** от няколко държави вече за крадене, надписване, нарушения на законите и други обирджийски трикове. На запад не смеят да гъкнат обаче
19
0
 
26
 
! Отговори
Чудно преди 7 години
Чудно кога фирмите ще се научат, че инвестиции не са гаранции за печалба...
18
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като чета коментарите разбирам, че си заслужаваме управниците които избираме. Заслужаваме си политиците да ни дерът по 9 кожи. Защото вместо да потърсим сметка от тях, за кражбите от Белене, Цанков камък, незаконно присъединените ВЕИ- основно на политици, кражбите от обществените поръчки, ние тръгваме да плюем ЧЕЗ, която е получила ЕРП пак от нашите политици и си търси обещаното от тях.Хора разбере за това че сме бедни,нещастни,ограбени не са виновни ЧЕЗ, ЕВН или руснаците, а нашите политици ко

Спонсорирани публикации