Плащат ни най-малко в целия ЕС, едва ?4 на час

Страната ни зае последната позиция по заплащане в частния сектор
13 юли 2016 14:44,
126
Плащат ни най-малко в целия ЕС, едва ?4 на час
Снимка: Reuters, архив

България заема последната позиция в ЕС по заплащане в частния сектор. Българите получават едва по 4 евро и 10 цента на час.

Днес в Дюселдорф германският институт за макроикономика и конюнктурни изследвания (към фондация "Ханс Бьоклер") представи резултатите от свое актуално проучване за заплащането в частния сектор през последната година.

От представеното изследване става ясно, че най-скъпа излиза работната ръка в Дания. В частния сектор там работодателят плаща средно 43 евро за един час труд. В тази сума е включено брутното възнаграждение, както и осигуровките за работника.

Директно след Дания се нареждат Белгия, Швеция и Люксембург. Германия, както и през миналата година, заема осмо място с около 33 евро на час.

Почти същата е цената на труда и в частния сектор в съседна Австрия. А средната стойност за час труд за целия Европейски съюз е 29 евро и 50 цента.

Интересното тази година е, че частните фирми в Словения, която се присъедини към ЕС през 2004, вече плащат повече, отколкото компаниите в Гърция и Португалия, които членуват в Общността от над три десетилетия. В Словения цената на един част труд е средно 15 евро и 80 цента, съобщи БНТ.

България, заедно с Румъния, за съжаление отново са на опашката. Румъния е на предпоследно място с 5 евро среден разход за един час труд, а България заема последната позиция с 4 евро и 10 цента на час - лоша новина за хората, живеещи в страната, и добра за чуждестранните фирми, които продължават да откриват свои офиси в България.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
0
 
3
 
! Отговори
както преди 7 години
върви, ще останат само ромски армии, олигарси и политици скоро. Абсолютно никой няма да работи за такова заплащане, откъдето и да е
85
0
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 7 години
Тая статия няма нищо общо с действителността. Има хора, които взимат 50? само за здравей, а болшинството взимат по има няма 1 евро на час, ша мъ извинявъти!
84
0
 
8
 
! Отговори
Силистра преди 7 години
Това е долна лъжа,елате на работа в фурна Крисбор постоянно се търсят опаковчици за хляб,плащането европейско-12лв на смяна,работи се само нощем от 6 слетобед до 6 сутринта,има бонус 1 хляб.Който дойде е добре дошъл.
83
0
 
6
 
! Отговори
Сиси преди 7 години
Референдум-не Петиция,би променило заплащане на час работа!Тогава някои шефове и политически протежета ще получат дълготрайно психическо и физическо разтройство.Понеже бизнеса винаги е против увеличаване на заплатата,а се ползва с най различни привилегии,не само от фондове и ДДС,подобни привилегии да им бъдат отнети!
82
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой ли ден,ще обърна дъските по главите на гламавите ми шефове?Работя всеки ден до краен предел на силите си.модулите,които правим тежат по 30 килограма,а ми плащат минималната заплата.По лични причини свързани с близки хора не тръгвам все още за чужбина.Ако има петиция,обоснована по законен начин биха я подписали много хора,да се плаща по 4 евро на час особено в най бедните райони на България.Тая гавра над хората ,които произвеждат продукция за износ,трябва да се спре.Германия-400 евро бежанец
81
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гади ми се от платени организации,асоциации,фондации,агенции,които никога не правят реални проучвания за дейността ,която вършат.Над 50% от българския частен бизнес е приватизиран от комунистите от кражби и продажби години наред.Разделиха си машините от произвотсвените предприятия в тогавашната комунистическа ерархия.Платиха по 10 лева за машина и всеки с отделен цех.Години наред никой не ги проверяваше.Сега ползват всеки цент по най различни програми,и пак не им стига.Животни!
80
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В кои градове на България,дават заплата по 4 евро на час?В Смолянска област има чужди инвеститори с поставени лица-българи.Та тези поставени лица се събират в една кръчма и решават,че ще се плаща не повече от минималната работна заплата.Това са съветници,политици,мафиоти.В тези фирми има постоянно текучество.Защо ли.Ами летище София не толкова далеч.След време тези предприятия,ще останат празни.Няма такъв закон ,по колко евро да се плаща на час.Де да го имаше.Закона е полза на мафията-факт!
79
0
 
14
 
! Отговори
Mopcku_ преди 7 години
Как и къде ги смятат тия ставки от 4,10 евро на час ? Ако ми плащат толкова ще си стоя и работя в България. Уви дневната надница за 8 часов работен ден не е около 64-65 лева, а около 20 лева ! Което знаешите да смятат ще разделят и получат 1,25 евро на час !
78
0
 
5
 
! Отговори
емигрант от 22 г преди 7 години
Aми да ги дигнат тези заплати. Какво само мърморите? Начини, колкото искате. Демокрация е това.
77
0
 
17
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
За сметка на това ,работодателите ни с най-голям % печалба в цяла Европа!
76
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Робите по дух, дето искат ЕС, ни докараха тоя срам. Че и доволни от статуквото си, сякаш някой им е длъжен. Българи, натискайте да излезем от тоя бастион на робството и мизерията. Никога не сме били по-унизени, нещастни, бедни. Нито ден повече с колониалистите!
75
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сумата си е съвсем реална 4х8х20=640 1280лв в тия пари обаче освен 800 те лева дето ти плащат влизат и 600 които държава прибира за теб от работодателя ти.
74
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
*** *** скапано като не ти отърва триеш коментарите герберастче долно нищожество
73
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
лошото че много б.луци гласуват за гербераската ***
72
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Какви са тезио глупости.4Евро на час ще рече 1300-1400лв.на месец.В час ли сте.
71
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами.... слава на Великия Европейски съюз защото някой в един друг пост твърдеше, че без ЕС сме щели да бъдем.и по-зле. А според проучвания мнозинството българи подкрепяли членството в съюза. Щом опцията ни е да избираме м/у по -голямото и по-малкото зло, какво се чудим на мизерията?
70
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди 8 г работех за мизерни пари, а като капак фирмата фалира и останах на улицата. Вместо да мрънкам реших да започна собствен бизнес. Вложих всичките си спестявания, взех заем от приятели, заложих единственото си жилище за кредит от банката. В началото работех по 14-16 часа без празници. След години упорит труд постепенно нещата потръгнаха. Сега фирмата наброява 450 души персонал, средната заплата е към 2700 лева. Тази година печалбата ми е 14 милиона. И 15 милиона за заплати 450*2700*12
69
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кой взема по 4 euro на час бе мама ви да евам аз работя във МО и на час вземам 2евро
68
1
 
4
 
! Отговори
Йоки преди 7 години
Путин е виновен!
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сложете около 20% отгоре върху заплатата - осигуровките, които се плащат от работодателя. Пребройте колко дни в годината работите (без съботи, недели, празници и отпуски, със отработванията, за болничните е по-сложно) и пак смятайте. Ще излезе предполагам около 800-900 лева заплата.